Els jardins del Parc Central: 110.000 metres de pulmó verd

L’obertura de la primera fase del Parc Central és qüestió de setmanes

Guardar

obras-parque-central
obras-parque-central

"A punt de caramel". Amb aquestes paraules definia l'Alcalde de València, Joan Ribó, l'estat actual del Parc Central. L'obertura d'aquesta primera fase cada vegada està més a prop i, encara que no s'han aventurat a fixar una data exacta, sí que han deixat clar que no serà qüestió de mesos, sinó "de setmanes".

"Molt ràpid la gent començarà a gaudir d'aquesta zona, que ja està finalitzada en el 99 per cent", i que correspon a la qual limita amb els barris de Russafa i Malilla, facilitant, a més, una connexió entre tots dos barris històricament separats per les infraestructures fèrries. Una primera fase que, inicialment, anava a estar finalitzada en el mes de juliol; després, el 15 de setembre; i, ara, tot apunta al fet que els treballs es donaran per finalitzats durant el mes d'octubre.

Bones notícies per a un projecte que estava guardat en el calaix dels grans projectes del mandat de Rita i que, finalment, està veient la llum. El Parc Central constitueix un dels reptes més importants de la ciutat en la seua planificació i disseny, lligat a la transformació ferroviària que suposarà el soterrament de les vies i la construcció de l'Estació Central. Una actuació "necessària per a la recuperació d'un espai que serà un eix vertebrador dels barris".

Ja han avançat que l'obertura es realitzarà en dues fases, ja que la part més pròxima al concessionari d'automòbils, al costat del pas elevat de Giorgeta, es va retardar en excés esperant la llum verda per a iniciar el desallotjament i, d'aquesta manera, acabar la primera fase d'un parc que, sens dubte, serà el gran pulmó verd de la ciutat.

Així, des del Consistori reconeixien que, en aquesta part, "les obres han començat fa poc". Així i tot, "la immensa majoria del parc, molt ràpidament, estarà a la disposició dels ciutadans". Ahir arribava l'última partida de pedra i, en cas d'estar en bones condicions, les obres estarien entrant ja en la recta final. "En primer lloc, es posarà en servei la zona enjardinada i, posteriorment, s'obrirà l'ús de les naus".

No s'oblida que el plantejament era acabar amb les obres de la primera fase el 31 de juliol. En aquest sentit, i encara que no han volgut avançar esdeveniments perquè, segons Ribó, "el primer és acabar", sí que han precisat que existeix la idea de negociar amb l'empresa pel retard de l'obra i "fer el que faça falta". Davant aquesta situació, no seria d'estranyar que des de l'Ajuntament de València demanaren compensacions per un retard que s'ha anat arrossegant durant mesos.

Respecte a les obres que començaran la setmana que ve en les naus 2 i 3, i que es destinaran tant a la nova seu de Russafa de la Universitat Popular, com a activitats culturals, el regidor d'Urbanisme, Vicent Sarrià, ha indicat que "poden estar acabades en uns mesos, encara que els treballs en la resta de naus es perllongaran més temps". La nau 2 comptarà amb aules, despatxos, magatzems i servicis, mentre que la nau 3, dedicada a l'espai cultural, s'estructurarà com un gran espai diàfan amb gran versatilitat d'opcions escèniques i una tarima per a conferències.

La rehabilitació de les naus bessones 2 i 3, amb 426 m² de superfície útil cadascuna, i que en el seu moment van albergar magatzems del ferrocarril, disposen d'un pressupost del voltant de 400.000 € per nau. El projecte global del parc preveu la seua posada en ús, que se suma als de les altres naus: la nau 1 amb el seu annex, (2.689 m²), per a usos esportius; i la nau 4, amb 939 m², en la qual es va situar en el seu moment l'antic taller de recorregut, que albergarà les dependències d'un Centre Municipal de Serveis Socials i un Centre d'Integració Sociolaboral de Joves.

parque-central

Els espais verds de la Fase 1 del Parc Central

El Parc Central, que disposarà d'una superfície de 230.000 metres quadrats, s'està construint en diferents fases en estar lligat a la disponibilitat del sòl ferroviari. D'aquesta manera, la qual cosa s'obrirà al públic serà la fase 1 A zona Russafa-Malilla, que està delimitat per la platja de vies, el carrer Filipines i l'avinguda Peris i Valero. Amb la urbanització de 110.826 m² de superfície, aquestes obres suposen el 40% del total del parc, i la seua execució inclou la rehabilitació de les naus de l'arquitecte Demetrio Ribes, la reconstrucció de dos molls de càrrega, la recuperació d'una alqueria i la construcció d'un edifici de serveis i un centre de transformació elèctrica.

Aquesta primera fase albergarà espais destacats com la Plaça de les Arts, situada entorn de les naus de Demetrio Ribes; l'Horta Jardí, que s'organitzarà per terrasses, en les quals es conrearan arbres fruiters, verdures i hortalisses; els Jardins Florals, delimitats per xicotets camins, places, canals d'aigua i molta vegetació, on a més se situarà un mirador amb vista a l'interior i l'antiga alqueria rehabilitada, que es destinarà a oficines del parc; la Pèrgola, que constitueix la principal línia de moviment per als vianants del parc i que connecta entre si els espais principals del parc; el Jardí Romàntic, situat entre l'Horta Jardí i el Jardí dels Xiquets; la Pantalla Oest, un espai temporal fins a l'execució de la següent fase del parc; i el Jardí dels Xiquets, un espai de joc que comptarà amb rocòdrom, balancins, gronxadors i taules de ping-pong.

Parque- Central

Destacats