Com serà el Nou Mestalla que no estarà acabat almenys fins a 2024

L'arquitecte responsable de l'estadi, Mark Fenwick, ha comparegut per a defensar el projecte després de les últimes crítiques rebudes

Guardar

Recreació del nou Mestalla i del pavelló annex. Imatge del València CF
Recreació del nou Mestalla i del pavelló annex. Imatge del València CF

En les últimes setmanes, després de la presentació de l'últim esborrany del projecte del futur Nou Mestalla, han sigut moltes les crítiques rebudes cap a aquest. La majoria d'elles tenen a veure amb la capacitat d'aforament, uns 46.000 espectadors. Una xifra que no supera ni des de lluny les de l'actual estadi. Davant això, l'arquitecte responsable del projecte, Mark Fenwick, ha declarat davant els mitjans del València CF per a aclarir la situació que embolica al nou estadi.

"Serà un estadi espectacular, sé que hem passat per moments... hem passat d'una època econòmica a una altra més austera, però no es pot dir que no vaja a ser magnífic. Hem fet l'estadi de l'Espanyol, és el més econòmic d'Espanya, però guanyem el millor estadi del món en 2009 i la UEFA el recomana. Serà un orgull per a l'afició", compte Fenwick.

L'arquitecte també assenyala que la possibilitat que l'aforament puge a 70.000 és elevada perquè es pot fer "de manera molt ràpida i fàcil". "Molt pocs estadis tenen aquesta flexibilitat. Cal començar amb un aforament que garantisca que tots els aficionats tinguen el seu seient. El nou estadi crearà un increment de socis, el voldran veure i gaudir, i l'aforament permet anar pujant-lo", afig.

La construcció d'aquest estadi, en el qual ja s'han invertit 172 milions d'euros, aconseguirà els 287 milions d'euros en l'obertura i superarà els 350 milions d'euros una vegada conclòs el projecte complet, segons dades del València CF.

En aquest sentit, des del moment en el qual es reprenga la construcció, generarà un impacte econòmic directe en la capital del Túria, amb un pressupost de construcció de la parcel·la del nou estadi de més de 200 milions d'euros en els pròxims tres anys. A més, a continuació, es desenvoluparà la parcel·la de l'actual Camp de Mestalla, que suposarà de nou un cost de construcció d'altres 200 milions d'euros. En global, el projecte generarà 10 anys d'activitat a la ciutat de València.

 

Recreación del nuevo Mestalla y del pabellón anexo. Imagen del Valencia CF
Recreació del nou Mestalla i del pavelló annexe. Imatge del València CF

Com serà el Nou Mestalla

Entre les coses a destacar sobre com serà el Nou Mestalla, l'estadi comptarà amb un espai únic en el món de l'esport, un segon anell en el qual s'implementaran zones d'oci, restauració i 'hospitalities', donant lloc a una zona de referència per a la ciutat.

D'altra banda, el nou Mestalla serà un estadi 100% sostenible. Per a això, es treballa a aconseguir una coberta completament solar a través d'un 'partner' tecnològic. Amb això, s'aprofitaran els més de 300 dies de sol que té València a l'any per a ser un centre de producció d'energia verda a la ciutat, podent proveir no sols a l'estadi, sinó també al veïnat a través d'una comunitat energètica local.

"Podem comparar el projecte a una façana que no és l'antiga, pot ser una mica com l'estadi de Tòquio, hem creat unes balconades perquè es puguen veure des de dins a fora i a l'inrevés. L'estadi serà molt utilitzat per l'afició", explica Fenwick.

Preguntat sobre la visibilitat, seguretat i comoditat, l'arquitecte apunta al fet que "ara podem fer-lo que es veja bé des de tots els angles". "Totes les escales, les eixides estan adaptats a l'últim en seguretat. El pitjor seient del nou Mestalla supera al millor de l'antic Mestalla. Les distàncies entre seients, distància entre persones... visibilitat, comoditat, està tot garantit. A més el tema inclusiu és tremendament important, i totes les graderies inclouen per a minusvàlids, amb acompanyant, estem pensant en persones amb impediment visual... fins i tot pensem en les famílies, pensant en dones i xiquets també", afirma.

Pel que respecta a la coberta, estarà feta de forma perquè rebote el so, que no isca de l'estadi i fer que siga un espill de so. "Encara que possiblement l'estadi no té la inclinació de l'antic Mestalla, l'acústica serà tremendament important. En el de l'Espanyol l'acústica és important, i en el de l'Atlètic de Madrid també estan encantats", expressa el responsable del projecte.

Inauguració a l'estiu del 2024

En el cas que els tràmits seguisquen el seu curs, el projecte del nou estadi, que el València CF presentarà als seus aficionats amb més detalls una vegada compte amb totes les llicències per part de l'administració, comptarà de partida amb un aforament equiparable al de l'actual Camp de Mestalla, de 47.000 espectadors, (un primer anell amb 20.000 localitats, un segon anell amb 7.000 localitats i un tercer anell amb 20.000 localitats), amb possibilitat d'ampliació subjecta a demanda de fins a 70.000 localitats en comptar amb una estructura que permetrà augmentar la seua capacitat de manera flexible i ràpida.

El club preveu reprendre les obres després de l'estiu d'enguany, al voltant del mes d'octubre, uns treballs que finalitzarien l'agost de 2024, quan s'inauguraria la instal·lació abans de l'inici de la temporada 24/25. Aquesta planificació està subjecta a la llum verda que ha de donar la Generalitat al projecte així com a la llicència d'obra, en aquest cas per part de l'Ajuntament, un tràmit que, a priori, s'allargarà diversos mesos.

Arxivat a:

Destacats