L'Hospital València al Mar albergarà diverses instal·lacions de Serveis Socials

La instal·lació disposarà d'un centre especialitzat en dany cerebral adquirit, un centre d'atenció precoç i les oficines de l'Institut Valencià de Serveis Socials

Guardar

Edifici de l'hospital València al Mar
Edifici de l'hospital València al Mar

La ciutat de València comptarà amb un nou espai on albergarà una sèrie d'instal·lacions dedicades als Serveis Socials. Es tracta de l'Hospital València al Mar, immoble que el Consell ha adquirit, juntament amb el Palau de les Comunicacions (conegut com a 'Edifici de Correus') per un import total de 33.453.022,53 euros.

L'adquisició directa d'aquests dos immobles es justifica perquè tenen una singularitat que els fa susceptibles de protecció en l'Inventari de Patrimoni Cultural Valencià, i en el cas de l'Hospital València al Mar, com a Bé de Rellevància Local.

Així, aquest complex sanitari situat en el districte Marítim passarà a ser gestionat per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, que encapçala Mónica Oltra, i albergarà diferents serveis sociosanitaris, habilitant-se com un centre de dia. Concretament, en la instal·lació se situarà un centre especialitzat en dany cerebral adquirit, un centre d'atenció precoç per a xiquets i xiquetes de 0 a 6 anys i les oficines de l'Institut Valencià de Serveis Socials.

Actualment, es treballa en la volumetria del centre per a estudiar la possibilitat de sumar en aquesta ubicació un altre servei diürn o també residencial per a col·lectius que requereixen aquests serveis.

Imatge de Mónica Oltra, vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives
Imatge de Mónica Oltra, vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives

Protecció en l'Inventari de Patrimoni Cultural Valencià

L'Hospital València al Mar està situat al carrer Riu Tajo, número 1 de València, i la seua compra s'ha realitzat als seus actuals propietaris Hospital Valencia al Mar, SLU i Nisa Nuevas Inversiones en Servicios, SA.

L'immoble està constituït per dues finques registrals: la primera figura en el cadastre amb superfície de parcel·la de 12.468 metres quadrats i superfície construïda de 7.474 metres quadrats, mentre que la segona té una superfície de parcel·la objecte de compravenda de 2.089,83 metres quadrats.

El preu total de l'adquisició per la compra conjunta de les dues finques registrals és de 9.530.199,72 euros i la despesa que comporta la seua adquisició es va realitzar amb càrrec a l'aplicació pressupostària "Adquisició d'edificis centres socials" del pressupost de 2021. Aquesta compra es justifica per la seua especial singularitat, que els fa susceptibles de protecció en l'Inventari de Patrimoni Cultural Valencià.

Paciente covid ingresado en el hospital
Pacient covid ingressat a l'hospital

Un edifici modernista d'inicis del segle XX

L'Hospital València al Mar es troba en un emblemàtic edifici modernista inaugurat en 1903, alçat en el districte Marítim, i declarat patrimoni historicoartístic. El centre s'estén en 7.500 metres quadrats de serveis hospitalaris, atenent, fins al seu tancament, a 11.500 pacients a l'any, gràcies a les seues 12 consultes externes, 41 llits d'hospitalització i 5 quiròfans. Com a serveis diferencials oferia una Unitat de Neurorehabilitació i Dany Cerebral i altres de Salut Mental i Psiquiatria Hospitalària.

Així mateix, el centre ha sigut referent també en Salut Mental amb una unitat hospitalària que orientava els seus esforços al tractament de la simptomatologia aguda i la rehabilitació de pacients adults amb trastorns mentals greus.

Vithas, grup que gestionava aquest centre sanitari, va optar per tancar l'hospital en 2020 per les pèrdues que acumulava des de 2012 de manera ininterrompuda i que en 2019 van ascendir a 1,3 milions d'euros, la qual cosa, segons l'empresa, feia "completament insostenible" la seua continuïtat.

Ara, la Generalitat recupera un espai per a oferir nous serveis necessaris en la capital del Túria.

Destacats