València reactiva la petició de convertir l'Albufera en Reserva de la Biosfera de la UNESCO

L'alcaldessa de València demana reunir-se amb la ministra de Medi Ambient en detectar-se un incompliment normatiu per no garantir-se les necessitats de l'aiguamoll

Guardar

Capvespre durant una onada de calor a l'Albufera de València
Capvespre durant una onada de calor a l'Albufera de València

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha revelat hui el full de ruta del Govern local per a la Capitalitat Verda Europea de la ciutat en 2024. Un ambiciós programa que inclou 380 esdeveniments inicials, amb la promesa d'afegir noves propostes amb el temps, l'objectiu principal del qual és transformar València en una ciutat més sostenible i compromesa amb la preservació del seu entorn natural.

Un dels objectius més destacats per a 2024 és la reactivació de la iniciativa per a declarar el Parc Natural de l'Albufera com a Reserva de la Biosfera de la UNESCO. L'alcaldessa ha anunciat aquest dilluns, a més, que ha sol·licitat una reunió amb la ministra de Medi Ambient, Teresa Ribera, per a abordar la situació de l'aiguamoll. "Hem comprovat que s'està produint un incompliment normatiu al no garantir-se les necessitats de l'aiguamoll (24 i 46 hm³/any) recollides en la planificació hidrològica. Amb els 14,51 hm³/any autoritzats per la Confederació, no s'evita la degradació dels sistemes naturals de l'aiguamoll i de la seua biodiversitat, així com tampoc les afeccions a les activitats tradicionals, com són la pesca i l'agricultura", ha afirmat.

El projecte implica la col·laboració amb la Generalitat Valenciana i els 13 municipis circumdants per a obtindre aquest reconeixement significatiu.

L'alcaldessa María José Catalá presenta el programa d'actes de la Capitalitat Verda Europea 2024 de València
L'alcaldessa María José Catalá presenta el programa d'actes de la Capitalitat Verda Europea 2024 de València

Al voltant de 400 actes

L'any de la Capitalitat Verda estarà ple d'esdeveniments significatius, amb prop de 400 activitats programades, més d'una per dia. Entre elles, es destaca la "Cities Mission Conference 2024" de la Comissió Europea, una conferència internacional sobre el clima que reunirà representants de ciutats compromeses amb la neutralitat climàtica. Els actes inaugurals tindran lloc els dies 11 i 12 de gener.

María José Catalá ha emfatitzat que la Capitalitat Verda no sols es tracta d'esdeveniments puntuals, sinó d'un compromís a llarg termini. Es busca sembrar accions que donen fruits durant les pròximes dècades, amb la plantació d'arbres i zones verdes en tota la ciutat. “Viurem una Capitalitat Verda Europea lluny d'ideologies, allunyada de radicals i pegada a la ciutadania, a la ciència i al sentit comú”, ha assegurat l'alcaldessa. “No volem que siga un trofeu vitrina si no un moviment de canvi per a la ciutat que porte polítiques de sostenibilitat durant els pròxims anys”.

L'alcaldessa ha incidit en la importància d'involucrar a la societat civil en aquest compromís verd. La iniciativa va més enllà d'esdeveniments oficials, buscant crear una consciència duradora i fomentar un canvi d'actitud cap a la sostenibilitat a la ciutat. Per això, es planegen visites a escoles per a educar als xiquets i xiquetes sobre la importància de cuidar l'entorn i es buscarà la participació activa dels diversos barris de València.

A més, l'elecció del símbol d'una "V" representa tant a València com la seua aposta per polítiques verdes. La Capitalitat Verda Europea no sols serà un assoliment efímer, sinó un moviment de canvi per a València, posicionant-la com a referent en sostenibilitat a Europa i el món.

Amb tot això, el programa de la Capitalitat Verda Europea de València per a 2024 promet un any ple d'accions concretes, compromisos a llarg termini i esdeveniments significatius. Des de la preservació de l'Albufera fins a la promoció del turisme sostenible i la participació activa de la societat civil, València s'embarca en un viatge cap a un futur més verd i sostenible.

Destacats