El carrer Colón i l'Albereda, a estudi per a guanyar més espai per al vianant

Un concurs d’idees i un estudi de millora del trànsit, entre les accions per a reformar les principals vies de la ciutat

Guardar

calle-colon
calle-colon

València comença a plantejar-se canviar la imatge d'algunes de les principals vies de la ciutat. I és que si ja està en marxa el procediment per a la remodelació tant de la plaça de la Reina, com de la plaça de l'Ajuntament, ara es posa damunt de la taula la recuperació del carrer Colón i el Passeig de l'Albereda amb l'objectiu de reduir la presència de vehicles, i donar més prioritat al vianant.

La peatonalització del carrer Colón ha sigut fruit del resultat dels últims pressupostos participatius de Decidim, en els quals han participat 20.000 valencians i valencianes. Aquesta proposta veïnal ha aconseguit situar-se com la huitena iniciativa més votada amb 3.760 vots. Així i tot, i malgrat que se sol·licitava la peatonalització completa del carrer Colón, des de l'àrea de Mobilitat aposten per l'elaboració d'un estudi per a millorar el trànsit de vianants, mantenint l'accés a l'EMT, taxis, residents i autoritzats.

L'alcalde de València, Joan Ribó, considera "impossible" peatonalitzar íntegrament el carrer Colón, però sí que veu viable estudiar de quina manera es pot guanyar més espai per al vianant. "Íntegrament és impossible peatonalitzar aquesta via pel tema del transport públic i per molts altres paràmetres" que no el fan factible.

Una opinió que també comparteix la regidora d'Urbanisme i vicealcaldessa, Sandra Gómez, que aposta per compensar la peatonalització del centre amb aparcaments dissuasius. "Que el carrer Colón siga només per a vianants no seria possible amb l'alienació d'entrades i eixides al centre. No obstant això, sí que es pot estudiar com s'ampliarà l'ús d'aquest espai per al vianant, però permetent el pas del vehicle".

Un altre dels punts que també serà objecte de canvi serà el Passeig de l'Albereda. Es recupera el concurs d'idees que va proposar, en 2018, el regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, per a donar resposta al projecte aprovat en els pressupostos participatius DecidimVLC de 2019. Una necessitat d'actuació que, a més, també estava contemplada en el Pla de Mobilitat de 2011.

D'aquesta manera, l'Ajuntament de València ha impulsat un concurs d'idees internacional, en col·laboració amb el Col·legi Territorial d'Arquitectes i el Consell Valencià de Cultura, amb l'objectiu d'abordar la reordenació de l'aparcament en superfície, millorar la continuïtat per als vianants entre el Jardí del Túria i Vivers, augmentar la seguretat i fer valdre elements característics de l'Albereda, com el quiosc o els arbres monumentals.

La regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha explicat que el que es pretén és que "el Passeig de l'Albereda deixe de ser un gran estacionament per a guanyar espai públic. Per a això, volem implicar institucions que tenen un reconeixement indiscutible perquè lideren al costat de nosaltres aquesta reforma".

Preguntada per la possibilitat que la reforma del Passeig de l'Albereda incloga la construcció d'un aparcament subterrani, Gómez ha apuntat la importància de "donar alternatives a la reducció de l'estacionament perquè molta gent, que no són veïns, usen l'Albereda com a estacionament per a després anar al centre". Per això, ha afegit, "generar estacionaments dissuasius i oferir alternatives de transport públic és important per a evitar que els vehicles arriben fins al centre que, a més, viurà un procés de peatonalització".

La reforma de l'Albereda començarà, en una primera fase, amb la construcció d'un carril bici, que comptarà amb una inversió de 295.000 euros.

Destacats