El joguet té gènere? Posa el punt final als joguets sexistes

Guardar

joguets Nadal
joguets Nadal

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Públiques va presentar la passada setmana una campanya publicitària per a conscienciar en estes festes sobre quins regals triem i per què, impuls al que també se sumarà l'Ajuntament de Valencia. Ho va manifestar d'esta forma Mónica Oltra, consellera i vicepresidenta del Consell, fent una crida "per a no contribuir a estereotips de gènere en la compra de joguets per a xiquets i xiquetes".

"El joguet no té gènere" es diu esta iniciativa que intenta evitar que les empreses persuadisquen als adults perquè estos escullen regals "concordes" al sexe dels seus fills o filles. Psicològicament, un regal pot significar moltes coses per a qui ho rep i, de fet, és un dels punts d'inflexió per a frenar l'espontaneïtat d'una xiqueta que vol una pilota de futbol, per exemple.

joguets NadalEl cantautor xilé (Me Llamo) Sebastián diu en una de les seues cançons més conegudes: "Niñas rosadas/ niños de azul/ si hay montones de colores/ ¿por qué solo dos combinaciones?". Com ell, molts artistes proposen un canvi de mentalitat per a conformar un hàbit i entendre que, si es tracta de colors, els gustos no estan predefinits per “orientació” o el que siga. Eixa idea es traspassa ara a la voluntat de la Generalitat i, al seu torn, a la dels valencians.

Freqüentment succeeix el mateix amb els joguets per a regalar cada Nadal, amb publicitats molestas que entre la programació infantil mostren a xiquets entossudits a aconseguir un cotxe amb comandament a distància i a elles amb la necessitat de comprar una Barbie que solament treballa en la cuina. Hui dia, eixes estimulacions directes són assumpte del passat.joguets Nadal

Oltra va afirmar en anunciar la campanya que ara com sempre existeix "el dret universal de qualsevol xiquet a jugar, i com tal ha de poder exercir-se sense perjudicis ni restriccions, que en la majoria dels casos vénen imposades per estereotips rancis". Estos danys col·laterals que deixa després de si aquella irresponsabilitat de definir rols són els més nocius a llarg termini. Finalment, quan un xiquet o una xiqueta s'acosta a alguna cosa per a jugar no li importa si l'embolcall és rosa o blau. Simplement els mou la curiositat i no el requeriment de ser "home" o "dona".

De fet, en el Nadal del 2003 l'Observatorio Español de Publicidad Sexista va realitzar un estudi sobre la publicitat relativa als joguets. D'este es va desprendre que més del 80% dels anuncis en què hi ha implicat un element domèstic o nines anaven dirigits a les xiquetes. D'altra banda, més 91,6% eren esments a jocs d'acció especialment per a xiquets. En la majoria les xiquetes eren submises i tranquil·les i els xiquets estaven disposats a canviar-ho tot amb armes, força i intel·ligència; en conclusió, xiquetes de rosa, xiquets de blau. Un error fatal.

A més de l'actitud que intenten contagiar eixes peces televisives amb una durada que no sobrepassa el minut, són precisament eixos vergonyosos nombres els que intenta alterar la Generalitat amb esta oportuna campanya.

De manera que fa anys sabem que el Nadal porta amb si multitud d'informació i ofertes. La majoria de les grans marques apunten directament a la consideració dels més xicotets de la família i es basen en estos supòsits que han de qüestionar-se, una realitat que és necessari canviar. Els governs i els mitjans de comunicació tenen eixa obligació per igual al moment de fer una crida a consumir amb criteri.

Destacats