L'edificabilitat del PAI de Benimaclet torna a "enfrontar" als socis de govern i a veïns

Des de l'Associació Veïnal de Benimaclet ja han mostrat el seu rebuig a la proposta anunciada per Gómez

Guardar

 Àmbit d'actuació Pla Especial de Benimaclet
Àmbit d'actuació Pla Especial de Benimaclet

La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, anunciava, ahir, que la pròxima setmana el consell d'Administració de l'empresa municipal AUMSA aprovarà l'adjudicació de la redacció del Pla Especial de Benimaclet des d'una perspectiva "general i transversal que respon a les necessitats, reptes i oportunitats del barri en el seu conjunt". Un pla, afegia Gómez, que abordarà aspectes tan importants com "la protecció del patrimoni i del centre històric i que realitzarà una proposta de dotacions públiques i habitatge necessàries per al barri".

Una qüestió – la de l'edificabilitat – que ha tornat a "enfrontar" als socis de govern i a veïns. I és que mentre Sandra Gómez (PSPV-PSOE) ha assegurat que es fixaran els paràmetres recollits en el Pla d'Ordenació Urbana; el vicealcalde i membre de Compromís, Sergi Campillo, ha defensat que no donaran suport a "cap projecte que mantinga l'edificabilitat".

Un punt de vista que, pel que sembla, coincideix amb l'Associació Veïnal de Benimaclet que, en un comunicat, han expressat el seu malestar per no valorar "les diferents alternatives al PAI que li hem traslladat". En aquest punt, han assenyalat no sols que "no s'està comptant amb la participació veïnal", sinó que, a més, "s'ha fet cas omís de la nostra proposta alternativa 'Benimaclet, porta a l'horta' on, entre altres qüestions, es proposava soterrar des del Camí de les Fonts fins al Camí de Farinós".

Després que l'Ajuntament de València decidira, a principis de 2021, inadmetre el PAI de Benimaclet de Metrovacesa, amb l'objectiu de proposar alternatives com la reducció d'altures en les noves edificacions o augmentar el terciari, es va acordar que seria AUMSA l'encarregada de redactar aquest pla especial de Benimaclet.

Acció veïnal contra el PAI Benimaclet
Acció veïnal contra el PAI Benimaclet

El projecte serà adjudicat a l'equip professional Ezquiaga Arquitectura, Societat i Territori, SL, liderat per l'arquitecte José María Ezquiaga amb una superfície total de l'àmbit d'1.217.827 metres quadrats, definit l'espai per les avingudes Primado Reig, Alfauir i Catalunya, així com per la Ronda Nord.

El Pla, que es regirà pels mateixos paràmetres del Pla General d'Ordenació Urbana de València, revisarà l'ordenació del barri en el seu conjunt, plantejant el model de ciutat de 15 minuts i tenint en compte un sistema equilibrat d'equipaments públics. A més, quant a la mobilitat, es planteja "una ciutat a escala de vianant mitjançant la jerarquització del trànsit rodat, la reserva d'aparcament, i la connectivitat del barri amb la xarxa de carril bici i transport públic de tota la ciutat".

Així mateix, el pla haurà de potenciar els valors d'identitat social, cultural i patrimonial de Benimaclet, i òbviament, integrar la perspectiva de gènere i sostenibilitat en tots els vessants.

Finalment, quant a l'edificabilitat, Gómez ha volgut ressaltar que "l'important no és el nombre d'habitatges resultants, sinó els paràmetres d'edificabilitat, ja que es pot dedicar més part a fer terciari". En aquest sentit, ha especificat que "el PAI de Benimaclet té l'edificabilitat més baixa de tota València, i molt per davall dels paràmetres que recomana el grup Hàbitat de l'ONU".

No obstant això, per part seua, Campillo ha defensat que "el desenvolupament de Benimaclet es farà de la mà de veïnat o no es farà". Així, ha advocat per "atendre les peticions de les entitats representatives del barri, que coincideixen que cal baixar l'edificabilitat. No podem fer tants habitatges i s'ha de respectar les zones d'horts urbans".

Els terminis

Amb un pressupost total del projecte de 229.000 € i un termini previst de 12 mesos, s'ha establit un termini de sis setmanes per a elaborar el document d'anàlisi preliminar. Després es preveu un segon termini de tres mesos per a fer l'avaluació ambiental; altres tres setmanes més per a realitzar el document de síntesi i avaluació del resultat de les fases de consulta i participació; una següent fase de quatre mesos, que és la fase urbanística en si, la fase preliminar del pla global amb un informe sobre al·legacions presentades en el tràmit disposició pública, de tres setmanes.

Més tard, es procedirà a la redacció del document adaptat després de l'exposició pública d'un mes de duració, per a passar a la presentació del document definitiu, que es calcula en un mes més.

Destacats