El termini per a presentar propostes d'inversions de DecidimVLC conclou el dijous 28 d'abril

Guardar

Vista panoràmica de València
Vista panoràmica de València

La ciutadania pot presentar propostes d'inversions i involucrar-se, d'aquesta manera, en la presa de decisions a l'hora d'invertir part del Pressupost Municipal fins al 28 d'abril de 2022. Dijous que ve conclou el termini de la primera fase de la nova edició del procés participatiu DecidimVLC que té un pressupost de 16 milions d'euros. Aquesta assignació "es repartirà amb un criteri de reequilibri territorial per a disminuir i minimitzar la desigualtat que en anteriors edicions han patit barris que, mobilitzant el mateix percentatge de població, tenien menys possibilitats de rebre inversions", tal com ha recordat hui la regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, Elisa Valía.

La regidora, que ha incidit en el fet que aquesta iniciativa municipal, "per primera vegada, afavoreix les inversions en els barris menys poblats", ha explicat que del pressupost total, 13 milions d'euros es repartiran de manera redistributiva entre els 19 districtes de la ciutat i 3 milions d'euros s'assignaran a projectes d'inversió en barris on s'aplicarà el mecanisme de reequilibri territorial. "L'objectiu d'aquesta ferramenta és incentivar la participació de la ciutadania en aquells barris on, a causa de tindre menor població en el seu districte, tenen més dificultats per a seleccionar propostes de projectes d'inversió en el seu territori", ha aclarit.

Pel que fa al termini de la presentació de propostes de projectes d'inversió, que començà 25 de març, romandrà obert fins al 28 d'abril de 2022. Durant aquestes quatre setmanes, les persones majors de 16 anys empadronades a València poden presentar, a través de la pàgina web, una proposta de projecte d'inversió per a un dels districtes o pobles de la ciutat.

Elisa Valía ha subratllat que les propostes presentades per la ciutadania han d'atendre les necessitats del districte i contribuir a millorar la qualitat de vida de les veïnes i els veïns. A més, cal tindre en compte que únicament podran ser seleccionats aquells projectes que facen referència a obres o intervencions com, per exemple, la reforma d'espais públics (parcs, carrers, places...), la construcció o rehabilitació d'infraestructures (pistes esportives, biblioteques, espais municipals...) o la millora del mobiliari urbà (bancs, papereres, il·luminació...). Contràriament, es descartaran les propostes que tinguen a veure amb activitats culturals, serveis i contractació o que no siguen de competència municipal.

A partir d'ara, DecidimVLC es convocarà cada dos anys, "la qual cosa permetrà guanyar temps per a preparar propostes, analitzar la seua viabilitat i, finalment, dur a terme els projectes que reben més suports", ha manifestat Valía.

Fases de DecidimVLC

La fase de suport ciutadà es desenvoluparà del 29 d'abril al 19 de maig de 2022. Durant aquest període cada persona podrà donar suport fins a un màxim de cinc propostes d'inversió presentades per la ciutadania. Els suggeriments hauran de disposar del suport de 30 persones per a les propostes dels districtes o de 15 per a les dels pobles perquè les estudien els servicis tècnics municipals.

Després de la fase en què la ciutadania pot donar suport a les propostes, i de la d'estudi de viabilitat, se celebrarà la fase de votació (del 9 al 30 de setembre de 2022) en què es podrà decidir com gastar el pressupost assignat al districte o poble preferit. Cada persona podrà votar propostes fins a aconseguir l'import total que tinga assignat el districte o poble que haja seleccionat. Les propostes més votades, fins que s'esgote el pressupost del districte o poble, seran les elegides per començar a executar-se l'any 2023.

Destacats