Descobreixen a un policia infiltrat en moviments socials d'un conegut barri de València

Es tracta d'un agent de Policia Nacional que portava dos anys en l'activisme de la capital valenciana

Guardar

Un agent de la Policia Nacional
Un agent de la Policia Nacional

Revelat un nou cas d'infiltració de la policia nacional en moviments socials, aquesta vegada a València. El mitjà de comunicació La Directa ha revelat hui que el març de 2020 un jove sota la falsa identitat de Ramón Martínez Hernández s'introduïa en el moviment popular de la capital valenciana, per la qual cosa es confirma que els dos policies infiltrats en grups socials de Barcelona no eren casos aïllats.

Des d'aquest mitjà han confirmat que la vertadera identitat d'aquesta persona, que durant dos anys ha estat fingint per a espiar des de dins les actuacions de moviments socials, correspon a les inicials R.M.F., i és agent de la policia espanyola i originari d'un municipi costaner de la comarca catalana del Baix Llobregat.

La confirmació de la identitat s'ha dut a terme de manera minuciosa. Tal és així que s'han comparat fotografies de la seua joventut i de la seua etapa com a activista en aquest grup a València, i els resultats conclouen que "sense cap gènere de dubtes, les fotografies corresponen a una única i mateixa persona".

Aquest home, Ramón Martínez Hernández, va jurar el càrrec de funcionari a la Policia el 13 de juny de 2019, dos anys després d'ingressar a l'Escola Nacional de Policia d'Àvila. Va ser, doncs, al març de 2020, ja amb una identitat falsa i 28 anys, que se li veia per primera vegada en 'Cuidem Benimaclet', una assemblea veïnal oberta que aglutina a famílies, persones majors i joves per a detindre l'execució d'un projecte urbanístic en aquest barri de València. Segons indica la investigació, l'assemblea es va parar amb la pandèmia de la covid, però a través d'un grup de Telegram el talp va continuar al dia dels debats i les accions que es van tractar durant el confinament.

Va ser llavors quan va poder entrar en profunditat en aquesta associació, aprofitant la pandèmia. A més, quan es van anar relaxant les mesures va entrar un grup de combat muay thai i en Grama, la xarxa de reciclatge i repartiment d'aliments de Benimaclet, així com també es va endinsar en l'activisme del Centre Social Okupat Anarquista (CSOA) L'Horta. En concret, la seua incorporació a Grama li permet endinsar-se en el grup de suport a la comunitat migrada que viu en La Garrofera, un edifici actualment abandonat que havia sigut una central lletera.

Aquest grup li permet entrar al moviment antifeixista valencià i convertir-se en militant actiu en mobilitzacions i accions directes, la qual cosa li permet participar en diversos esdeveniments celebrats el passat 11 d'abril de 2021, en l'acte polític i la manifestació en homenatge a Guillem Agulló, el jove antifeixista assassinat per l'extrema dreta.

Una vida d'enganys

Tal com revela la investigació, Ramón Martínez es va presentar com un jove de classe treballadora que s'havia criat en Bellvitge i que des de jove havia treballat com a obrera amb el seu pare i en 2019 havia arribat a València amb la seua parella, amb la qual vivia, però que poc després el van deixar.

Des de l'inici de la seua incorporació mai va explicar més detalls de la seua vida, i la resta de membres dels grups van entendre que era una persona tímida. A la tardor de 2020 va començar Treball Social en la Universitat de València (UV). En paral·lel, utilitza una presumpta activitat política en l'Esquerra de l'Eixample, a Barcelona, durant el procés independentista, per a entrar en el grup. A poc a poc, es va introduint en diversos grups relacionats amb l'activisme i el moviment social.

Segons relaten diversos testimoniatges a La Directa, Ramón Martínez mostrava molt d'interés per l'activitat política de Benimaclet i sempre estava disposat a col·laborar en l'organització de qualsevol mobilització, activitat o acció. La proactivitat, el compromís i la implicació van marcar la seua estratègia per a infiltrar-se.

La notícia de la infiltració de Marc Hernández Pons al juny va provocar les primeres sospites sobre Ramón Martínez en el seu entorn més pròxim. Segons el que s'havia publicat, els mètodes eren molt similars als del presumpte activista de València: poca informació del passat i una militància acèrrima en pocs mesos.

Tal com revela el mateix diari, el fals activista va poder fer diversos tràmits legals i administratius amb la seua identitat inventada. El setembre de 2021, va anunciar que tornaria a Barcelona i per a acomiadar-se va celebrar un sopar en el Centre Social-bar Terra i va marxar de València el 20 de setembre de 2021.

A més, va avisar que no volia mantindre cap vincle amb ningú perquè no li agradaven "les relacions a distància" i que abandonaria l'activitat política. Finalment, aquest dilluns 13 de febrer, ha sigut expulsat de tots els canals de comunicació col·lectius.

El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha sigut el primer a reaccionar a aquesta investigació a través de Twitter, i ha denunciat que "per a l'Estat és més perillós l'antifeixisme que el feixisme". En el seu tuit ha mostrat tot el suport a les organitzacions en les quals es va infiltrar l'agent.

Arxivat a:

Destacats