El Festival Cuina Oberta premia al 'menú més verd' per a potenciar els productes mediterranis i de proximitat

El cuiner Roger Julian del Restaurant Simposio i el seu plat de pésols llàgrima i crema verda amb aromàtics i galera ha sigut l'elaboració premiada

Guardar

Plat guanyador del concurs 'Menú més verd' de Cuina Oberta 2024
Plat guanyador del concurs 'Menú més verd' de Cuina Oberta 2024

La ciutat de València es troba immersa l'any de la Capitalitat Verda Europea. Un reconeixement europeu que busca ser transversal i té un potent caràcter multidisciplinari, per la qual cosa vol fer extensible la seua petjada en tots els àmbits de la vida de la capital valenciana, també en la gastronomia. És per això que l'edició de primavera del festival gastronòmic Cuina Oberta 2024 ha inclòs com a novetat un premi al 'Menú més verd'.

Un guardó que buscava posar en valor el rebost mediterrani i potenciar la cuina més respectuosa i sostenible i que ja té guanyador: el Restaurant Simposio. El plat guanyador ha sigut el del cuiner Roger Julian que ha elaborat una proposta de pésols llàgrima i crema verda amb aromàtics i galera i que ha sigut reconeguda pel seu compromís amb la sostenibilitat i l'aprofitament dels productes mediterranis i de temporada. De fet, el jurat ha valorat, a més de la creativitat del plat, la utilització d'aliments de proximitat com els pésols llàgrima amb origen en la localitat d'Albal, la galera de la Llotja de València i l'oli d'oliva verge extra de Tossut.

A més d'una elaboració basada en l'ús de productes de qualitat valencians, l'aprofitament total d'eixos ingredients evitant el desaprofitament ha sigut un altre dels aspectes que ha fet que Simposio s'alce amb el premi al 'Menú més verd'. Prova d'això és que les baines dels pésols s'utilitzen per a elaborar la crema verda, mentre que de la galera s'aprofita tant la carn com els caps i les pells per a fer un bisqué tradicional.

El jurat que ha premiat al Restaurant Simposio estava compost per experts en gastronomia i sostenibilitat: Antonio Garcia, director general de la Capital Verda Europea; Purificació García, sotsdirectora d'Emprenedoria de l'Escola d'Enginyeria Agronómica i del Mitjà Natural; Amparo Aleixandre, tècnic en Galp i secretària de la Comunitat de Pescadors del Palmar; Nicolàs Barrera, "Masover" del projecte Restaurant Pou de Beca, un restaurant heretat i envoltat de naturalesa que es basa en el lema "Bueno, Limpio y Justo del Slow Food", i Amparo Martínez, agricultora que porta els seus productes diàriament a la Tira de Comptar en Mercavalència.

Tres finalistes

Un total de tres restaurants han sigut finalistes entre les nombroses candidatures presentades. El restaurant Fierro, va proposar una chirivía a baixa temperatura amb cruixent de pell de chirivía i filaments de chirivía fresca en salmorra.

D'altra banda, Bodega Alenar va preparar sèpia freda amb maionesa de codium i 2 Estaciones va optar per unes postres, un arnadí de carlota, ametles, pinyons i canyella en diferents textures. Totes estes propostes es podran gaudir en els menús de Cuina Oberta fins a este diumenge 21 d'abril.

Destacats