El protocol GAMA s'activarà en les Falles de València amb un furgó fix i un cotxe patrulla

El responsable de Protecció Ciutadana, Aarón Cano ha informat del protocol de seguretat per a les Falles de 2022

Guardar

Un agent de Policía Local de València
Un agent de Policía Local de València

València es prepara per a la celebració de les Falles de 2022. Tal com ha assenyalat el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, "suposa el repte més important de la història recent de la ciutat, ja que seran unes Falles com les de 2019, però en situació de pandèmia i després de dos anys de contenció". Així i tot, ha apuntat que "estem preparats i comptem amb els efectius necessaris per a garantir la seguretat durant la celebració de la primera festa multitudinària que es desenvolupa en tot el país".

Un total de 1.800 efectius de la Policia Local de València i 600 bombers s'encarregaran del control i gestió dels actes fallers, a més de comptar amb la coordinació de la resta de les Forces i Cossos de Seguretat. Així mateix, des del centre de control policial en l'edifici consistorial, es posarà en marxa drons i un helicòpter per a tindre visió directa de la plaça de l'Ajuntament.

En aquest punt, Cano ha recordat que serà obligatori l'ús de la mascareta durant el tret de les mascletaes a la plaça de l'Ajuntament, així com en aquells espais en els quals es generen aglomeracions. En aquest sentit, ha apel·lat a la "responsabilitat ciutadana". "No volem que les Falles es convertisquen en una festa policial, però se sancionarà a aquelles persones que no complisquen amb la normativa". La multa per no portar la mascareta ascendeix a 100 euros.

Des de la Policia Local de València han recalcat que és important "evitar consumir una vegada s'accedisca al recinte de la mascletà, ja que això suposarà la retirada de la mascareta". Així, com en anys anteriors, "es realitzarà especial vigilància als venedors de beguda ambulants".

Punt GAMA durant les Falles

Així mateix, amb l'objectiu d'"extirpar de les Falles les situacions de violència cap a les dones o delictes d'odi", s'establirà un furgó GAMA que romandrà, al carrer Arquebisbe Mayoral (en la part posterior de l'Ajuntament), del 15 al 19 de març. L'horari serà des de les 8.00 fins a les sis de la matinada, excepte de 22.00 a 23.00 hores on el furgó es desplaçarà a Pont del Real / San Pio V durant el tret dels castells de focs artificials. A més, es comptarà amb una patrulla que realitzarà servei de paisà.

Des de l'àrea de Protecció Ciutadana han informat que es comptarà també amb la col·laboració de les comissions falleres. D'aquesta manera, a través del responsable Covid, se l'informarà de com actuar, on telefonar i com procedir davant la víctima.

Protecció del patrimoni

D'altra banda, Cano ha explicat que s'establirà un operatiu a l'entorn de la plaça del Mercat, la Llotja i la plaça de Bruges per a salvaguardar el patrimoni de la ciutat. "No créiem que la millor opció fora el clos, per això comptarem amb la col·laboració de les comissions que organitzen revetles en la zona perquè, per exemple, amb la contractació de seguretat privada puguem conjuminar recursos i evitar danys en el patrimoni", ha assenyalat Cano.

Efectius durant els actes fallers

El primer acte en el qual s'espera gran afluència de persones serà el 27 de febrer, amb la celebració de la Crida. En aquest acte es comptarà amb 143 agents de la Policia Local de València i un vehicle de bombers.

Tant la Cordà del dia 26 de febrer, com les mascletaes a la plaça de l'Ajuntament disposaran del mateix perímetre i protocol de seguretat. En aquests actes es comptarà amb 79 efectius policials. "Abans necessitàvem 90 agents, però això és un exemple de com l'urbanisme, gràcies a la conversió en zona de vianants de la plaça, ens ajuda a reduir efectius, però no efectivitat". A més de l'helicòpter i els drons que vigilaran l'espai.

D'altra banda, enguany s'augmentaran els efectius per als castells, passant de 100 a 112; mentre que en la nit de la Cremà es disposarà del 100% dels recursos del departament de Bombers. En aquest sentit, han explicat que el 16 de març es procedirà a la inspecció dels monuments plantats per a establir l'operatiu, i el 19 de març es posaran en marxa un total de 320 bombers i 120 vehicles.

En tots els actes fallers es garantiran eixides d'evacuació, i es procedirà al tall del trànsit de manera escalonada.

Talls de trànsit a les Falles de 2022
Talls de trànsit a les Falles de 2022

 

Destacats