El sindicat UGT-PV recorre la convocatòria d'oposicions a mestres i demana ampliar l'oferta fins a les 2500 places

Des del sindicat, denuncien que la Conselleria ha reduït les places de 2500 a 1228 i no ha convocat les oposicions a través del nou sistema més senzill i beneficiós per als opositors

Guardar

Un grup d'alumnes durant un examen
Un grup d'alumnes durant un examen


El 28 de desembre del 2021 la Conselleria d'Educació que encapçala Vicent Marzà va publicar una nova convocatòria d'oposicions al cos de mestres. El que hauria d'haver sigut una gran notícia en l'àmbit educatiu va obtenir una freda benvinguda per part d'opositors, personal docent ja en actiu i sindicats, ja que les 2500 places promeses per l'administració es van reduir dràsticament fins a les 1228.

A més, aquestes places han sigut convocades per un procediment ordinari i no a través del nou sistema d'oposició més flexible i beneficiós que ha sigut anunciat pel Ministeri d'Educació, i que està regulat en una llei que ja s'ha aprovat i que es posarà en pràctica el mes d'abril per a acabar amb la temporalitat en el sector educatiu.

Per aquesta raó, el sindicat UGT-País Valencià s'ha mostrat en contra d'aquesta convocatòria i ha presentat un recurs contra l'Ordre 45/2021 del 28 de desembre amb l'objectiu que la Conselleria modifique aquesta ordre i l'adapte al nou sistema d'accés i amplie les places de 1228 a les 2500 inicialment anunciades.

 

Nova llei i un nou sistema d'oposicions més flexible i senzill

Amb una temporalitat que aconsegueix xifres, segons UGT-PV, d'entre el 35% i el 40% del personal funcionari en els centres educatius de la Comunitat, la necessitat de regulació específica per a acabar amb la inestabilitat laboral de bona part de la plantilla docent era una tasca pendent.

Per això, des de 2018 s'han dut a terme dos processos d'estabilització per a "facilitar la consolidació de les vacants estructurals que estan ocupades per personal no fix", explica Javier Zurita, coordinador d'ensenyament públic de la Federació d'empleats i empleades de serveis públics d'UGT País Valencià (UGT-PV).

En el primer procés d'estabilització en 2018 es va acordar amb el Ministeri d'Educació convocar un total de 13.000 places en la Comunitat Valenciana que es concedirien a través d'oposicions en els següents quatre anys. D'aquelles 13.000 places, i a causa dels retards per la pandèmia, actualment queden 2500 per adjudicar en el cos de mestres i es tenia previst assignar-les a través d'una oposició aquest any 2022.

Una professora acompanya a alumnes d'Educació Primària en un col·legi de València
Una professora acompanya a alumnes d'Educació Primària en un col·legi de València

No obstant això, l'aprovació el passat mes de desembre i imminent aplicació de la norma estatal -denominada Projecte de Llei de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública- ha forçat al fet que el departament de Marzà decidisca traure a oposició únicament 1228 places i reservar les 1700 restants, que la Conselleria preveu que no entraran dins dels processos d'estabilització, per a futures convocatòries.

Així, Javier Zurita, afirma que "la Conselleria ha convocat aquelles places que consideren que poden estar exemptes d'aquest procés d'estabilització, però és un error perquè defrauda les expectatives que s'havien generat i si retallen el nombre de places dificulten l'accés a les persones que estan preparant les oposicions".

El nou sistema d'oposicions que ha sigut aprovat pel Ministeri és de caràcter transitori i excepcional i durarà fins a 2024. D'aquesta manera, es passa de quatre proves a només dos i s'eliminen les proves eliminatòries.

Es tracta d'un procés que valora l'experiència docent prèvia a través d'un concurs de mèrits i facilitarà que els interins aconseguisquen una plaça fixa, per la qual cosa Zurita creu que "calia esperar a tindre aquest marc legal i convocar les 2500 places a les quals l'administració s'havia compromés".

"S'ha desaprofitat i no s'han utilitzat els avantatges que aquesta nova llei ofereix, per la qual cosa és una pèrdua de recursos i possibilitats", assegura el coordinador d'UGT-PV.

 

Protestes davant la conselleria que no reben resposta de Marzà

A més de presentar un recurs administratiu a la fi del mes de gener, UGT-PV va convocar divendres passat 4 de febrer unes concentracions enfront de la Conselleria d'Educació a València i també en les direccions territorials d'Educació a Alacant i Castelló per a sol·licitar a Marzà que es "rectifique la convocatòria de mestres".

Conselleria d'Educació, Cultura i Esport
conselleria educacio ep

No obstant la intenció del sindicat per a entrevistar-se amb Vicent Marzà i entregar-li personalment el recurs contra la convocatòria d'oposicions, encara no s'ha produït una reunió entre UGT-PV i el conseller.

Així i tot, María Ángeles Herranz Ábalos, directora general de personal docent, sí que va rebre a l'organització sindical i els va transmetre la seua predisposició al fet que la Conselleria revisara la convocatòria d'oposicions actual.

Però, des del sindicat veuen "complicat" que es produïsca una modificació de l'ordre i en funció de la resposta d'Educació valoraran "si és necessari acudir als tribunals o no", respon Javier Zurita.

En aquest mateix sentit, des d'UGT-PV declaren que la repetició de les protestes depén de la resposta institucional que es done al recurs interposat, ja que, segons sostenen "cal mantenir la reclamació sostinguda".

"En el moment que s'aprove la nova llei i tinguem la possibilitat efectiva i real de fer les oposicions amb la fòrmula que plantegem, tornarem a insistir en la necessitat de canviar la convocatòria i ajustar-la a la nova legalitat que és molt més beneficiosa per als opositors", aclareix Zurita des d'UGT-PV.

Destacats