El Nou Llit del Túria podria ser insuficient per a contenir una altra riuada com la de 1957

Un estudi realitzat per tres professors de la UPV assenyala el risc d’inundació de València i del vell llit

Guardar

Riada_Valencia_15_octubre_1957
Riada_Valencia_15_octubre_1957

L'obra monumental duta a terme pel dictador Francisco Franco en els anys 60, el nou llit del riu Túria, podria no ser suficient per a contenir una riuada com la que va propiciar la seua construcció. "El cabal del nou llit pot ser insuficient per a impedir una nova riuada. Nous factors augmenten el risc en relació amb l'any 1957, com són el canvi climàtic", detalla l'informe.

És una de les principals conclusions d'un informe publicat en la revista Scripta Nova, de la Universitat de Barcelona. María Jesús Romero, Mercedes Almenar i Vicente Fullana, els tres professors en la Universitat Politècnica de València, són els autors d'aquest text que assenyala el possible perill de la ciutat davant un episodi com el que va causar la Riuada de 1957.

Segons detallen, la Gran riuada de València, que va causar un mínim de 81 morts, es va calcular en un cabal inicial de 3.700 metres cúbics per segon. No obstant això, estudis posteriors i més moderns qüestionen aqueixa xifra. Segons càlculs de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, aquesta avinguda degué ser superior a 4.400 m3/segon. No obstant això, alguns estudis "fonamentats" afirmen que "el cabal va ser molt superior", i va poder aconseguir fins i tot els 10.000 metres cúbics.

Condicions adverses

El Nou llit es va realitzar sobre la base d'aqueixes primeres dades; es va dotar a l'obra d'un marge de 1.300 metres cúbics, fins als 5.000, per a suportar, suposadament, una riuada fins i tot superior. No obstant això, les professores i el professor assenyalen "fonamentat" sospitar que aqueixos primers mesuraments no eren encertats, per la qual cosa "la capacitat de desguàs del nou llit podria ser insuficient".

Els estudis sobre la històrica riuada s'enfronten, a més, a les últimes dades sobre canvi climàtic. Els estudis demostren que en els últims 30 anys "presenten un període de calfament sense precedents durant els últims dos mil·lennis". Tant és així que s'han sumat rècords de temperatura estival en 2003, 2010, 2015, 2016 i 2017. Aquest augment de les temperatures ve associat, a més, amb una major torrencialitat; les sequeres són més llargues i intenses, però quan plou, ho fa més intensament i en un període curt de temps. Semblant a l'ocorregut a mitjan mes passat amb la 'DANA' o gota freda que va colpejar el sud de la Comunitat Valenciana.

En cas de repetir-se un episodi de pluges localitzades en la conca baixa del Túria, assenyalen que "l'hipotètic escenari, no descartable, de desbordament del nou llit", portaria "efectes sobre l'àrea urbana i l'embalsament de l'antic, amb tal nivell que arribaria a la mateixa ciutat".

Dos cada segle

El mateix estudi que ha assenyalat l'alerta a la ciutat, aporta també solucions. Unes solucions que, en realitat, ja estaven contemplades en diversos plans que, no obstant això, no s'han arribat aplicar. En els Pressupostos Generals de l'Estat de 2008 es va detallar "una partida de 18 milions d'euros destinada al recreixement de les parets" del nou llit, per a augmentar així la seua capacitat. També des d'AQUAMED es va realitzar un estudi per a realitzar un llit secundari, a l'interior de l'actual, amb un cost de 17 milions d'euros.

"La veritat és que el nou llit del Túria, obra de la qual depén la seguretat de la ciutat de València enfront de les grans avingudes, encara no ha sigut posada a prova amb un d'aquests dos grans devessalls que se succeeixen cada segle", assenyalen.

Destacats