Paula Llobet: "Amb la innovació, la tecnologia i el talent que hi ha a València podrem buscar solucions als reptes del futur"

Parlem amb la regidora d'Innovació de l'Ajuntament de València, Paula Llobet, sobre els reptes als quals s'enfronta la ciutat en els pròxims anys

Guardar

La regidora d'Innovació de Valencia, Paula Llobet
La regidora d'Innovació de Valencia, Paula Llobet

Arranca el districte innovador de València. Amb la inauguració de La Farinera, el primer edifici de col·laboració publicoprivada que tindrà la ciutat, i amb la col·laboració de Las Naves, les universitats i el teixit empresarial, l'Ajuntament de València treballa ja a donar solució als reptes del futur. Reptes que passen per la sostenibilitat, l'ocupació, la salut o el turisme i que pretenen convertir a la capital del Túria en tot un referent tecnològic. De tot això parlem amb la regidora d'Innovació de l'Ajuntament de València, Paula Llobet.

Des de l'Ajuntament de València s'està potenciant l'estratègia Valencia Innovation Capital, com va nàixer?

Valencia Innovation Capital és la nova estratègia d'innovació de l'Ajuntament de València i sorgix per un procés de governança participativa, un treball que hem fet en col·laboració amb tot l'ecosistema i en el qual hem analitzat les necessitats que hi havia.

El primer que hem fet ha sigut unificar totes les competències d'innovació sota la mateixa àrea, tant el servici d'Innovació com el d'Smart City, que és la innovació aplicada als servicis públics i on s'emmarquen les startups i tot eixe ecosistema d'emprenedoria tecnològica. Abans hi havia fins a quatre delegacions que tenien competències d'innovació i es produïen duplicitats pel que ha sigut interessant poder aglutinar-ho tot sota el mateix paraigua. Això, a més, ho hem fet dependre directament d'Alcaldia, perquè entenem que la innovació ha de ser una estratègia transversal, que té el lideratge de l'alcaldessa María José Catalá i el que vol és que impregne totes les àrees de govern. Per això, s'ha doblegat el pressupost destinat a Innovació per a poder tindre els recursos suficients per a impulsar l'estratègia.

Un dels grans avanços ha sigut la inauguració de La Farinera en el Grau...

Sí, s'ha decidit que es dedique al cent per cent a centre d'innovació a la ciutat. Serà el primer edifici de col·laboració publicoprivada que tindrà la ciutat de València on treballaran junts l'administració amb startups, spin-off, universitats, instituts tecnològics, però també amb pimes i amb corporates, que és molt important per a així intentar, a través de programes d'innovació oberta, poder facilitar eixa evolució de les pimes valencianes – que són la gran part del teixit productiu que tenim – cap a la digitalització i cap a la transformació tecnològica. I tot això, ho farem de la mà de les corporates perquè tot el treball que es faça responga a reptes reals als quals s'enfronten les grans empreses

A València, tenim la major ràtio d'startups per habitant del país

I per a això, es posaran en marxa 50 programes que beneficiaran a més de 1.000 empreses emergents, quin és l'objectiu?

Sí, la idea és posar en marxa més de 50 programes d'innovació on el repte és que al llarg d'este mandat passen prop de 1.000 startups per a ajudar-les a nàixer, créixer i a escalar. Tenim un ecosistema que ja està bastant madur. L'any 2012-2013 va començar a sorgir i a organitzar-se, Primer va ser VIT Emprén, després es va conformar l'Associació Valenciana d'Startups i deu anys més tard tenim un ecosistema que és un dels més potents d'Espanya, el que més ha crescut en l'últim any. De fet, tenim la major ràtio d'startups per habitant del país a la ciutat de València.

Ara estem ja en una fase d'escalat i fins i tot d'internacionalització. Llavors, la idea és entrar en contacte i posar en marxa programes amb hubs que tenim al llarg del món – els EUA, Amèrica Llatina, Israel, Berlín o Londres – que estan molt posicionats en este àmbit, per a ajudar a eixe escalat de les empreses i després posar en marxa diferents programes: des de premis d'innovació; un fons de col·laboració publicoprivada que per primera vegada posarem en marxa a la ciutat i que està dotat d'un milió d'euros; i iniciatives per a apostar pel creixement d'este ecosistema que genere ocupació i dinamitze l'economia. I tot això al servici dels mateixos reptes de la ciutat.

És a dir, la qual cosa volem és aconseguir un repte que fins ara no s'ha aconseguit, i és que tot eixe talent que és a la ciutat de València ens ajude a resoldre els desafiaments que com a ciutadans ens enfrontem en el dia a dia. Ací posarem en marxa un nou projecte, 'Gobierno TEC', a través del que abordarem problemàtiques com la contaminació acústica o, per exemple, els incendis del Saler. En definitiva, temes que ens preocupen i que amb la innovació, la tecnologia i tot el talent que hi ha a València podem buscar solucions.

Paula Llobet, regidora d'Innovació de Valencia
Paula Llobet, regidora d'Innovació de Valencia

Llavors, quin tàndem formaran La Farinera i Las Naves?

En la part més d'experimentació és on entraran Las Naves. Seran el Valencia Innovation Hub, un laboratori d'experimentació on treballaran directament els servicis municipals, comptant també amb finançament europeu, per a posar en marxa projectes pilot a la ciutat que resolguen reptes. Una vegada testats i avaluats, en el cas d'obtindre resultats positius, els integrarem en tota la ciutat. Per a això, serà molt important l'ordenança del Sandbox Urbà, que aprovàrem el divendres, i que donarà flexibilitat, tant des del punt de vista normatiu com a fiscal, per a poder actuar a la ciutat com si fora un laboratori urbà. D'esta manera, tots estos projectes es podran provar en un entorn real, que és la mateixa ciutat, per a tindre el feedback de la mateixa ciutadania i que es puga avançar més ràpidament per a traure eixa solució al mercat.

I, quins reptes s'abordaran?

Amb l'estratègia Valencia Innovation Capital, treballarem en àmbits específics. D'una banda, la sostenibilitat centrant-nos en eficiència energètica, mobilitat sostenible, gestió de l'aigua o intel·ligència artificial. Europa té diferents nodes d'intel·ligència artificial i el del sud d'Europa ens l'han concedit a València i, per tant, estarà en La Farinera. És una oportunitat molt bona per a desenvolupar casos d'ús relacionats amb el Green Deal o amb el Clean Tech, atés que tenim el reconeixement per part de la Comissió Europea per a poder avançar en este àmbit de la mà de tecnologies disruptives com la intel·ligència artificial.

Una altra de les àrees estratègiques serà Digital Health amb el tema de salut, esport, alimentació saludable i productes de proximitat; i d'altra banda, el Gaming i l'eSport. València té molt potencial en esta àrea perquè estem formant als millors de la mà de la Universitat Politècnica. L'objectiu és retindre i captar talent per a crear un hub on donar oportunitats a xicotets desenvolupadors, xicotetes pimes, per a treballar en un entorn d'acceleració facilitant el seu creixement. És un sector que està creixent en un 15% i que, per tant, generarà molts llocs de treball.

Després, una altra de les àrees és el reforç de la diversitat, és a dir, impulsar la presència de dones innovadores, de dones inversores, de dones CTO. Quan vas a les empreses tecnològiques, és en el Departament de Comunicació i Màrqueting on realment veus la presència femenina, però no tant en el tècnic. Fins i tot en les mateixes carreres tècniques, amb les dades de la Universitat Politècnica, podem veure que fa una dècada la presència de dones creixia de manera discreta, però anava augmentant. Ara, les dades ens diuen que anem cap arrere i, per tant, és necessari tindre unes polítiques actives per a afavorir la presència de dones en este àmbit.

Visita de l'alcaldessa de València, Maria José Catala, a la Farinera del Grau.
Visita de l'alcaldessa de València, Maria José Catala, a la Farinera del Grau.

Un altre dels pilars és el tema de Ciutat Intel·ligent i Gobierno Tec. En Ciutat Intel·ligent estem molt posicionats, ja l'any 2013 vam ser els que vam tindre la primera plataforma d'Smart City amb l'estàndard Firewall de la Comissió Europea; i eixe és el cervell de la ciutat on, a través de IoT, la qual cosa volem és dotar-lo de dades perquè ens ajude a prendre decisions i, fins i tot, poder fer simulacions per a preveure eixes decisions en qualsevol àrea de gestió de l'ajuntament. En este àmbit, València està molt ben posicionada perquè, a Europa, la primera infraestructura digital per a bessons digitals i cityverso que s'ha posat en marxa també la liderarà la nostra ciutat. Este projecte també estarà en La Farinera, juntament amb la infraestructura digital en l'àmbit del health, que està molt centrada en el tractament del càncer a través d'Imatge Mèdica, que també estarà en eixe mateix espai i, per tant, jo crec que serà un pol molt important d'innovació en eixa col·laboració publicoprivada.

Un altre dels àmbits és el de Turisme Innovador i Sostenible, ja que el sector turístic és un dels més importants en el teixit productiu de la ciutat. El 70% de l'ocupació de la ciutat depén del sector servicis, molt vinculat al turisme. Llavors, pensem que és important dotar també a la ciutat d'una bona infraestructura turística intel·ligent amb dades perquè ens ajude a gestionar, a ordenar i a planificar el turisme a la ciutat de València perquè siga amable i s'integre bé a la ciutat i convisca bé amb els veïns.

I després, l'últim repte és el futur del treball. Volem també centrar-nos en el tema de la formació, de l'adquisició d'habilitats per a les ocupacions del present i del futur i ací potenciar l'ocupació de qualitat i poder atraure talent i, per descomptat, retindre talent en la mateixa ciutat.

Es preveu que totes estes accions deixen una inversió de més de 100 milions d'euros en tres anys...

Sí, efectivament. Estem en la quarta revolució industrial. És l'era de les tecnologies i per a poder ser més competitius, hem d'apostar per la modernització, la digitalització, la diferenciació a través de l'ús de les tecnologies. Llavors, ací crec que és molt important el poder, d'una banda, millorar les dotacions del nostre teixit productiu actual i ajudar en eixa transició i en eixa digitalització a les nostres pimes, però després també tenim una oportunitat molt important per a situar-nos com hub tecnològic del Mediterrani, on podem atraure, i de fet ja l'estem fent, inversions importants per a la ciutat. Gràcies a Invest in Valencia, s'han portat 30 projectes molt capdavanters en els últims mesos, i la idea és, efectivament, poder atraure eixes empreses que generen llocs de treball de qualitat, que dinamitzen l'economia i que ens ajuden, a més, a donar oportunitats d'eixides professionals als nostres joves, a retindre talent, i també a atraure talent.

I després, a més, en el món globalitzat en el qual vivim, València és una ciutat ideal per a poder viure treballant en remot, com treballen moltíssimes empreses. Llavors, també el tema de les nòmades digitals el treballarem amb eixa finestreta única i eixe centre de soft landing que obrirem en La Farinera per a poder també acollir a persones que abans de deslocalitzar la seua empresa volen viure un temps a la ciutat per a conéixer-la abans de prendre la decisió. Per a això, estem treballant també en la disminució de la burocràcia per a la concessió de llicències, ja que ajudarà al desenvolupament econòmic de la ciutat.

València es convertirà en un laboratori urbà per a testar projectes pilot que resolguen els reptes de la ciutat

Amb inauguració de La Farinera, es posa en marxa l'anomenat Districte Innovador de València?

Sí, ens feia falta un centre de col·laboració publicoprivada, que no n'hi havia, perquè quan va haver-hi un canvi de govern, es va expulsar a les empreses de Las Naves. Nosaltres pensem que si volem créixer, hem de tindre un projecte de ciutat i, per a això, necessitem la col·laboració de tots els agents de l'ecosistema. Amb La Farinera, Las Naves, les empreses i les universitats en eixe mateix districte aconseguirem que els projectes que s'impulsen estiguen coordinats i s'afavorisquen les sinergies per a poder tirar-los avant i que anem tots a l'una.

Creus que la societat és conscient de la importància de la innovació per a la resolució dels problemes del dia a dia?

La veritat és que costa, perquè realment quan tu fas les enquestes de les prioritats que hauria de tindre l'ajuntament, en què vols que es gasten els teus impostos, normalment la gent parla de seguretat, neteja, gestió de residus i clar, jo crec que cal traslladar que efectivament la tecnologia no és una fi en si mateixa, però és un mitjà per a poder aconseguir tot això. Llavors, ací fa falta també un treball important de pedagogia. Hem de posar en valor tot el que tenim a la ciutat perquè quan fem l'esdeveniment a la plaça de l'Ajuntament on mostrem tota la tecnologia de les nostres universitats, d'instituts tecnològics, d'startups, i tot en el que estan treballant, apareix eixe sentiment d'orgull.

En definitiva, és important donar a conéixer que la tecnologia és ací per a ajudar-nos en el dia a dia, per a fer les coses més fàcils, per a poder millorar els servicis, per a poder tindre més informació en temps real que t'ajude a prendre les teues pròpies decisions.

Volem que l'impacte econòmic del turisme arribe a tots els barris de la ciutat i no es quede només en el centre

De fet, un dels temes que preocupa la ciutadania és la turistificació, de quina manera la innovació pot contribuir a millorar esta problemàtica?

Nosaltres, a través del programa 'Turisme de barris', volem posar en valor tots els atributs culturals i històrics que tenen molts barris de la ciutat, com el Cabanyal, la Malva-rosa, Patraix, Orriols, Beniferri... amb l'objectiu que l'impacte econòmic del turisme arribe a tots els racons de la ciutat i no es quede només en el centre de València. Per a això, hem tret una guia amb el Col·legi d'Arquitectes de València en el qual es mostren 650 edificis referenciats per tota la ciutat per a posar-los en valor i donar-los a conéixer al turista.

A més, fent ús de la innovació, estem desplegant més de cent sensors en diferents punts turístics de la ciutat que aporten informació sobre els fluxos de moviment dels turistes. La idea és posar estes dades al servici dels turistes, però també dels guies turístics, perquè puguen decidir on anar en funció d'eixos mapes de calor i, d'esta manera, evitar zones congestionades.

Finalment, i en el marc de la capitalitat verda, com s'aplicarà la innovació?

Pensem que és una oportunitat perfecta per a atraure inversió, tant europea com d'altres institucions, per a impulsar projectes transformadors a la ciutat i, per tant, accelerar eixe desplegament d'infraestructures verdes i d'un altre tipus, ja que la sostenibilitat implica molts àmbits. Per exemple, parlem del tema de l'Albufera, que estem promovent que siga declarada reserva de la biosfera per la UNESCO; de protecció de la nostra horta i de les nostres platges, que tenim les banderes blaves i cal continuar cuidant... Crec que és una oportunitat per a avançar més de pressa en eixa transformació i el repte és que no ens passe com amb altres capitalitats, com la del disseny, que no hi ha hagut un abans ni un després, ni hi ha hagut una transformació de la ciutat. La idea és que es puga percebre al carrer que som capital verd i que això beneficia als veïns que, al final, és l'objectiu.

Arxivat a:

Destacats