Encés de llums, Falles i sexisme

Les agressions masclistes en les principals festes populars són comunes, des dels rols assignats fins a la participació activa

Guardar

27 Exposició del Ninot 2019
27 Exposició del Ninot 2019

Les festes populars, per desgràcia, són a vegades un paraigua on amagar violència masclista. Encara que el problema és més profund i anterior, des del cas del Ramat assegurar la seguretat de les dones i la promoció de la igualtat ha cobrat protagonisme en festes de tot l'Estat. Les Falles de València, amb una afluència estimada al voltant dels 2 milions de persones, entra en la categoria.

Les Falles abasten un ampli catàleg d'activitats, des de la visita als documents a les discoteques o revetles als carrers. Amb aqueix context, un estudi de la Universitat de Pamplona dut a terme l'any passat, va constatar que entre 2004 i 2017 va haver-hi, durant les Falles, 64 denúncies contra la llibertat sexual. La majoria d'aquestes, 22, es van realitzar l'últim any, la qual cosa revela una creixent sensibilització amb el problema. En el mateix període en Sant Fermín es van denunciar 74 i en El Pilar 52.

'Els Punts Violeta tindran activitat de 22 a 4h'

Una forma de visibilitzar, sensibilitzar i atendre les possibles víctimes és amb els Punts Violeta. Durant aquestes Falles, la Regidoria d'Igualtat i Polítiques Inclusives instal·larà dues; un en l'Estació del Nord i una altra al carrer Cavallers. La seua motivació és la de, en una situació de proximitat, informar i intervenir davant de possibles casos d'abús o violència sexual. Aquests espais segurs, que comptaran amb la presència de dos professionals especialitzats, estaran totes les nits de la setmana fallera de 22 a 4 h. També des de ONGs, com Alanna, es duen a terme Punts Violeta. Aquesta associació, que col·labora amb la falla Sevilla-Dènia per a sensibilitzar sobre la problemàtica de la violència de gènere, instal·larà un punt en la falla.

Des de la Universitat de València, del Centre d'Estudis sobre la Cultura, el Poder i les Identitats, s'ha publicat l'“Informe d'Anàlisi de les Falles de la ciutat de València des d'una perspectiva de Gènere”, que estudia el paper de la dona en l'àmbit de participació i representació. “Després de l'anàlisi de l'últim any, podem afirmar que malgrat els avanços dels últims anys en igualtat de gènere en les falles, encara hi ha una gran diferència en la participació i en els rols d'homes i dones”, detallen en les conclusions. Detallen, a més, com l'admissió de la violència i agressions durant les Falles es troben una “resistència a ser acceptades”, en part per no anar “en contra de l'esperit festiu” i no “crear una mala imatge de València”. Això, tanmateix, és un obstacle perquè les dones i tot el ventall de la diversitat sexual, que compon més del 50% de la població, puga gaudir de les festes totalment segures. Sumat, a més, als problemes de conciliació familiar.

Un 96% han patit violència masclista en l'oci nocturn

Després de la conclusió d'aquest estudi, les responsables llancen unes propostes per a avançar en unes festes igualitàries, com és promocionar la participació activa i igualitària de les dones o estimular la producció de llibrets des d'una perspectiva de gènere.

Segons l'estudi Noctámbul@s de la Fundació Salut i Comunitat, les xifres de delictes sexuals són molt elevades. En el món de l'oci nocturn, un 97% de les ciutadanes declaren haver hagut de suportar comentaris sexistes, un 86% assetjament després de negatives, un 81% tocaments i un 44% s'han vist acorralades. A més, un 22% de les dones enquestades van ser violades en algun moment després d'eixir de festa. Cap societat ni manifestació cultural que pretén ser igualitària pot permetre això i dins d'aquest context entren part de les principals manifestacions populars del país, com la Fira de Sevilla o les Falles.

Els Punts Violeta són, doncs, una primera acció en l'àmbit institucional “palpable”, després d'anunciar l'any passat el pla d'avançar cap a unes festes més inclusives. La Regidora d'Igualtat, Isabel Lozano, va anunciar amb la presentació de l'estudi que estaven davant “una oportunitat de continuar cap a la participació de les dones”, trencar estereotips i aconseguir de les falles una “reivindicació de la igualtat”.

Destacats