El carril bus-VAO de la V-21 avança amb la instal·lació dels panells informatius

Es preveu que el primer carril bus-VAO en la V-21 estiga operatiu abans que acabe l'any

Guardar

Carril Bus-VAO en la V-21 de València
Carril Bus-VAO en la V-21 de València

Avança el primer carril bus-VAO de la Comunitat Valenciana, que s'habilitarà en la V-21 abans que acabe l'any. De moment, ja estan instal·lats els panells informatius on s'especifica quin tipus de vehicles podran circular per aquest carril. I és que cal recordar que un dels carrils de la V-21 – concretament l'esquerre en tots dos sentits – es destinarà, exclusivament, per a Vehicles d'Alta Ocupació.

A principis del mes de novembre, i després de quatre anys d'obres, la V-21 recuperava la normalitat amb l'obertura d'un tercer carril en direcció a València. Setmanes després, s'obria també a la circulació el tercer carril d'eixida en direcció a Alboraia. Una actuació que ha suposat una inversió de més de 23 milions d'euros per part del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que ha posat fi a les retencions en hora punta que, cada matí, se succeïen en una de les principals entrades a València.

No obstant això, la V-21 encara experimentarà més canvis. I és que abans que acabe l'any, es preveu obrir el primer carril bus-VAO de la Comunitat Valenciana. Concretament, des de l'altura on es troba la ITV de Massalfassar fins a l'entrada a València. Però, quins vehicles podran circular? Aquest carril estarà dirigit, exclusivament, al transport públic i vehicles – turismes, furgonetes, motocicletes, etc. – amb més d'un ocupant.

Per a això, s'instal·laran càmeres que identificaran als vehicles que circulen pel carril bus-VAO, penalitzant a aquelles persones que l'utilitzen indegudament. D'aquesta manera, es deixarà un període d'adaptació, durant els primers mesos, en el qual s'anirà informant la ciutadania. Amb aquest carril, es pretén fomentar la mobilitat sostenible i optimitzar el transport privat per a reduir el trànsit i la contaminació atmosfèrica.

Aquest carril respon a una proposta conjunta entre la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de València, després de l'acord aconseguit amb les diferents associacions i entitats que defensaven l'horta de València. I és que cal recordar que el projecte d'ampliació de la V-21 ha estat marcat, des del principi, per la polèmica. De fet, s'han convocat nombroses protestes a causa de l'afecció que aquestes obres podien tindre sobre els terrenys d'horta.

El carril bus-VAO de la V-21 avança per a poder començar a funcionar abans que finalitze 2022. No obstant això, podria no ser l'únic, ja que com es recull en l'Estratègia de Mobilitat, en els pròxims anys, es podrien incorporar aquests carrils per a Vehicles d'Alta Ocupació en la pista d'Ademús, pista de Silla, avinguda del Cid i A-3.

Destacats