'En els Blocs Portuaris viuen famílies humils que participen activament en el barri'

María Oliver: ‘És difícil trobar una solució urbanística als Blocs Portuaris'

Guardar

Blocs portuaris
Blocs portuaris

  • Comissió per a estudiar actuacions de millora en els Blocs Portuaris del Cabanyal
  • Poblats Marítims incorporaran camins escolars

Els Blocs Portuaris del Cabanyal a estudi. La Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori han creat una comissió, formada per representants de la Generalitat, el Pla Cabanyal, l'Ajuntament de València i representants veïnals, per a valorar les possibles actuacions que es podrien dur a terme amb l'objectiu de solucionar els problemes als quals s'han d'enfrontar els veïns dels Blocs Portuaris.

Unes actuacions que dependran dels resultats que mostren els informes tècnics sobre l'estat dels edificis que, en aquest moment, s'estan elaborant, i dels quals encara no s'ha posat data per a conéixer si els Blocs Portuaris es declaren en situació de ruïna tècnica. Després de les valoracions, la Regidora d'Habitatge, Patrimoni i portaveu de València en Comú, María Oliver, ha explicat a València Extra que 'serà moment de reunir a totes les entitats públiques, als propietaris i als veïns per a decidir conjuntament quina mesura prendre'.

Els Blocs Portuaris foren la resistència a la prolongació de l'avinguda Blasco Ibáñez

De moment, María Oliver ha expressat la seua aposta ferma perquè aquests edificis tan significatius per al barri del Cabanyal, que es van convertir en un dels emblemes de la resistència a la prolongació de l'avinguda Blasco Ibáñez, 'no siguen demolits i es procedisca a la seua rehabilitació, sempre que l'estat dels edificis així ho permeta. Creiem que no és moment que les administracions miren cap a un altre costat i, per això, considerem que és necessari que, entre tots, cerquem una solució raonable per als veïns i els propietaris'.

En aquest sentit, Oliver ha explicat a València Extra que ja han començat a reunir-se tant amb els propietaris, com amb l''Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl' (EVha), i en ambdues parts 'existeix la intenció de mantenir en peus aquests edificis, encara que ens han demanat que es pose una solució a aquesta situació insostenible'. Sobre aquest tema, María Oliver ha explicat que 'som conscients del mal estat dels immobles i les condicions d'insalubritat de les zones comunes. Per això, qualsevol actuació ha de ser coordinada per totes les entitats implicades'.

Així mateix, ha afegit que els Blocs Portuaris, que estaven condemnats a l'enderrocament amb l'anterior pla urbanístic del Cabanyal, 'es troben en una zona verda. Som conscients que és difícil trobar una solució urbanística perquè no es produïsca la demolició, però estem treballant perquè això no succeïsca'.

Des de València en Comú, asseguren que 'els Blocs Portuaris presenten els mateixos problemes que té la resta del barri del Cabanyal en la denominada Zona Zero, i considerem que, si és possible, la rehabilitació dels Portuaris és una oportunitat per a augmentar el parc d'habitatge públic i, per tant, l'oferta de lloguer social municipal. Per això, plantegem una actuació per fases que permeta que els veïns vagen ocupant els habitatges que es van reformant, al mateix temps que segueixen vivint en el bloc'.

Del total dels habitatges que formen part del Bloc dels Portuaris, 87 pertanyen a particulars, 36 a EVha, 34 al Pla Cabanyal i 7 a l'Ajuntament de València. Així i tot, María Oliver assegura que 'és el Consistori qui ha de ser qui lidere la resposta que se li ha de donar als veïns dels blocs'.

'Els informes tècnics sempre han confirmat el perfecte estat de l'estructura dels blocs'

València Extra ha parlat amb l'Associació Brúfol, que ens han expressat la necessitat que s'actue, d'una vegada per sempre, en els Blocs Portuaris. 'Portem anys reclamant un pla d'actuació per a rehabilitar el bloc d'edificis. Han sigut molts anys d'exclusió en els plans urbanístics, d'exclusió social i de no concedir cèdules d'habitabilitat. Tot això ha generat que els Blocs Portuaris arriben a un estat d'abandó que afecta la vida diària dels veïns. No estem parlant d'una deterioració a nivell d'estructura, ja que tots els informes tècnics que s'han anat realitzant en els últims 20 anys confirmaven que els edificis estaven en perfectes condicions, sinó que l'abandó dels blocs ha afectat la neteja de les zones comunes o, per exemple, a la falta de reparació d'ascensors'.

Respecte a la possibilitat de demolir els Blocs Portuaris, des de Brúfol esperen 'no arribar fins a eixe punt. En els blocs viuen famílies humils, en desavantatge econòmic, però que participen activament en el barri. Han estat molt de temps en el candeler, exclosos de totes les actuacions urbanístiques, i vivint, pràcticament, en el quart món, lluitant per seguir avant. Creiem que ja és hora que respiren tranquils, i que se'ls millore el dia a dia'.

Per la seua banda, des de la plataforma Salvem el Cabanyal, han anunciat que 'recolzaran el que decideixen els veïns i l'administració en el procés participatiu iniciat'.

Destacats