El projecte d'ampliació del port de València, davant un nou obstacle

Segons un informe d'Advocacia de l'Estat, existeixen fins a quatre irregularitats en la permuta de concessions a Boluda

Guardar

Vista aèria del Port de València
Vista aèria del Port de València

A principis d'aquesta setmana, elDiario.es va publicar l'informe de l'Advocacia de l'Estat que trau a la llum fins a quatre irregularitats en la permuta de concessions aprovada per l'Autoritat Portuària de València (APV) en favor del navilier i conseller de l'organisme, Vicente Boluda. Aquesta informació ha suscitat renou principalment entre els socis del Botànic, els qui mostren diferències davant les evidències publicades.

L'informe de l'Advocacia de l'Estat mai es va fer públic. Fins ara. En un consell d'administració del 29 de juny fins i tot l'APV va negar una còpia als consellers (tan sols se'ls va deixar consultar-ho) i des de llavors tant l'Autoritat Portuària com el Govern, entre repetides peticions del senador de Compromís, Carles Mulet, han evitat fer-lo públic.

Així, una vegada ha eixit a la llum, Mulet ha assenyalat que "és gravíssim, són tot irregularitats el que es reflecteix, no s'ha actuat conformement a llei i, per tant, haurien de depurar-se responsabilitats". "És un tema gravíssim que per part de l'APV s'estiga actuant d'aquesta manera, això invalida que Aurelio Martínez continue un dia més en l'Autoritat Portuària. Es demanaran explicacions al Govern", afig el de Compromís.

L'informe destaca quatre irregularitats palpables. Una de les coses que reflecteix és un "conflicte d'interessos" que posa en evidència un possible tracte de favor dispensat al navilier, així com la falta de rigor en la defensa del bé públic per part dels responsables de l'APV.


Un altre dels aspectes a destacar radica en el fet que l'Autoritat Portuària de València "no va procedir regularment, ja que degué realitzar, a través dels seus serveis competents, les actuacions necessàries per a comprovar el compliment per la societat Unió Naval de València, S. a. de la seua obligació de conservar les obres i instal·lacions en bon estat, així com per a comprovar que l'activitat que es realitzava en la concessió es corresponia amb l'objecte d'aquesta segons el títol concessional".

A més, l'acord del Consell d'Administració de l'Autoritat Portuària de València pel qual es va disposar l'atorgament, en substitució de la concessió concedida per rescat i com a pagament de la indemnització derivada d'aquest, d'una concessió d'objecte diferent de la distingida per aquesta causa sense seguir la tramitació indicada en fonament jurídic IV, apartat B), del present informe, no és conforme a Dret.

Reaccions en el Botànic

En la jornada d'ahir, els portaveus parlamentaris dels tres grups que conformen el Botànic (Papi Robles, Pilar Lima i Manolo Mata) es van pronunciar sobre aquest tema, amb diferències entre els de Compromís i Unides Podem enfront del PSOE-PSPV.

D'una banda, Lima remarca que la qüestió els "preocupa", mentre que Robles assegura que "el port no està actuant de manera transparent". Des de la formació habitada també afirmen que la permuta és "irregular" i que "aqueixa cessió i concessió ja hauria d'estar caducada". A més, indiquen que han sol·licitat la compareixença del president de Ports de l'Estat, que "s'ha negat a vindre a donar explicacions". En la mateixa línia, Robles dubta de la viabilitat de la continuïtat de Martínez i lamenta que "no vulga entregar documentació a la ciutadania" i que "ens hàgem d'assabentar per la premsa dels procediments administratius del port".

Davant això, el síndic del PSPV-PSOE a Les Corts Valencianes, Manolo Mata, defensa la gestió del Port de València. "Totes les decisions que s'han pres des de l'Autoritat Portuària de València (APV) estan emparades pels informes tècnics i emparades per la legislació" i ha remarcat que "el seu president sempre actua sota l'imperi de llei", apunta. En aquest sentit, el portaveu socialista insta a Compromís i Unides Podem a "tranquil·litzar-se i deixar de confondre sembrant ombres de sospita on no hi ha cap irregularitat".

Així mateix, explica que "l'Autoritat ja va posar a la disposició dels membres del Consell d'Administració tota la informació sobre la permuta de terrenys" i assegura que, "a més la prova que l'APV ha actuat sempre a favor dels interessos dels valencians és que va ser ella la que va realitzar una consulta a l'Advocacia de l'Estat sobre si la possible operació era correcta abans de la presa de qualsevol decisió".

"La mateixa APV i el Consell d'Administració són els que van revisar l'acte que havien adoptat i el van declarar lesiu" detalla Mata, que afig que "és una declaració que ja està a l'espera d'una resolució judicial". Finalment, Mata qualifica d'"imprudents" les declaracions de Compromís i Unides Podem sobre aquest tema i apunta: "Els socialistes quan creiem que algun dels seus alts càrrecs no actua correctament mai ens plantegem demanar la seua dimissió".

Destacats