Els avanços de l'L10 reforcen el termini de 19 mesos per a connectar Natzaret

L’execució del metre, la integració tarifària i els plans d’ampliar la xarxa auguren grans canvis per a la fi de la legislatura

Guardar

Metrovalencia L10 Imagen Destacada
Metrovalencia L10 Imagen Destacada

"L'objectiu és que a l'estiu de 2021 aquesta línia ja estiga en ple funcionament". Així es va pronunciar dimarts passat el President de la Generalitat, Ximo Puig. Estava en una visita a les obres de la futura L10 de Metrovalencia. Una esperada connexió que unirà el centre històric de la ciutat amb la Ciutat de les Arts i les Ciències però, amb especial transcendència, amb el barri de Natzaret. La recent adjudicació, per 25 milions d'euros, per a la posada a punt del tram subterrani reforça la imatge i descarta, de moment, retards.

La nova via canviarà la realitat del transport metropolità del Cap i Casal, en connectar zones tradicionalment 'excloses' o amb més difícil accés amb transport públic -especialment el barri mariner-. Si els plans de la Conselleria de Política territorial, Obres Públiques i Mobilitat -Arcadi España- i el Consell es compleixen, la fi de la legislatura en 2023 mostrarà un panorama molt diferent.

Dins de quatre anys, l'executiu valencià no sols preveu que aquesta nova connexió de Metrovalencia porte dos anys en funcionament, sinó que estiga ja operativa la integració tarifària; una targeta única per a metro, EMT i Renfe que facilite i transforme el transport urbà. Així, qualsevol persona podria utilitzar l'autobús en un tram, per a després realitzar transbord a metro o rodalia sense haver de pagar de nou; totes les zones costarien el mateix en els diferents mètodes de transport.

Llarga història

Va ser el passat sis de setembre quan es va anunciar l'inici del procés de licitació del tram subterrani que, ara, ja se sap amb seguretat que començarà a obrar-se a principis de 2020. Es tracta d'un tram el 'forat del qual' ja està realitzat; es tractava d'una promesa dels anteriors governs del PP que, encara que va arribar a realitzar la infraestructura bàsica dels túnels, es va paralitzar durant set anys en començar la crisi econòmica.

Es tracta d'un tram de gran significació social per a una part de València. L'antiga T2 connectarà Natzaret amb el carrer Alacant, al costat de la Plaça de Bous; actualment el trajecte en bus per a aquest tram tarda entre 37 i 52 minuts, amb una combinació d'EMT, Metro i a peu. Les huit noves parades de Metrovalencia es podran recórrer en, aproximadament, 16 minuts. Es tracta d'una reducció de, mínim, el 57%.

Futures connexions

La nova línia estarà composta per huit parades. No obstant això, porta un 'problema' des de l'inici de la seua execució; està desconnectat de la resta de la xarxa de Metrovalencia. Tant l'inici com el final de la ruta no té connexió amb cap altra línia.

Per això, des del principi, es van plantejar diferents possibilitats a abordar en un futur. La més 'senzilla' es podria realitzar a Xàtiva, una parada a solo uns metres de la futura d'Alacant. El passat 21 de novembre, des d'Obres Públiques, es va assenyalar l'estudi de crear un túnel per als vianants per a unir totes dues parades, que podria incloure una 'passarel·la flotant', a l'estil dels aeroports. En el final de la línia, en Natzaret, la intenció és connectar, en un futur, amb el tramvia de la línia 8. Així, la nova L10 quedaria connectat amb tota la xarxa.

També es va manifestar, sense dades concretes d'execució ni procés, la intenció d''allargar' la línia fins a l'estació Mercat, en el Mercat Central. Un tram que també té part de la seua infraestructura construïda. Finalment, com a idea més remota, es va plantejar l'opció d'arribar al Pont d'Assot.

Destacats