Els veïns i veïnes de Benimaclet prenen el carrer per protestar contra el PAI

La manifestació va reunir prop de 6.000 persones per mostrar el rebuig a la construcció de 1.345 habitatges al barri i pressionar l’Ajuntament de València per actuar

Guardar

aturemelpai-fotocaixafosca-105
aturemelpai-fotocaixafosca-105

A les 11 hores del diumenge 26 de gener un grup de persones s'arreplegaven a l'encreuament del carrer Murta amb l'avinguda Valladolid per escoltar al cantant i veí del barri, Xavi Sarrià, interpretar alguns dels seus temes més coneguts. En aquell punt s'iniciava mitja hora més tard la manifestació convocada per Cuidem Benimaclet i l'Associació Veïnal de Benimaclet en protesta contra el Programa d'Actuació Integrada (PAI) de Metrovaesca, que preveu construir 1.345 habitatges nous al barri.

"El PAI estava pensat en 1988 per a una València amb 1.300.000 persones i 30 anys després en som al voltant de 795.000". Amb aquest argument, des de Cuidem Benimaclet denuncien que l'actuació es troba obsoleta. La plataforma calcula que, a raó de 3 persones per domicili, el PAI implicaria l'arribada d'entre 4.000 i 5.000 nous veïns a un barri on viuen 20.000 persones. Carlos Marcos, representant de Cuidem Benimaclet, creu que l'arribada de colp "no seria sostenible", perquè "a hores d'ara ja ens trobem amb Centres de Salut i Escoles saturades" i podria provocar una situació de "col·lapse poblacional".

Entre 6.000 i 7.000 persones, segons els convocants, van marxar pels carrers de Benimaclet el matí de diumenge. Una jornada que Marcos qualifica "d'èxit total, no solament per la quantitat de gent, sinó per la qualitat de la manifestació". Les diferents plataformes treballaven juntes des de fa mesos per preparar-ho. En el cas de Cuidem Benimaclet, porten a terme accions durant tot l'any "per mostrar al carrer com és el barri". En concret, fa més de mig any que "coneixem la data de l'acte de diumenge". Un element important ha sigut buscar l'adhesió dels comerços i col·lectius de Benimaclet – més de 150 han participat- visitant-los als seus locals.

Caixa Fosca. www.caixafosca.com

"Portem un barri nou als nostres cors", parafrasejant Durruti, o "La història és nostra i la fem els barris", versionant Allende, són alguns dels lemes amb inspiració històrica que es podien llegir a les pancartes i cartells que el veïnat de Benimaclet va lluir. D'altres, més concretes, resaven "Defensem Benimaclet, recuperem l'Horta", "Mai PAI" o "Per un urbanisme participatiu". Fins i tot hi havia lloc per a l'humor: "Més garrofó i menys formigó", resava una. Les actuacions de la Jove Muixeranga de València, la colla de dolçainers i tabaleters de Benimaclet, Estrela Roja i els gegants de l'Assemblea veïnal van aportar la música d'ambient i la vistositat, i els veïns es van sumar elaborant excavadores i màquines de demolició de cartró.

Per a Carlos Marcos, estem parlant d'un "dia històric", perquè "les dues associacions veïnals més grans hem treballat juntes". Si a això sumem la resposta de la gent, per a Marcos queda clar quin és l'interés general del barri: "aturar el PAI i desclassificar la zona com a sòl urbanitzable".

Crida a l'Ajuntament de València

El recorregut va acabar amb la lectura d'un manifest, que reclamava "un barri digne i participatiu, sense expulsions entre el veïnat, amb dotacions i serveis públics suficients, que conserve el patrimoni històric i amb un vincle amb l'horta".

Des de Cuidem Benimaclet denuncien la contradicció que existeix a l'Ajuntament de València. Per a Carlos Marcos no és compatible que "per una banda declare l'emergència climàtica, i per l'altra no tinga en compte l'impacte del PAI ni tampoc la petjada ecològica que deixaria la construcció de tots aquests edificis". Marcos apunta, recolzant-se en diferents estudis, que «València perd habitatges tots els anys i se segueixen construint edificis, els preus a Benimaclet no paren de pujar, amb un encariment de l'habitatge que pot provocar l'expulsió dels veïns».

Carlos Marcos afirma que ara "l'Ajuntament de València es troba en el moment perfecte per paralitzar el PAI. Només li cal voluntat política, perquè ja ha vist de quin costat està l'interés general".

En diferents moments, Cuidem Benimaclet ha recollit i entregat a l'Ajuntament més de 2.000 signatures per registre d'entrada.

Arxivat a:

Destacats