Com se sol·licitaran els horts urbans de Malilla i Rambleta?

Les associacions veïnals seran les encarregades de dividir les parcel·les entre els veïns

Guardar

huertos-urbanos-paiporta
huertos-urbanos-paiporta

Els horts urbans no han sigut una moda passatgera i, cada vegada, són més els veïns interessats a fer-se amb una xicoteta parcel·la per a poder conrear els seus propis productes. Una activitat saludable, però, sobretot, sostenible amb el medi ambient, que ha generat que, des de l'Ajuntament de València, s'hagen proposat fomentar. Així, ja s'han previst un total de 138 noves parcel·les d'horts, que es distribuiran entre Malilla (90 parcel·les) i el Parc de la Rambleta (48 parcel·les). D'aquestes, 10 parcel·les s'adaptaran per a les persones amb diversitat funcional o necessitats especials perquè tots puguen accedir a aquesta pràctica.

En aquest sentit, Pilar Soriano, Regidora de Parcs i Jardins, ha volgut expressar la seua satisfacció per aquesta iniciativa, i ha explicat que 'aquests horts urbans s'ha establit en sòls que estan retolats com a espai lliure, és a dir, jardins. De cara al futur, es contempla utilitzar els espais en grans jardins i zones verdes de nova construcció que ho permeten'.

Les entitats i associacions veïnals seran les encarregades de presentar el projecte de gestió i dividir les parcel·les entre els veïns

Els horts de Malilla estaran a la disposició dels veïns en el mes de maig, mentre que els de la Rambleta s'allargaran una mica més en el temps, concretament, pel mes de setembre o octubre, ja que encara es troben en obres. Així, i una vegada es faça pública la convocatòria per a l'adjudicació d'autoritzacions de gestió dels horts urbans, que es realitzarà en el mes de maig, seran les diferents entitats i associacions veïnals les encarregades tant de presentar un projecte de gestió integral, com de dividir les parcel·les entre els veïns interessats.

I, Quins barems es tindran en compte per a l'adjudicació dels horts? Alguns dels aspectes més destacats estaran relacionats amb la justificació de la viabilitat econòmica de cada projecte que presenten les associacions; la inclusió de propostes de formació en agricultura ecològica; la seua incidència dins de la xarxa del barri; que el projecte també incloga accions que faciliten la integració dels col·lectius escolars; i, finalment, accions que faciliten la inclusió de col·lectius de famílies en risc d'exclusió i immigrants.

El termini de durada de l'adjudicació serà, com a màxim, de quatre anys, i s'atorgarà a una sola entitat per 'seguretat jurídica'. No obstant això, la qual cosa sí que s'ha especificat és que es podran unir diferents col·lectius, com escoletes, AMPA, associacions de veïns o jubilats, perquè els puguen gestionar de forma comuna o repartit per parcel·les.

Finalment, i encara que tot el relacionat amb l'estructura dels horts urbans serà a càrrec de l'Ajuntament de València, el manteniment dependrà de les diferents associacions. A més, Soriano ha assenyalat que 'es crearà una comissió tècnica de seguiment de l'activitat'.

Destacats