Guillermo Navarro: 'Si defensem l'autèntica paella, estarem valorant el nostre patrimoni'

Wikipaella treballa per a defensar i promocionar l’autèntica paella de la Comunitat Valenciana

Guardar

wikipaella
wikipaella

A principis d'aquesta setmana, tenia lloc el ja tradicional lliurament de distintius de Wikipaella, l'associació sense ànim de lucre que treballa per a definir, promocionar i defensar les autèntiques paelles de la Comunitat Valenciana.

I és que la paella no solament és un dels plats estrella de la nostra gastronomia, sinó que a més forma part del nostre patrimoni i identitat. Per aquest motiu, és tan important comptar amb aquestes plataformes que estan disposades a divulgar quines són les vertaderes receptes dels arrossos clàssics de la nostra terra.

València Extra ha parlat amb Guillermo Navarro, president de Wikipaella, que ens ha explicat els criteris per a avaluar una bona paella.

Com va sorgir Wikipaella?

A la fi del 2012 va sorgir Wikipaella. A partir d'experiències personals i d'haver viscut fora, ens vam adonar que en molts llocs es venia i promocionava una paella que, realment, no era l'autèntica paella valenciana. No tenia res a veure amb el que fem a la Comunitat Valenciana. En aquells moments, en els quals tens la identitat a flor de pell, és quan decidim valorar la nostra tradició. Parlarem amb molts restaurants que elaboraven l'autèntica paella, i recopilarem els vertaders ingredients. La Gala Wikipaella va sorgir com una iniciativa per a premiar a aquells restaurants que compleixen amb la tradició en elaborar aquest plat.

Quins criteris es tenen en compte per a premiar als restaurants?

Els restaurants, a través de la nostra web, sol·liciten ser avaluats. I els 8.000 subscriptors, aproximadament, que tenim són els que fan d'inspectors. Visiten els restaurants, proven les seues paelles i fan la seua anàlisi. Si compleixen amb tots els requisits, se'ls atorga un distintiu. Però per a atorgar la 'Cullera de Fusta', que seria com la 'Estrella Michelín', tenim en compte altres factors, com que estiga feta a llenya, l'atenció al client o que li oferisquen al comensal una experiència única en menjar la paella.

Quina és l'autèntica paella?

No hi ha una paella única, però sí uns ingredients únics, com l'oli o la tomaca, que s'han de repetir en cada paella. Després, existeixen vuit ingredients que poden variar en funció de cada localitat de la Comunitat Valenciana. Per exemple, en alguns llocs utilitzen carxofa, en altres pebrots, etc.

Quina és la paella més 'falsa' que has vist?

Una de les més sorprenents va ser una paella amb alvocat i nuggets. Però, a través de les xarxes socials, ens han manat fotografies de plats que els venen com a paella, però portaven pinya, xoriço, que és un ingredient molt popular a Regne Unit, i, fins i tot, amb meló d'Alger.

Per què és tan important defensar l'autèntica paella?

La paella forma part del nostre patrimoni cultural i de la nostra identitat. La paella és la quarta paraula més cercada en el món, és més coneguda que la nostra bandera. Per açò, si aconseguim que la gent entenga el que és la vertadera paella, estarem valorant el nostre patrimoni i la nostra tradició com a poble.

Destacats