"Eliminar el túnel de Pérez Galdós no és una qüestió política, sinó de salut"

'Fuera Túnel' no descarta mobilitzacions per a reivindicar l'eliminació del túnel en la reurbanització de l'avinguda Pérez Galdós

Guardar

Túnel Pérez Galdós
Túnel Pérez Galdós

"Sorpreses i molt indignades". Així estan els veïns i veïnes de l'Avinguda Pérez Galdós – Giorgeta després de conéixer la decisió de l'Ajuntament de València de no incloure l'eliminació del túnel de Pérez Galdós en el projecte de reurbanització de l'avinguda. Un pitxer d'aigua freda que "ningú s'esperava" – i més quan el projecte ja estava encarrilat – i que suposa un important retrocés després d'anys de reivindicacions. "Ara toca tornar a mobilitzar-se perquè això no pot quedar així. No hi ha excuses. Eliminar el túnel de Pérez Galdós no és una qüestió política, sinó de salut", manifesta el col·lectiu 'Fuera Túnel' a este diari.

Malgrat que el novembre de 2023, el consistori valencià mantenia la necessitat de suprimir el túnel, fa menys d'una setmana, el regidor de Mobilitat, Jesús Carbonell, i l'edil d'Urbanisme, Juan Giner, donaven a conéixer, en roda de premsa, que el nou projecte per a l'avinguda Pérez Galdós, finalment, no contemplaria l'eliminació del túnel.

El motiu? Després de rebre els informes elaborats per tècnics de la Universitat Politècnica de València, "s'han extret dues conclusions: la necessitat de realitzar estudis i anàlisis estructurals per a determinar quina és la millor solució per a eliminar el túnel; i establir una solució estructural alternativa no condicionada per les característiques del terreny, que comportaria un augment del cost de la intervenció de 19 milions d'euros". Dues alternatives, expliquen, "que allargarien els terminis d'execució de l'obra perdent-se, així, els fons europeus Next Generation amb els quals es finançaran esta actuació".

Així doncs, el projecte final per a l'avinguda Pérez Galdós – Giorgeta quedaria de la manera següent: una planta viària amb dos carrils per sentit, que compartiran el vehicle privat i el transport públic; voreres més amples de fins a 6 metres (una mica més estretes en aquelles zones on hi haja carril bici); la renaturalització de l'avinguda; i millores acústiques per a minimitzar l'impacte sonor que provoca el pas inferior, que es mantindria com fins ara. Així i tot, "no renunciem a eliminar-ho en un altre projecte posterior", asseguraven els regidors Jesús Carbonell i Juan Giner.

Avinguda Pérez Galdós
Avinguda Pérez Galdós

No obstant això, esta "promesa" no els servix de res a les entitats i col·lectius que porten anys lluitant per l'eliminació d'un túnel que només aporta contaminació acústica i atmosfèrica. "Els convidem que vinguen a l'avinguda perquè comproven si és necessari o no eliminar este túnel; els convide que pugen a la meua casa i comproven les molèsties que ocasiona cada dia. Estem parlant d'un túnel pel qual passaven una mitjana de 70.000 vehicles al dia, ara 53.000 després de l'actuació de pacificació que vam haver de reclamar a l'anterior govern", denuncien des del col·lectiu 'Fuera Túnel'.

Per este motiu, col·lectius, associacions i veïns afectats es reuniran esta vesprada per a decidir quines mobilitzacions duen a terme per a denunciar esta situació. "Fins i tot elevarem queixes a instàncies superiors, com el Defensor del Poble o el Ministeri". Un full de ruta que es decidirà este dimarts, i que es posarà en marxa després de la reunió amb les àrees de Mobilitat i Urbanisme de l'Ajuntament de València que tindran el dimecres, dia 22 de maig, "després de 10 mesos sol·licitant-la".

"No renunciarem a la principal actuació de la reforma de l'avinguda, com és la supressió del túnel; perquè no pots dur a terme una renaturalització de la zona mantenint el túnel, ja que això suposa continuar apostant pel manteniment dels nivells de trànsit i contaminació actuals. És una oportunitat perduda per a la ciutat i una decisió presa unilateralment, a esquena de les entitats ciutadanes afectades", han conclòs des de 'Fuera Túnel'.

L'oposició critica esta decisió en un any marcat per la Capitalitat Verda Europea

La portaveu socialista a València, Sandra Gómez, ha exigit al govern de Catalá "que deixe d'inventar excuses, de faltar el respecte als tècnics municipals i de mentir per a no reconéixer que en realitat no vol eliminar el túnel de Pérez Galdós perquè està del costat dels qui volen convertir els carrers d'esta ciutat en autopistes urbanes".

Així, Gómez – encarregada de liderar el projecte de reurbanització de Pérez Galdós que incorporava l'eliminació del túnel – ha acusat l'equip de govern de portar un any "prenent el pèl als veïns i veïnes, maniobrant per a poder justificar que el túnel no s'elimina incomplint el compromís d'este ajuntament. És a dir, han perdut un any muntant una mentida per a no dir el que volen de veritat: mantindre una infraestructura que empitjora la qualitat de vida del barri".

Una decisió que, en la seua opinió, es contraposa al "model verd" que va posar en marxa l'anterior govern "amb projectes com el PAI del Grau, el Corredor Verd o la renaturalització d'avingudes com Ausiàs March, l'avinguda del Port o Pérez Galdós".

Per part seua, la portaveu adjunta de Compromís a l'Ajuntament de València, Papi Robles, i el regidor de Compromís, Giuseppe Grezzi, han demanat que "es gestione amb responsabilitat i sense sectarismes, i també li demanem que siga fidel al projecte que va firmar de la Capitalitat Verda Europea i de la reducció d'emissions". Per tant, ha continuat Papi Robles, "li demanem a la senyora Catalá que porte avant este projecte. I no li ho demanem només des de Compromís, ho fan també els veïns i veïnes del barri, amb qui hem parlat i acordat els punts clau".

En este sentit, Giuseppe Grezzi ha dit que "el túnel representa una verdadera autopista urbana que des de fa dècades afecta la qualitat de vida dels milers de veïns i veïnes que viuen entorn dels prop de 2,5 quilòmetres que abracen les dues avingudes, creant una situació d'insalubritat pels alts nivells de contaminació acústica i atmosfèrica". A més, ha afegit, "cal tindre en compte els problemes derivats d'esta anacrònica infraestructura, com la falta d'accessibilitat, de permeabilitat i la inseguretat viària".

Destacats