Dos mesos per a la Crida, el tret d'eixida de les Falles 2019

La Crida 2019 se celebrarà el pròxim 24 de febrer a les Torres de Serrans

Guardar

Directo crida 2019
Directo crida 2019

Programació Falles 2019

Menys de dos mesos per a donar la benvinguda a les Falles 2019, les terceres com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat declarades per la UNESCO. Com mana la tradició, l'últim diumenge de febrer, milers de valencians es concentraran sota els peus de les Torres de Serrans per a acompanyar a les Falleres Majors de València en un dels actes més emotius de les nostres festes josefines: la Crida.

Serà el 24 de febrer quan València es prepararà per a la Crida en un dia intens que arrancarà, a partir de les 7.30 hores, amb una macrodespertà, que recorrerà el centre de la ciutat per a avisar a veïns i visitants que les Falles ja han arribat. A les 12.00 hores, serà el torn de l'entrada de Bandes de Música per a, a les 14.00 hores, tancar el matí amb una mascletà en la Plaça de l'Ajuntament.

Ja a la vesprada, a les 20.00 hores, arribarà el moment més esperat per tots els fallers i falleres. Des de les Torres de Serrans, les Falleres Majors de València, Marina Civera i Sara Larrazábal, acompanyades de l'Alcalde de València, Joan Ribó, seran els encarregats de donar el tret d'eixida a les Falles 2019 amb l'ajuda d'un espectacle de llum, color i pólvora que, segur, tornarà a sorprendre els assistents.

Però la Crida no sempre ha sigut com la vivim en l'actualitat. De fet, abans de 1951, aquest acte era conegut com el pregó i, encara que fins a eixe moment no va canviar el seu nom a la Crida, ja en 1931 es registra el primer acte que s'assembla més a l'actual en el qual un gran nombre de bandes de música van recórrer els carrers, al costat d'un pregoner, per a convidar a la festa a tots els valencians.

No va ser fins a 1954 quan l'acte de la Crida va canviar el seu emplaçament a les Torres de Serrans, que es van decorar amb torxes i bengales per a l'ocasió, mentre un centenar de comissions falleres es van congregar en eixe mateix lloc per a, junts, donar principi a un nou any faller.

Encara es desconeix com serà l'espectacle de la Crida 2019, però segur que serà un acte en el qual, com repeteix el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, “convidarem a tothom a una festa única. Una celebració inclusiva que permet que totes les valencianes i valencians, i tota la gent que ens visita puga gaudir de tres setmanes molt intenses a la nostra ciutat”.

Arxivat a:

Destacats