L'EMT recorre a les noves tecnologies per a dissenyar la seua xarxa del futur

Els autobusos inclouran dades sobre els moviments anònims dels telèfons mòbils en la ciutat

Guardar

Un autobús de l'EMT a les platges de València / Foto: EMT
Un autobús de l'EMT a les platges de València / Foto: EMT

El sistema de transport públic, inclòs el servei d'autobús de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València, ha experimentat profunds canvis des de l'esclat de la pandèmia de la COVID-19 que hui obliguen a redissenyar els seus plans. La mateixa EMT ha anunciat aquest dilluns que recorrerà a les noves tecnologies per a dissenyar la seua xarxa del futur, un pla que responga més a les necessitats dels seus usuaris i usuàries.

Segons detalla l'EMT, el Pla director 2025-2030, licitat recentment, analitzarà els nous hàbits de mobilitat, que tantes transformacions han experimentat en els últims anys. Encara que l'EMT supera els nivells de viatgers previs a la Covid, es constata clarament que no es creix de manera homogènia entre els diferents operadors de transport a la ciutat ni entre les mateixes línies d'autobús.

En els tres últims anys, des de la pandèmia, s'han multiplicat els nous hàbits en els desplaçaments de la població, tant en el treball com en l'oci. Han augmentat els usuaris de mobilitat personal, patinets i bicis, ha entrat en servei una nova línia de tramvia i es preveuen noves rutes també amb metro, entren en escena nous desenvolupaments urbanístics i s'ha incorporat la targeta SUMA que permet usar qualsevol mode de transport al mateix cost i amb els transbords bonificats.

Tot això assenyala un canvi notable en els paràmetres de mobilitat i d'ací la necessitat d'un Pla director que indique el camí d'EMT per als pròxims anys. "Volem conéixer en profunditat els nous hàbits per a atendre millor les necessitats dels ciutadans", apunta el director d'EMT, Manuel Martínez. "És vital saber quines mesures són necessàries per a aconseguir una xarxa d'EMT que s'adapte a les necessitats reals de la població i que permeta un increment dels desplaçaments en aquesta".

Un projecte de tal envergadura requereix el suport i ús d'eines programari específiques que permeten la creació de diferents escenaris i el maneig de grans quantitats de dades de manera ràpida i eficient. I també entra en escena una eina més eficaç per a conéixer, amb dades reals, en volum i fins i tot al detall com es desenvolupen els fluxos de mobilitat de la ciutadania valenciana. És a dir, no amb estimacions sinó amb dades clarament representatives dels moviments de la població, els que proporcionen els moviments dels telèfons mòbils.

Ara com ara el 99,8% de les persones es desplacen acompanyats d'un telèfon mòbil. D'eixa forma, amb l'anàlisi dels moviments dels mòbils de llarg a llarg de la ciutat és possible treballar amb dades objectives, massius i, al mateix temps, anònims per a conéixer com es mouen, quan i per on, més enllà de la pura estadística.

L'EMT aposta per aquest projecte que aportarà informació primordial per a dissenyar la seua xarxa dels pròxims anys. Tot això amb les dades de mobilitat ciutadana sobre el desplaçament de telèfons mòbils registrat anònimament.

Es tracta d'un sistema que registra els moviments dels terminals sense associar-los al mateix número o a la persona, és a dir, no es representa el moviment d'un telèfon mòbil concret, sinó grans fluxos de mobilitat comuna. En comparar aquest resultat amb la xarxa actual es pot obtindre informació sobre noves necessitats de mobilitat.

Arribar al major nombre de persones i oferir-los el millor transport

Les dades sobre els desplaçaments dels mòbils seran una eina més que es combinarà amb altres d'enorme rellevància i influència per a decidir el redissenye o la creació de noves línies d'EMT. Entre elles, els aforaments de les diferents vies de la ciutat, tant de vehicles de motor, com a ciclistes i vehicles de mobilitat personal. També entren en joc les matrius de vehicles, procedents del centre de control de trànsit de l'Ajuntament.

I per descomptat, les dades de demanda i viatgers de transport de la mateixa empresa i de la resta d'operadors i administracions de transport. També seran molt rellevants en aquest apartat, les enquestes a la població, donada la seua gran fiabilitat.

Amb l'encreuament de totes aquestes dades, l'EMT vol aconseguir un model de transport públic que s'acoste el màxim possible a la realitat i a les necessitats del carrer.

Aquest Pla Director reflecteix "un compromís clar amb la innovació responsable per a transportar de la manera més eficaç possible als nostres ciutadans per bona part de la ciutat", subratlla Manuel Martínez.

Arxivat a:

Destacats