Les Falles 2024 es posicionen com les més accessibles fins a la data

Un total de 21 falles de València ja són accessibles en llengua de signes, un 76 % més respecte a l'any anterior

Guardar

Falla municipal 2024
Falla municipal 2024

El món faller de València està fent un pas significatiu cap a la inclusió i l'accessibilitat. Un exemple d'açò és que enguany, un total de 21 falles de la ciutat seran accessibles en llengua de signes, la qual cosa representa un impressionant augment del 76 % en comparació amb l'any anterior, quan només cinc oferien esta opció.

Les persones sordes que visiten els monuments fallers seleccionats tindran a la seua disposició un recurs innovador: un codi QR. En escanejar este codi, seran dirigits a un vídeo en llengua de signes que proporcionarà tota la informació rellevant sobre el monument. Des de les dades més característiques fins a la sàtira i el significat de cada element, esta ferramenta permetrà a les persones sordes submergir-se per complet en l'experiència de les Falles.

La presidenta de FESORD CV, Carolina Galiana, ha expressat la seua satisfacció per este augment en el nombre de monuments accessibles en llengua de signes. Segons Galiana, este creixement indica un compromís real del món faller i del sector de les festes amb la inclusió de les persones sordes.

"Ens il·lusiona i alhora reconforta el gran creixement en esta edició de falles accessibles en llengua de signes i esperem que l'any vinent puguem parlar d'una xifra major", ha declarat Galiana. A més, ha reafirmat el compromís de l'associació de continuar treballant per a millorar les condicions de ciutadania de les persones sordes, garantint una major dignificació i accessibilitat en tots els àmbits.

La Falla de l'Ajuntament se suma a la inclusió

Les falles municipals de 2024, tant la gran com la infantil, oferixen també explicacions adaptades per a persones amb discapacitat auditiva, visual o intel·lectual. La Direcció General de Persones amb Discapacitat ha sigut l'encarregada de dur a terme esta iniciativa, que "treballa per a buscar la inclusió de tots i totes en la festa", segons comenta Javier Copoví, director general de Persones amb Discapacitat.

Les persones amb discapacitat visual tindran l'oportunitat de submergir-se en la sàtira i la crítica de les falles de l'Ajuntament gràcies a una guia en format àudio que proporcionarà explicacions detallades sobre cada monument; mentre que aquells que tinguen discapacitat auditiva disposaran d'un vídeo en llenguatge de signes. D'altra banda, les persones amb discapacitat intel·lectual, podran gaudir d'una guia de lectura fàcil, desenvolupada pel Servici d'Accessibilitat Cognitiva de Plena Inclusió de la Comunitat Valenciana, que presenta un llenguatge adaptat a les seues necessitats i que conté pictogrames explicatius sobre els dos monuments.

Estes iniciatives entren dins del nou protocol d'accessibilitat i plena inclusió d'esdeveniments i actes municipals que l'Ajuntament de València va aprovar recentment, demostrant com la col·laboració entre diferents sectors pot crear un ambient més inclusiu i acollidor per a tots els ciutadans.

Destacats