L'Hospital La Fe de València, un referent en l'aplicació de noves tecnologies per a la millora de la qualitat assistencial

La Fe implanta un nou sistema per a reforçar la seguretat en les transfusions de sang

Guardar

Hospital La Fe de València
Hospital La Fe de València

L'Hospital La Fe de València continua sent tot un referent. I és que l'aplicació de tecnologies capdavanteres el situa sempre en l'avantguarda dels departaments de salut. En esta ocasió, es tracta de la implantació d'un nou sistema electrònic que reforçarà la seguretat en les transfusions de sang en totes les àrees de l'hospital – mèdiques i quirúrgiques – amb la finalitat de minimitzar al màxim les possibilitats que es produïsquen errors humans.

Amb este nou sistema, al pacient se li col·locarà una polsera transfusional amb un codi de barres que l'identificarà de manera inequívoca a ell, a les seues mostres i els seus hemoderivats. D'esta manera, quan un pacient de l'hospital necessita una transfusió, se li pren una mostra de sang – dos en el cas que siga la primera que es realitza en La Fe – i se l'identifica amb la polsera transfusional que és diferent de la qual es rep en ingressar a l'hospital.

A continuació, les mostres de sang del pacient i la petició de transfusió arriben al Servici de Transfusió, es realitzen les proves de compatibilitat i s'adjudiquen els components sanguinis. L'etiqueta que es genera i s'adherix al component sanguini porta imprés el mateix codi que la polsera del pacient.

Finalment, abans de procedir a la transfusió, mitjançant un terminal portàtil, es comprova que el codi de la polsera del pacient coincidisca amb l'etiqueta del component sanguini. Si no és així, salta una alarma i es cancel·la la transfusió.

Nou sistema de transfusió de sang de La Fe València
Nou sistema de transfusió de sang de La Fe València

A l'hospital, es realitzen, cada any, una mitjana de 30.000 transfusions de components sanguinis. D'ells, 1.500 són de plasma, aproximadament 8.000 de plaquetes i uns 21.000 d'hematies. Amb este nou procediment, es reduïx al màxim la possibilitat que es produïsca algun error humà, al mateix temps que es comprova, com ja es feia, que no existisca incompatibilitat entre els components sanguinis i qui els rep.

No obstant això, no és l'única millora tecnològica que es durà a terme a l'Hospital La Fe de València. I és que cal recordar que comptarà amb els equips de prototeràpia que ha donat la Fundació Amancio Ortega, una modalitat de radioteràpia de gran precisió i menor toxicitat que permet, a més, un tractament localitzat. Per a això, s'ha aprovat el canvi d'ús d'una parcel·la per a executar les obres necessàries en el recinte de l'hospital per a la instal·lació d'estos equips.

Finalment, és important ressaltar que l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha sigut el primer a Espanya a realitzar tres trasplantaments bipulmonars de manera simultània. Un fet històric que ha sigut possible, en part, a la important trajectòria de trasplantaments de l'hospital.

Va ser en febrer de 1992 quan La Fe va realitzar el primer trasplantament pulmonar a una persona adulta, l'única opció terapèutica possible en casos de fallada pulmonar irreversible. Cinc anys més tard, es va fer el primer trasplantament a un pacient menor d'edat. Des de llavors, el programa s'ha consolidat i suma ja 1.032 trasplantaments pulmonars. En este temps, la taxa anual de pacients trasplantats pulmonars s'ha anat incrementant i, en paral·lel, també l'índex de supervivència. Xifres que, en paraules del gerent del departament de salut València La Fe, José Luís Poveda, són possibles gràcies a "la dedicació dels equips de professionals del nostre hospital. El seu lliurament ens situa a l'avantguarda en activitat trasplantadora".

Arxivat a:

Destacats