El Síndic de Greuges dona un termini de 15 dies a Ribó perquè informe si activarà un pla de xoc per a reduir les llistes d'espera dels Serveis Socials

Guardar

1021 Joan Ribó. Debat estat ciutat
1021 Joan Ribó. Debat estat ciutat

La portaveu del Grup Popular, María José Catalá, ha revelat hui que el Síndic de Greuges ha urgit al govern de Ribó i el PSOE al fet que informe en un termini de quinze dies si implantarà a València un pla de xoc per a desbloquejar l'embós de les llistes d'espera dels Serveis Socials de l'Ajuntament.

El Síndic de Greuges va obrir a l'agost una investigació d'ofici a l'Ajuntament davant "la tardança inacceptable" en la tramitació de la Dependència i la Renda d'Inclusió i va demanar al Govern de Ribó i el PSPV que l'informara sobre la situació de les llistes d'espera en els Centres Municipals de Serveis Socials (CMSS)

La investigació d'ofici oberta pel Síndic de Greuges es va produir davant l'acumulació de queixes pels retards en la tramitació de la dependència i de la Renda Valenciana d'Inclusió, i arran de les notícies aparegudes en diferents mitjans de comunicació sobre famílies en situacions d'extrema vulnerabilitat econòmica que ha d'esperar fins a 40 dies per a rebre una cita prèvia.

El resultat de la investigació d'ofici oberta pel Síndic de Greuges es va produir mitjançant un informe datat el 25 novembre en el qual "va revelar que els Serveis Socials Municipals, gestionats pel govern de Ribó i el PSPV, estan al límit de les seues possibilitats i estan ajornant, o deixant sense atendre, a moltes persones i famílies que requereixen una ajuda urgent", ha indicat Catalá. La mitjana d'usuaris que es troben en llista d'espera en els centres Municipals de Serveis Socials és de 392 persones (segons les al·legacions presentades per l'Ajuntament).

A més, en el citat informe el Síndic revela també que els retards en l'atenció social dels centres municipals de serveis socials "té caràcter estructural i no ocasional, esdevingut de la situació provocada pels efectes de la COVID-19".

L'Ajuntament de València té a data de 21 de desembre més de 8.800 expedients de valoració de dependència i de Renda Valenciana d'Inclusió bloquejats i en espera. La majoria del bloqueig està en la valoració de dependència on s'acumulen expedients que daten de 2017 i arriben fins a enguany, sumant 7.374 expedients en llistes d'espera. Quant a la renda Valenciana d'Inclusió hi ha en espera 1.429 expedients, la majoria (887) pendents de la Resolució de la Conselleria d'Oltra

Entre les recomanacions que el Síndic de Greuges urgeix al govern de Ribó a aplicar està l'elaboració d'un Pla estratègic zonal de Serveis Socials, però per això adverteix que la llei de Serveis Socials Inclusius valenciana "estableix que la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives hauria d'haver elaborat, abans del 21 de setembre de 2020, el Pla Estratègic de serveis socials, corresponent a les entitats locals elaborar els seus plans estratègics de caràcter zonal".

Reproduïm les principals recomanacions que el Síndic urgeix a Ribó i el PSPV informe si seran ateses:

RECOMANEM que elabore de manera urgent el Pla Estratègic zonal de Serveis Socials per a la ciutat de València, amb especial referència a les especials necessitats existents en els seus barris inclusius.

RECOMANEM que adopte les mesures necessàries referides a reassignació d'efectius, modificació de procediments interns i ampliació dels recursos materials i de personal necessaris per a garantir l'agilitat en l'atenció ciutadana i en les tasques, que té encomanades legalment, per a la resolució dels expedients de dependència i de renda valenciana d'inclusió.

RECOMANEM que de manera urgent elabore un pla de xoc que permeta eliminar els temps d'espera actuals perquè els ciutadans i ciutadanes puguen ser atesos/es pels serveis socials de la seua zona de referència.

RECOMANEM que de manera urgent elabore un pla de xoc que permeta la tramitació i emissió d'informes de valoració i informes socials d'entorn de les persones que han sol·licitat accedir al sistema de dependència.

RECOMANEM que de manera urgent elabore un pla de xoc que permeta la tramitació i emissió d'informes proposta de valoració de les sol·licituds de renda valenciana d'inclusió actualment pendents.

Destacats