"Després del confinament hem involucionat amb Renfe. Així no podem complir les mesures sanitàries"

La Plataforma Indignats amb Renfe denuncia les precàries situacions que s'estan produint als vagons i que posen en perill a tota la societat

Guardar

Tren de Rodalia de Renfe
Tren de Rodalia de Renfe

Encara que Renfe ha anunciat 9 trens més a la línia de Rodalies que uneix València ciutat amb Castelló de la Plana, la realitat és que la freqüència de pas continua lluny d'arribar a ser la mateixa que abans del confinament. La línia C6 no és l'única en aquesta situació, ja que la connexió amb Alcoi s'ha reduït en un 75% els trens disponibles, així com a la resta de línies. A la nova normalitat no han arribat els horaris ni tan sols de la vella normalitat. Es poden garantir les mesures de seguretat als vagons? Els testimonis, els vídeos a les xarxes socials i les denúncies públiques diuen que no. És per això que la plataforma Indignats per Renfe denuncia que aquesta situació "ens posa en perill a tots".

Samuel Martínez és el portaveu de la plataforma i diu que la situació és insostenible: "les aglomeracions es produeixen cada dia. El problema és que abans de l'emergència sanitària ja teníem un servici deficitari i ara estem sofrint les conseqüències del passat. La plataforma la configurem nosaltres, els usuaris, i som els testimonis de primera mà que sofreix aquesta situació". I és que per a poder anar als treballs, classes o a fer papers a València, els habitants de les localitats disposades a mitjana distància de la capital cal que es busquen una alternativa per a viatjar: "si vull anar a València per a fer encàrrecs, em veig obligada a buscar alternatives al tren com per exemple el BlaBlaCar", diu Laura Navas, veïna d'Ontinyent (línia que continua fins a Alcoi).

Des de Renfe ahir comunicaren en una nota de premsa que "no es posa el mateix servici que abans de la quarantena perquè no hi ha el mateix volum". Martínez diu que com usuari habitual i com a portaveu que la realitat no és així, ja que "a la vista està que els usuaris no poden respectar les mesures de seguretat". Segons diuen les autoritats, la mesura entre persones ha de ser d'1,5 metres de distància interpersonal. Segons es veu en les imatges cada dia, en les rodalies hi ha dues persones per cada metre quadrat. "No pot ser que ens diuen que cal respectar les mesures de seguretat si ells mateixos no ens deixen complir-ho", diu indignat Martínez.

Són moltes les persones que reclamen una millora als servicis de rodalies i de mitjana distància, però les imatges que més han transcendit han sigut les dels estudiants que van a la Universitat Jaume I (UJI) i els usuaris d'Alcoi. No obstant això, les denuncies s'amplien als autobusos de l'EMT que circulen cap a la Universitat de València (UV) o el Politècnic.

Des d'Indignats amb Renfe creuen que "han involucionat. Fa molts anys que reivindiquem millores i després d'haver passat una quarantena molt llarga pensem que estem pitjor. Entenem que durant el confinament es reduïren els viatges al dia perquè no hi havia desplaçaments, tampoc estava permés. Però ara, volem que torne el 100% de l'oferta de trens a totes les línies i que en les rodalies es puguen complir les mesures sanitàries". Per a complir amb aquestes, Renfe hauria de contractar "més treballadors" i també "més material" perquè vagons no hi ha. "Estem patint les conseqüències de no fer les coses bé abans", conclou el portaveu.

Destacats