Catalá: "No posarem nom al pacte amb Vox com l'esquerra, ens preocupen temes més importants"

PP i Vox presenten la seua coalició a València i se sumen al Consell, Castelló i Elx com a gran ciutat amb un pacte per a establir govern

Guardar

Acord de govern entre PP i Vox
Acord de govern entre PP i Vox

El Consell, Castelló, Elx i ara, València. El Partit Popular i Vox han presentat fa uns instants el seu pacte de govern per a la ciutat, sumant així un altre nova coalició en un gran territori de la Comunitat Valenciana. Així ho ha afirmat María José Catalá, alcaldessa de València, qui ha assegurat que s'han signat les resolucions necessàries per a fer una reestructuració en l'Ajuntament. A partir de hui divendres 20 d'octubre, el partit ultradretà Vox entra a formar part de ple amb plena oficialitat del nou govern valencià. El partit liderat per Juan Manuel Badenas incorpora als seus 4 representants que se sumen als 13 que tenia el PP. "Nosaltres no anem a posar un nom al nostre pacte de govern com l'esquerra, ens preocupen temes més importants", ha assegurat Catalá.

L'alcaldessa de València s'ha mostrat molt agraïda amb l'actitud de Vox per a dialogar i arribar a un acord: "És un acord proporcional als resultats electorals". De les onze àrees per a governar, huit correspondran al PP i tres a Vox. Catalá ha asseverat que es troben molt satisfets amb l'acord, ja que generarà estabilitat per als valencians i valencianes. "Hem intentat que el funcionament siga operatiu perquè afecte el mínim possible als treballadors de la casa, per a generar unes eficiències que considerem fonamentals per a optimitzar el treball del consistori", afig la primera edil.

Catalá assegura que han aprés "d'errors passats" i que no volen "tornar-los a cometre" per a governar amb eficiència: "Som un equip unit que treballarà per als valencians i valencianes", afig. A més, l'alcaldessa puntualitzaque trobaran una ràpida solució a l'aprovació dels pressupostos per a 2024 i que l'aprovació de les ordenances fiscals prèvies a l'acord de govern han ajudat a acostar molt les postures. "Abans de formar aquest pacte de coalició es van aprovar les ordenances fiscals que van supondre una rebaixa històrica en els impostos de la nostra ciutat en un moment on els ciutadans i ciutadanes ho estan passant tant mal i necessiten estabilitat econòmica. Per punt, estic segura que serà fàcil aconseguir un acord per als pressupostos", puntualitza Catalá.

Similituds entre PP i Vox

El portaveu de Vox, Juan Manuel Badenas, ha explicat que tots dos partits mantenen postures molt properes de la seua intenció per a coordinar la ciutat de València, tal com es pot apreciar en el programa electoral. "Hui és un molt bon dia per a València. Tenim un gran govern presidit per tu, María José", ha afalagat Badenas a l'alcaldessa.

El representant ultradretà ha afirmat que el seu principal objectiu serà l'interés pels valencians: "Treballarem de forma coordinada amb el PP per a garantir l'estabilitat política necessària en el nostre territori. En el que no estiguem d'acord treballarem per a solucionar aqueixes diferències, com fins ara". Catalá i Badenas han assegurat que des de la primera reunió, l'alcaldessa de València li va demanar al portaveu de Vox que les reunions les dirigiren ells, sense cap mediador per a acostar postures.

"Jo titularia aquest pacte com 'L'acord de govern per a València'. Al govern de dretes li interessen els ciutadans i la prestació de serveis, no anem a posar aqueixa posada en escena com l'esquerra. Jo sempre he respectat els noms dels acords anteriors com el Botànic o el Rialto. Mai he fet bromes sobre aquest tema i demane el mateix respecte que jo vaig tindre en el seu moment", exigeix l'alcaldessa.

Govern en solitari per a Catalá

Durant les últimes setmanes, María José Catalá va ressaltar en nombroses ocasions que la seua intenció era governar en solitari. No obstant això, l'alcaldessa assegura que des del primer dia mantenia postures properes per a conformar el pacte i que aquest temps en funcions ha servit per a comunicar-se de forma més eficient i solucionar els possibles problemes existents. "Ha sigut un temps de treball interessant i no precipitat, ja que, des de les eleccions, el Partit Popular tenia un grup polític que comparteix objectius i programa amb Vox", afig Catalá.

La primera edil manifesta que no ha canviat el criteri: "En la primera reunió es va treballar en un govern sòlid. Hem arribat a acords puntuals i això no tenia res a veure amb l'acord de govern. Gràcies a Vox la casa consistorial ha seguit funcionant bé. De fet, Juan Manuel va ser el primer que em va dir que havíem d'aconseguir que l'Ajuntament de València fora governable per a tots dos".

Les qüestions referents a la Capitalitat Verda Europea 2024 i els Gai Games seguiran sent competència de l'alcaldia. Per tant, PP i Vox hauran de mantindre la situació de diàleg per a coordinar tots dos esdeveniments.

El 'no' acord amb el València CF va alegrar a Vox

En les reunions que es van tractar les postures entre l'Ajuntament i el València CF es va decidir donar el 'no' del govern al club per a aconseguir la llicència. Aquesta decisió va ser presa molt positivament pel partit ultradretà, que va veure amb bons ulls la decisió presa pel grup 'popular' i que no formava part de cap acord de govern. "No va ser una decisió de mutu acord. Va anar pensant en la ciutat i en el sentiment de respecte cap a l'afició del València CF i estem contents d'anar d'acord amb el nostre grup aliat", assegura Catalá.

Per la seua banda, Juanma Badenas també s'ha pronunciat sobre aquest tema: "Va ser una bona decisió per part del PP, no va ser un acord entre tots dos partits. Ens alegrem molt en conéixer aquesta decisió, ja que era el que déiem els representants de Vox". "No s'ha de cedir amb Peter Lim i Meriton fins que es comprometa amb la ciutat de València", sentència Badenas.

Vox confia en Catalá malgrat les declaracions anteriors

Preguntat per les seues declaracions de les últimes setmanes sobre les crítiques cap a Catalá, Juan Manuel Badenas assegura que hi haurà "una gran cordialitat" entre tots dos. El representant de Vox afirma que aquests comentaris no han de confondre's i que pertanyen a la ironia o la metàfora, han de "posar-se a un costat". A més, la mateixa alcaldessa ha explicat que en política "sempre hi ha focs artificials que pertanyen a l'estratègia".

Gai Games i les tradicions

Pel que fa als Gai Games, el líder ultradretà afig: "Em sembla que hauria d'haver uns jocs per a tots. En l'esport no s'hauria de posar etiquetes, així que el problema no és que se celebre, és la seua denominació".

Vox pretén prioritzar els assumptes corresponents a les festes i tradicions valencianes, doncs en paraules del mateix Badenas, treballaran per a "deixar clar i respectar" el sentir dels valencians i valencianes.

Destacats