Així és el Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar: més zones verdes, nous edificis públics i enjardinament del final de Blasco Ibáñez

La Conselleria de Cultura ha emés un informe favorable sobre aquest pla que l'Ajuntament preveu aprovar a principis de 2023

Guardar

Cases al Cabanyal
Cases al Cabanyal

Protegir i reformar el barri del Cabanyal-Canyamelar per a poder millorar el benestar i qualitat de vida d'aquelles persones que visquen en aquesta àrea. Aquest el principal objectiu del Pla Especial Cabanyal-Canyamelar (PEC) que va projectar l'Ajuntament de València fa ja més de cinc anys. És per aquest motiu, que el consistori municipal ha dissenyat un projecte per al Cabanyal-Canyamelar amb mesures concretes que milloren les condicions urbanístiques d'una de les zones més destacades de València.

Així, les actuacions d'aquest Pla Especial, o també conegut com PEC, estan fonamentades en cinc pilars bàsics d'intervenció. En primer lloc, es preveu crear tres vies verdes: una d'elles transcorrerà pel nucli històric del barri; una altra connectarà l'avinguda de Tarongers amb la costa; i l'enjardinament del final de l'Avinguda Blasco Ibáñez constituirà la tercera d'aquestes vies.

Simulació del final de l'avinguda de Blasco Ibáñez
Simulació del final de l'avinguda de Blasco Ibáñez segons el Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar

A més, i a causa que l'augment de zones verdes és un altre dels propòsits d'aquest pla, també es crearà una nova via verda que actue com a eix vertebrador de tot el barri fins a arribar a La Marina i tindrà com a referència l'antiga via del 'trenet'. Una altra via verda serà l'encarregada de connectar el barri amb la platja a través de recorreguts per als vianants i zones vegetals.

Quant a l'habitatge, el PEC preveu que les noves construccions no superen les tres altures; mentre que només puguen tindre un màxim de dues plantes aquelles que estiguen situades en la zona d'especial protecció. D'altra banda, i amb la finalitat d'harmonitzar les edificacions de la zona, s'haurà de mantindre la tipologia constructiva, les façanes, les altures, els patis i els elements ornamentals que la componguen.

Barri del Cabanyal a València
Barri del Cabanyal a València

L'increment d'instal·lacions i serveis públics en el Cabanyal-Canyamelar és un altre dels pilars d'aquest pla. I, per aquesta raó, la ciutadania comptarà amb un nou aparcament en altura, un nou centre cívic —que ja es troba en construcció— i una nova escoleta.

D'altra banda, l'expansió cada vegada major i més problemàtica dels apartaments turístics en aquesta zona de València ha obligat a incloure dins d'aquest pla un aspecte regulador d'aquest tipus d'habitatges. D'aquesta manera, en cada illa només podrà haver un 10 % com a màxim d'habitatges destinats a ús turístic.

En quin punt es troba el Pla Especial Cabanyal-Canyamelar?

La redacció d'aquest pla va finalitzar el mes de març de 2021, moment en el qual es va traslladar el document a la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana perquè donara el seu vistiplau. Un vistiplau que s'ha dilatat en el temps fins a un any i mitjà, ja que va ser ahir 6 d'octubre quan Patrimoni va donar llum verda a aquest pla especial.

Una vegada el document ha rebut el sí Patrimoni es troba en fase d'exposició pública durant 20 dies perquè tota aquella persona interessada o afectada puga realitzar les al·legacions pertinents. Una vegada finalitze aquest termini, el document es tornarà a remetre al consistori municipal i després a la Comissió Territorial d'Urbanisme per a la seua posterior aprovació i engegada.

 La vicealcaldesa y concejala de Desarrollo Urbano, Sandra Gómez
La vicealcaldesa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez

La vicealcaldesa de la capital valenciana i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, ha mostrat la seua satisfacció pel dictamen de Patrimoni i ha assegurat que permet "avançar en la protecció del barri del Cabanyal-Canyamelar" i "garantir la seua rehabilitació". D'aquesta manera, l'Ajuntament de València preveu poder aprovar definitivament el PEC a principis del pròxim any 2023.

Destacats