Arranca la fase de votació ciutadana dels pressupostos participatius DecidimVLC

La ciutadania podrà votar les propostes del 14 d'octubre al 7 de novembre

Guardar

Cartell DecidimVLC 2022
Cartell DecidimVLC 2022

Comença la fase de votació dels pressupostos participatius DecidimVLC. Del 14 d'octubre al 7 de novembre de 2022, la ciutadania podrà votar per les propostes que volen que es duguen a terme a la ciutat de València. Un total de 728 propostes ciutadanes d'inversió van passar a la fase d'estudi de viabilitat tècnica, després d'aconseguir el suport dels veïns i veïnes dels barris i pobles de València durant la fase inicial.

Durant l'estudi de viabilitat, el personal del Servei de Participació Ciutadana ha tingut en compte, per a estimar o desestimar les propostes presentades, qüestions com que les iniciatives siguen de competència municipal, que es puga iniciar la seua execució l'any pressupostari, que incorporen la perspectiva de gènere i respecten els principis de no discriminació, així com que no superen la quantia econòmica assignada a cada districte o poble, que no incomplisquen cap normativa i que s'ajusten als plans i polítiques urbanístiques de la ciutat.

Finalitzada aquesta fase, aquest divendres, 14 d'octubre, arranca la fase final de votació de la qual eixiran els projectes d'inversió que passaran del paper a convertir-se en una realitat. En aquesta edició, es repartiran un total de 16 milions d'euros entre els districtes i pobles de València, tenint en compte criteris de població i indicadors socioeconòmics, com la renda mitjana o dotacions prèvies. Així, s'ha fixat un mínim de 160.000 € per districte i 10.000 € per poble, la quantia de la qual s'anirà incrementant en funció d'aquests factors.

La regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía, ha assenyalat que "els pressupostos participatius s'han convertit en una eina cada vegada més utilitzada pels veïns i veïnes de València per a contribuir a millorar els seus barris on més falta fa". Una prova d'això és, sens dubte, els alts índexs de participació. I és que en la de 2022 s'ha superat ja els registres de presentació de propostes "avalant el treball realitzat des de 2015 per l'Ajuntament de València".

Com votar en els Pressupostos Participatius Decidim VLC

La votació es realitzarà a través de la web decidimvlc.valencia.es o de manera presencial en els punts de votació que s'han habilitat en les juntes municipals de districte, els centres municipals de joventut o seus d'associacions que s'hagen oferit. L'horari i la localització dels mateixos es pot consultar en la web i xarxes socials de l'Ajuntament de València.

Els únics requisits per a poder votar són ser persona empadronada a València i major de 16 anys. Cada persona haurà de triar un districte o poble i votar les propostes que preferisca fins a esgotar el pressupost assignat. Els vots es podrà canviar fins al final del termini de votació.

Els projectes més votats iniciaran la seua execució en 2023.

Pressupost assignat per districtes i pobles

Alguns districtes de València superaran el milió d'euros d'inversió. És el cas de Jesús, Quatre Carreres i Benicalap; seguits d'uns altres com Poblats Marítims (959.606 €) o Rascanya i Camins al Grau, que també superaran els 800.000 euros. Per contra, aquells districtes en els quals s'invertirà menys pressupost seran Ciutat Vella amb 309.143 €, el Pla del Real (372.127 €) o Eixample, Extramurs, Benimaclet o Algirós on la inversió rondarà els 400.000 euros.

Quant als pobles de València, DecidimVLC injectarà major pressupost en Benimàmet, que superarà els 600.000 euros; seguit de Castellar-l'Oliveral (276.285 €), La Torre (193.516 €), Pinedo (109.036 €) o Massarrojos (107.307 €). No obstant això, aquells pobles on la inversió serà menor són Mauella, Cases de Bàrcena, Borbotó o el Palmar.

No obstant això, com va explicar la regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía, "aquestes quantitats podran incrementar-se en alguns casos". I és que, com a novetat, enguany els pressupostos participatius divideixen la inversió total en dos blocs: d'una banda, 13 milions d'euros que es repartiran entre les propostes més votades per la ciutadania, mentre que es reservaran tres milions d'euros per a garantir l'equilibri territorial.

D'aquesta manera, aquells barris que compten amb menys d'un terç de la població del barri més poblat del seu districte, segons les dades del Padró Municipal de 2021, podran optar a aquest repartiment. Per exemple, en el districte de Quatre Carreres, el barri més poblat és Malilla amb 22.100 habitants. D'aquesta manera, el barri de la Font de Sant Lluís optaria a la borsa dels 3 milions en tindre 2.995 habitants.

En principi, un total de 19 barris de València complirien amb aquesta característica. Aquests són: Pla del Remei (Eixample), Botànic i La Roqueta (Extramurs), Les Tendetes i El Calvari (Campanar), Ciutat Universitària (Pla del Remei), Soternes, Fontsanta i La Llum (L'Olivereta), Favara (Patraix), Camí Real (Jesús), Fonteta de Sant Lluís i La Punta (Quatre Carreres), Natzaret (Poblats Marítims), Camí Fondo (Camins al Grau), La Carrasca (Algirós), Camí de Vera (Benimaclet) i Ciutat Fallera (Benicalap).

Però, com s'efectuarà el repartiment d'eixos 3 milions d'euros? Si algun d'aquests barris han aconseguit obtenir els vots necessaris perquè s'execute un dels seus projectes, ja no podran optar a aquesta borsa. La resta, després d'ordenar les propostes pel nombre de vots obtinguts, s'anirà assignant un projecte per districte. Si no s'han completat els tres milions, es tornarà a fer una segona ronda – assignant un altre projecte per districte –. Si encara queda pressupost després d'aquesta segona ronda, el romanent se sumarà als 13 milions.

Destacats