Francisco Coll dirigirà a l'Orquestra de València en l'estrena de la seua obra Lilith

Va ser compositor resident del Palau de la Música les temporades 2018-20

Guardar

Orquesta de València
Orquesta de València

El compositor valencià Francisco Coll, que va ser compositor resident del Palau de la Música en les temporades 2018-19 i 2019-20, i que pròximament dirigirà l'estrena de la seua obra Lilith amb l'Orquestra de València, ha estat hui premiat en els ICMA Awards 2022. Considerats els premis de música clàssica "més rellevants" a nivell europeu, ha aconseguit dos importants guardons, el Premi Orquestra i el Premi CD Música Contemporània.

La presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello, ha felicitat hui a Francisco Coll pels premis aconseguits i ha destacat que "quan decidírem crear la figura del compositor resident, volíem un perfil valencià de contrastat prestigi internacional i la seua designació va ser tot un encert, ja que és un dels compositors més premiats i importants de l'actualitat".

Per a Tello, la vinculació entre Coll i el Palau de la Música des de la seua residència "va ser molt profitosa en aquell moment tant per a ell com per als professors i professores de l'Orquestra de València, i també per al nostre públic; una estreta vinculació que s'ha continuat en els anys, sent un dels nostres compositors més estimats". És per açò que, "com a presidenta del Palau de la Música, vull estendre a l'àmbit públic, la felicitació que ja li he fet arribar de manera privada, i animar a la ciutadania a assistir al concert del dia 25 de maig on podrem gaudir de l'estrena de la seua composició Lilith, i a congratular-nos d'este gran compositor valencià que ens ha donat la nostra terra", ha conclòs la regidora.

De fet, Coll va preparar les "Trobades de composició amb Francisco Coll", que es van desenvolupar en les temporades 2018-19 i 2019-20, treballant amb l'Orquestra de València i reunint un gran nombre de sol·licituds en la convocatòria prèvia, de les quals van ser seleccionats sis alumnes. En l'estrena de Lilith, a l'Auditori de Les Arts, també s'interpretarà una altra obra de Coll, Turia, Concert per a guitarra amb el concertista Jacob Kellermann.
Per part seua, el director del Palau, Vicent Ros, ha felicitat Coll pels premis i ha destacat que "estem molt contents de la col·laboració que estem tenint des de fa temps amb Francisco Coll i, de bon segur, seguirem així per a desenvolupar nous projectes". "Aquesta relació", ha afegit Ros, "és l'esperit que resideix en els nostres estatuts rectors, per a donar suport als nostres compositors i al nostre patrimoni musical".

ICMA Awards 2022

En els premis rebuts en els ICMA Awards 2022, el Jurat ha destacat respecte al Premi Orquestra: "en sols uns pocs anys, el jove compositor valencià Francisco Coll -guanyador del Premi del Compositor d'ICMA 2019-, s'ha convertit en una de les grans realitats de la creació musical europea contemporània. Les seues obres, caracteritzades per una imaginació desbordant i una gran riquesa estructural, així com per un virtuosisme tècnic inqüestionable i molt atractiu, són encarregades per alguns dels solistes, ensembles i orquestres més importants a nivell mundial. A més, la seua capacitat per a comunicar amb una àmplia audiència sembla garantir un futur brillant per a aquest compositor, únic deixeble de Thomas Adès. Per tot això, rep enguany, el Orchestra Award' atorgat per la Filharmònica de Luxemburg.

Respecte al Premi CD Música Contemporània: "Francisco Coll, guanyador del Premi al compositor de l'any ICMA 2019, escriu música que es distingeix per la seua profunditat i la seua individualitat, combinant el llenguatge musical modern amb el colorit i l'energia inherents a la cultura musical d'Espanya. Aquestes destacades qualitats creatives van atraure Patricia Kopatchinskaja, famosa per la seua passió per descobrir noves músiques. Ella mostra les seues estupendes habilitats en l'estrena de l'enregistrament del Violin Concerto de Coll i els seus Four Iberian Miniatures. El compositor es revela a si mateix com un simfonista i un mestre de l'escriptura orquestral en les altres peces en aquest disc. El jurat també destaca el so de l'Orchestre Philharmonique du Luxemburg sota el seu director, Gustavo Gimeno, Compatriota de Coll i l'excel·lent nivell tècnic de l'enregistrament.

Destacats