Els fons europeus, una oportunitat "inèdita" per a la regeneració dels barris valencians

La Generalitat ha exposat ja a informació pública la Llei de Barris

Guardar

Habitatges a Patraix, un barri de València
Habitatges a Patraix, un barri de València

El passat 21 de juliol de 2021, el Consell Europeu va aprovar el Fons de Recuperació 'Next Generation' perquè els països europeus pogueren recuperar-se de la crisi econòmica derivada de la pandèmia de la COVID-19. Espanya va ser el primer país a poder rebre aquestes ajudes, i amb elles les comunitats autònomes com la valenciana. Així, la Generalitat ha exposat des de divendres passat a informació pública la Llei de Barris, que pretén aprofitar una oportunitat "inèdita" per a impulsar un procés de "rehabilitació, regeneració i revitalització dels entorns urbans que han entrat en una espiral de degradació", informen.

La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, departament que dirigeix Héctor Illueca, ha iniciat la tramitació de la Llei de Barris, un marc normatiu "necessari, actualitzat i amb mirada estratègica", per a portar aquesta iniciativa a cap.

Els principals objectius de la nova llei, que des del divendres passat sotmet a informació pública, són emprendre actuacions d'atenció i millora de les condicions de vida de la població que resideix en aquests barris, amb especial atenció als col·lectius més vulnerables com són les llars monoparentals, persones majors, joves en situació de desocupació o població migrant.

Així mateix, persegueix com fer front als dèficits en matèria urbanística (degradació de l'espai públic, dificultats d'accessibilitat, escassetat de zones verdes, o obsolescència), en la prestació dels serveis, en la qualitat de l'habitatge i la falta d'equipaments, que afecten amb particular intensitat a alguns barris de les ciutats, amb els consegüents efectes sobre les dinàmiques de segregació residencial i desigualtat social.

A més, la norma pretén enfortir la vida associativa i les iniciatives cíviques en els barris, i fomentar la implicació de la població en els projectes de millora de les dotacions i de les condicions de vida de la ciutadania.

Però, per què és necessària aquesta llei? En la Comunitat Valenciana existeixen entorns urbans que viuen profundes contradiccions socials a causa del model dominant de desenvolupament urbà i d'una inadequada planificació en els seus assentaments. Per això, pateixen les conseqüències de l'amuntegament, els símptomes de la desagregació, la marginació i les disfuncions del desenvolupament.

En el mateix sentit i de manera més recent, la crisi sanitària provocada pel coronavirus COVID-19 ha posat en evidència la ineficàcia de les nostres ciutats per a fer front a les convulsions que cada vegada més sacsejaran al nostre sistema.

La situació actual indica que és necessari instrumentar les mesures adequades que facen possible la prevenció dels processos socials i sanitaris que originen la seua actual desestructuració, l'atenció de la seua demanda assistencial i la promoció de recursos.

La Llei de Barris, que estarà exposada a informació pública fins al pròxim 6 de juny, estableix el marc jurídic general per a impulsar un procés que va més enllà dels aspectes estrictament físics, identificables amb la rehabilitació edificatòria quant a arquitectura.

Destacats