"Els alumnes d'educació especial necessiten la volta a la rutina, però troben a faltar el contacte en la resta de companys"

La tornada a escola ha sigut difícil a causa de les mesures de restricció de l’expansió del Coronavirus però ho ha sigut “més per a l’educació especial”

Guardar

Colegio_Rabisancho
Colegio_Rabisancho

Ja han passat set dies des que van començar les classes del curs 2020-2021. Contra vent i marea, i amb molts dubtes i incerteses, el nou curs solar ja ha començat en un entorn incomparable a una altra època. Ha sigut difícil per a tots alumnes, com també per a professors i pares. No obstant això, les noves rutines afecten d'una forma diferent a un col·lectiu: l'educació especial. El distanciament social, l'ús de la màscara, la rentada constant de mans... Com s'ha adaptat l'educació especial a la pandèmia de la Covid-19? Només a la ciutat de València hi ha 2.300 matriculats en educació especial. València Extra ha parlat amb el CEIP Raquel Payá de València perquè expliquen com ha sigut el canvi.

Concretament, aquest centre té a huit alumnes en la Unitat Específica de Comunicació i Llenguatge coneguda com a Aula CYL. Aquestes són unitats d'educació especial situades en centres ordinaris que, amb caràcter experimental, estan destinades a donar una resposta educativa adequada a les necessitats específiques dels xiquets i xiquetes amb Trastorn Mixt del Llenguatge Receptiu-Expressiu (T.L.M.) o amb Trastorns Generalitzats del Desenvolupament (T.G.D.). En el cas del Col·legi Raquel Payá, els alumnes d'educació especial pateixen el trastorn de l'espectre autista.

"Emocionalment necessiten vindre al col·legi perquè per a ells és molt beneficiós tindre una rutina", Trinidad García, directora del CEIP Raquel Payá.

Aquests alumnes no poden compartir l'educació general que s'imparteix en la resta d'alumnat, encara amb les adaptacions curriculars pertinents. En alguns casos, es pot compartir una part concreta d'aquesta... Però amb la Covid-19, qualsevol model d'integració s'ha vist interromput.

En aquest cas, els huit alumnes s'han dividit en dos grups bambolla perquè, en cas que algú done positiu, el contagi no s'estenga en tots els integrants. Els professors que interactuen amb ells són sempre són els mateixos i van equipats amb una protecció especial. "A més d'una màscara FP2, els professors que estan en educació especial porten una pantalla de protecció. De moment utilitzàvem bates d'un sol ús, però a partir d'ara tindran dues bates llavables cadascun d'ells", conta Trinidad García, directora del centre. I és que el col·legi està immers en un pla des de fa anys que lluita per reduir la petjada de consum en el planeta: "en aquest centre fa temps que intentem reduir residus i consolidar-nos com a centre sostenible. A poc a poc ho hem anat adaptant, però, amb la implantació de mesures que frenen l'expansió del Coronavirus, està sent més complicat", explica la directora.

Per a assegurar la desinfecció del centre, l'Ajuntament de València ha posat a la disposició del col·legi una netejadora extra que va dues hores al dia, a més de les dues netejadores que té contractades el centre a través d'una empresa externa. "La netejadora proporcionada per l'Ajuntament repassa els banys dels alumnes, que en el nostre cas hi ha un bany per cada dos cursos, i a més, desinfecta les aules d'educació especial mentre que estan en el pati", aclareix García.

En l'hora del pati, els alumnes del CYL tenen una zona establida només per a ells i el monitor, aquest és el mateix que el de l'aula. Quant al servei de menjador, "els alumnes d'educació especial mengen en les seues pròpies aules sempre amb el mateix monitor i monitora, per a minimitzar riscos, ja que són un grup bambolla i no poden interactuar amb l'exterior".

Què suposa per a un estudiant amb trastorn de l'espectre autista tornar a classe?

"Emocionalment necessiten vindre al col·legi perquè per a ells és molt beneficiós tindre una rutina. El problema d'estar immersos en una pandèmia és que no podem fer les inclusions que es recomanen en altres grups, per exemple, segons l'edat, i el troben a faltar". Algun dels alumnes són molt bons en matemàtiques i consegüentment, s'ajuntaven amb la resta d'alumnes de la seua edat en la mateixa classe, o es relacionaven en el pati. "Ara han d'estar en una espècie de gàbia constant".

Des del centre reclamen que la tornada al col·legi ha sigut dura a causa de les circumstàncies especials que aquest curs ha tingut i que seria de gran ajuda comptar amb una educadora més perquè l'educació especial requereix una dedicació particular.

Destacats