La Crida 2021

Guardar

crida_humanitat_foto_03
crida_humanitat_foto_03

Què és la Crida?

La Crida és un dels esdeveniments més esperats de l'any. I és que es dóna començament a l'inici de les Falles. Cada últim diumenge de febrer, milers de valencians es concentren als peus de les Torres de Serrans per a escoltar el discurs tant de l'Alcalde de València, com de les Falleres Majors de la ciutat. A partir d'eixe moment, es dóna el tret d'eixida a un mes replet de pólvora, llum i color.

La història de la Crida

No obstant això, la Crida no va ser sempre com la qual vivim en l'actualitat. I és que no solament ha variat, al llarg del temps, la seua ubicació, sinó també el propi nom, doncs abans de 1951, aquest acte era conegut com el pregó.

En aquest sentit, i encara que no va tenir continuïtat, va anar l'any 1931 quan es registra el primer acte del que hui coneixem com a Crida. En la Plaça de l'Ajuntament de València, un gran nombre de bandes de música van recórrer els carrers, al costat d'un pregoner encarregat de convidar a la festa a tots els valencians. Com a curiositat, també existeixen dades d'aquest acte en 1932, durant la II República, on es va celebrar la ‘Cavalcada de la Crida’.

Des de llavors, i fins a 1942, no va tenir lloc un altre acte similar en la nostra ciutat per a donar la benvinguda a les Falles. En aquesta ocasió, des de la balconada de l'Ajuntament, l'aleshores president de la Junta Central Fallera va ser l'encarregat de realitzar el discurs.

Finalment, no va ser fins a l'any 1954 quan l'acte de la Crida es va traslladar fins al lloc actual: Les Torres de Serrans que es van decorar amb torxes i bengales per a l'ocasió. Amb les diferents comissions falleres congregades en aquest lloc emblemàtic de València, el president de Junta Central Fallera, acompanyat de les Falleres Majors, es van encarregar de donar començament a les Falles.

Més informació: Falles 2021

Arxivat a:

Destacats