El Ple aprova l'Estratègia de València 2030, per «una ciutat més justa, sostenible, lliure i igualitària»

L'alcalde, Juoan Ribó, ha subratllat la importància de «definir on estem i cap a on volem anar, en funció dels reptes que se'ns plantegen a les ciutats»

Guardar

0924 Ple Setembre (1)
0924 Ple Setembre (1)

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat aquest dijous l'Estratègia de la Ciutat de València 2030, una eina «de la societat valenciana per al desenvolupament de la ciutat durant els pròxims anys, que no és un mer projecte de govern, sinó un projecte de ciutat que dona respostes als reptes de l'actualitat des d'un punt global». Així ho ha explicat l'alcalde, Joan Ribó, durant la presentació d'aquesta proposta, que ha rebut el suport de 31 dels 33 regidors que integren la Corporació.

L'acord implica «reafirmar el compromís polític i ètic amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l'"Agenda 2030" per a convertir-los en el marc estratègic transversal de les polítiques públiques de la i avançar en el desenvolupament d'una societat més justa, sostenible, lliure i igualitària». Segons l'acord, «l'Ajuntament assumeix la declaració de l'Agenda 2030 aprovada per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i expressa la voluntat de formar part de la Xarxa d'Entitats Locals per a desenvolupar els ODS de l'Agenda 2030». A més, es compromet a «crear i impulsar un procés de reflexió estratègica per a definir i desenvolupar una Estratègia de ciutat València 2030 que articule els ODS i l'Agenda urbana al conjunt de la ciutat».

Tal com recull l'acord plenari, «l'elaboració de l'estratègia combinarà una visió global i local que es fonamentarà en els següents elements: mirada a llarg termini; perspectiva holística i integral amb èmfasi en els elements transversals; visió metropolitana; col·laboració i diàleg entre administracions públiques, sector privat, societat civil, universitats i mitjans de comunicació; èmfasi en els reptes derivats de la transició ecològica, la justícia social i els drets humans; i perspectiva de planificació-acció amb orientació a la innovació i la capacitat d'implementació». L'estratègia de ciutat «s'articularà amb tot el conjunt d'iniciatives estratègiques de caràcter global de la ciutat, com per exemple Missions València 2030 o la revisió del Pla General d'Ordenació Urbana».

L'alcalde, Joan Ribó, i la vicealcaldessa, Sandra Gómez, han defensat la proposta. Ribó ha subratllat la importància de «definir on estem i cap a on volem anar, en funció dels reptes que se'ns plantegen a les ciutats, derivats del canvi climàtic i de la creixent desigualtat social: són grans reptes globals que exigeixen respostes coordinades des d'un punt local», ha argumentat. Per part seua, Gómez ha explicat que «feia falta repensar el model de ciutat, després de dècades que no s'havia fet, i en les quals hi ha hagut canvis transcendents en tots els àmbits. Especialment, la crisi derivada de la pandèmia, que ha qüestionat profundament la nostra manera de viure». «L'Agenda 2030 i els ODS són l'oportunitat per a això», ha conclòs.

La proposta ha tingut el suport del PP i Ciutadans, encara que el regidor Juan Giner del PP ha assenyalat la necessitat de fixar terminis per a impulsar els compromisos, que s'han concretat en 5 mesos. Per part seua, Fernado Giner, portaveu de Ciutadans ha subratllat la importància d'«actuar des d'una perspectiva metropolitana». El portaveu de Vox s'ha desmarcat d'este consens, i ha rebutjat l'Agenda 2030, que ha definit com una eina d'«adoctrinament ideològic, que soscava la sobirania nacional i ataca les particularitats dels pobles».

FONS PER A ACTUAR CONTRA LA PROSTITUCIÓ

El Ple ha aprovat també una moció de la regidora d'Igualtat, Lucía Beamud, contra la prostitució, que ha sigut votada de nou a favor per tots els grups de l'Hemicicle menys Vox. L'acord plenari contempla «col·laborar amb les administracions públiques per a centrar l'acció en l'abolició de la prostitució com a explotació sexual i en l'erradicació de la demanda, a través de la denúncia, persecució i penalització del "prostituïdor" i del proxeneta». A més, l'Ajuntament es compromet, en col·laboració amb les administracions públiques, «a continuar destinant fons per a servicis socials integrals dirigits a qualsevol dona en situació de prostitució que desitge deixar-la, facilitant per això l'assistència, ajuda i formació que li permeta la seua incorporació a la societat i el ple exercici dels seus drets humans que li havien sigut negats fins a eixe moment».

En la iniciativa se subratlla que l'Ajuntament «continuarà apostant per una intervenció preventiva de les causes de la prostitució, col·laborant amb les administracions públiques a erradicar la precarietat del mercat laboral i les condicions d'explotació que es donen especialment per a les dones i que són les que provoquen que la prostitució siga una alternativa de manteniment econòmic». La moció també preveu que s'inste a la Generalitat i a l'Estat a introduir en el currículum educatiu l'assignatura d'educació afectiu-sexual amb l'objectiu de dotar a les i els joves de coneixements, habilitats, actituds i valors que es necessiten per a gaudir de la seua sexualitat tant física com emocional en igualtat, així com programes de televisió educatius en aquest sentit.

DRET FORAL VALENCIÀ

El Ple també ha aprovat amb caràcter urgent, una proposta del Partit Popular per a donar suport a la tramitació urgent en el Congrés dels Diputats de la Proposició de Llei de reforma puntual de la Constitució amb vista a la reintegració efectiva del dret civil valencià.

Segons aquesta proposta, l'Ajuntament agrairà a les Corts Valencianes, que amb data 5 de febrer del present any, va promoure la iniciativa de la reforma de la Constitució "perquè la competència en matèria de dret civil prevista en l'Estatut d'Autonomia Valencià, aprovat tant per les Corts Valencianes com per les Corts Generals, tinga encaix dins de la Constitució".

Així mateix, tal com consta en el text de la moció, l'Ajuntament comunicarà el suport del Ple de l'Ajuntament de València a la "Proposició de Reforma de la Disposició Addicional Segona de la Constitució Espanyola per a la reintegració efectiva del Dret Civil Valencià" -publicat en el Butlletí Oficial de les Corts Generals del 28 de febrer de 2020-, i sol·licitar la seua urgent tramitació per a recuperar de manera efectiva una competència severament limitada des de l'any 2016. Finalment, l'Ajuntament remetrà aquest acord a les presidentes del Congrés i del Senat, i a tots els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats i del Senat. La proposta, que ha presentat al Ple la regidora popular María José Ferrer, ha tingut el suport de tots els grups polítics. L'edil ha defensat la urgència d'aquesta proposta "per resoldre una qüestió històrica al Ple més pròxim al 9 d'Octubre".

El portaveu de Vox, ha qualificat aquesta moció com "un atracament democràtic, que crearà desigualtat entre els espanyols"; i en la mateixa línia, l'edil de Ciutadà Narcís Estellés ha defensat "grans pactes d'estat que aposten per la igualtat dels drets de tots els ciutadans espanyols". L'alcalde de València ha defés l'oportunitat de la moció "perquè-tal com ha explicat- cal reivindicar la història de València i el seu dret civil". Els grups Vox i Ciutadans han votat en contra.

Finalment, l'Hemicicle ha acollit el debat proposat per Vox sobre la iniciativa impulsada des de la Fundació Rei Jaume I per a cridar l'atenció sobre la necessitat d'invertir en I+D+i i que va consistir a canviar durant una setmana el nom de la plaça del Doctor Collado pel nom plaça del Coronavirus. Vox ha demanat al regidor Carlos Galiana que demane perdó «a les víctimes, familiars i persones que lluiten davant aquest virus, per la utilització mediàtica d'aquesta desgràcia mundial». PP i Ciutadans no han secundat la proposta i s'han abstingut en el debat, i el regidor Galiana ha recordat que la campanya no era municipal, per la qual cosa ha qualificat la moció d'«absurda».

Arxivat a:

Destacats