Carta Verda de València 2024: un manifest internacional per la sostenibilitat

València es marca com a repte per a la seua Capitalitat Verda Europea consensuar un manifest mundial contra el canvi climàtic

Guardar

Zona verda de València. Foto Xisco Navarro
Zona verda de València. Foto Xisco Navarro

València compta els dies per a exercir com a Capital Verda Europea de 2024. Un nomenament que, tal com destaca l'alcaldessa María José Catalá, vol anar més enllà de ser un mer reconeixement o trofeu, i cerca impulsar polítiques veritablement transformadores i transcendents quant a la sostenibilitat es refereix. Per això, València es marca com a repte per a la seua Capitalitat Verda Europea consensuar un manifest mundial contra el canvi climàtic.

Amb un enfocament "lluny d'ideologies radicals i pròxim a la ciutadania, la ciència i el sentit comú", l'alcaldessa busca que aquesta capitalitat siga més que un trofeu en la vitrina, convertint-se en un vertader moviment de canvi per a la ciutat que impulse polítiques de sostenibilitat en els pròxims anys.

L'alcaldessa María José Catalá presenta el programa d'actes de la Capitalitat Verda Europea 2024 de València
L'alcaldessa María José Catalá presenta el programa d'actes de la Capitalitat Verda Europea 2024 de València

Cities Mission Conference 2024

Amb prop de 400 actuacions planificades al llarg de l'any, el programa s'inicia amb els actes inaugurals programats per als dies 11 i 12 de gener. Aquests esdeveniments, distribuïts al llarg de cada mes de l'any, inclouran 30 esdeveniments centrals i 20 esdeveniments amplificadors que busquen involucrar a la ciutadania en la transformació sostenible de València.

Però no sols es busca implicar la ciutadania valenciana, sinó que es pretén posar els focus de tot el món en la capital del Túria durant els pròxims mesos. En aquest sentit, entre les destacades actuacions, Catalá ha anunciat la Cities Mission Conference 2024 de la Comissió Europea. Aquesta conferència d'alt nivell internacional sobre el clima reunirà representants de ciutats compromeses amb la neutralitat climàtica. L'edició de 2024 reunirà 112 Ciutats Missió, estenent la invitació a altres xarxes comunes, com la de les Ciutats Europees Verdes.

València, Capital Verda Europea 2024
València, Capital Verda Europea 2024

El compromís de la Carta Verda València 2024

Durant la conferència, s'espera elaborar un decàleg de compromisos, la Carta Verda València 2024, en forma de manifest. Aquest document serà resultat del debat i la participació de les 112 Ciutats Missió, juntament amb representants europeus i alcaldes d'altres capitals verdes europees.

L'alcaldessa ha expressat que aquests dies comptaran amb la visita d'alcaldes i alcaldesses de les altres 15 capitals verds europees, així com representants europeus i companys edils dels municipis de l'àrea metropolitana de València. Aquesta trobada internacional servirà com a fòrum de debat i trobada per a abordar els desafiaments ambientals i establir compromisos compartits per a combatre els efectes del canvi climàtic.

Destacats