Els oblidats barris del sud de València, units per un gran corredor verd

L’Ajuntament de València aplicarà també els paràmetres de ciutat 15′

Guardar

1028 Dispositiu jardineria Tots Sants. Bulevard Sud davant plaça Segòvia
1028 Dispositiu jardineria Tots Sants. Bulevard Sud davant plaça Segòvia

Malilla, Creu Coberta, Sant Marcel·lí, Raiosa, Camí Reial i Sant Isidre quedaran units a través d'un gran corredor verd, que els unirà amb el Parc Central i el centre de València. Eixa és la proposta que la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha presentat, i que pretén renaturalitzar la ciutat, a més de crear "un matalàs verd entorn de la V-30", que reduïsca l'impacte, tant visual com sonor, que té en la composició de la ciutat.

"El que proposem és que tota zona sud de la ciutat deixe de ser la part posterior de València per a convertir-se en una nova façana, dotant-la de qualitat urbana i paisatgística suficient perquè els barris del sud, tan oblidats i tan marcats per la cicatriu ferroviària, estiguen millor integrats a la ciutat", ha assenyalat Gómez.

Per això, es posarà en marxa un concurs d'idees amb el qual es desenvoluparà "el projecte urbanístic més important de València de l'última dècada". Així, la proposta haurà d'incloure la revisió del PAI Parc Central i el de Sant Marcel·lí; la creació de la zona verda sobre les vies de l'AVE; l'ampliació del cementeri perquè s'integre dins de l'entramat paisatgístic de la ciutat; la possible reubicació de les cotxeres de l'EMT; així com el soterrament de les vies de la línia C3 de Rodalia, que permetrà cosir la cicatriu ferroviària de la zona sud de la ciutat.

I, per descomptat, tot això tenint en compte els paràmetres de 'Ciutat 15', que l'Ajuntament de València, a través de l'àrea de Desenvolupament Urbà, vol implantar en cadascun dels barris de la ciutat. Un nou model més pròxim, segur, inclusiu i sostenible que busca acostar tots els serveis i recursos essencials a la ciutadania perquè tan sols siga necessari caminar 15 minuts per a accedir a ells.

pacificación tráfico Campanar

Natzaret, Campanar, Benimaclet, Ciutat Fallera o Torrefiel són alguns dels barris en els quals primer s'aplicarà aquest nou model de ciutat. Però a aquests els seguiran molts més. De fet, en paral·lel al soterrament de les vies del tren, que permetran acabar el Parc Central, també s'estudiarà la incorporació d'aquests criteris amb l'actualització del PAI.

Com apuntava Gómez, l'objectiu no és un altre que "reinventar la proximitat". "Les ciutats han de deixar de ser un mer conjunt de carrers i cotxes per a tornar a ser l'espai vital de les persones". I és que el model de ciutat també ha d'avançar, adaptar-se a les noves necessitats i, d'aquesta manera, deixar arrere models ja obsolets.

Destacats