El regidor de Mobilitat, Jesús Carbonell, ha afirmat que "el Grup Socialista i Compromís de l'Ajuntament pretenen esmenar el projecte d'ordenança de Zones de Baixes Emissions (ZBE) per a avançar un any les multes als propietaris de vehicles sense etiqueta", aquells matriculats abans de 2001 en el cas de vehicles a gasolina i matriculats abans de 2006 per als de gasolina.
"Entenem que prohibir l'accés dels vehicles sense etiqueta de fora de la ciutat i de la mateixa ciutat en 11 i 23 mesos, respectivament, no és raonable ni prudent. Ha de proporcionar-se un termini de transició suficient per a adaptar els hàbits i promoure una transició ordenada en el canvi de vehicles per diversos motius", ha argumentat Carbonell.
Segons ha explicat, "no és raonable, en primer lloc, perquè els usuaris amb vehicles més contaminants són els que menys recursos econòmics tenen i, en segon lloc, perquè en un context post-dana que ha tensat socialment i econòmicament l'àrea metropolitana en el seu conjunt, els ciutadans estan preocupats per recuperar l'equilibri econòmic després d'haver perdut vivendes, vehicles, negocis o ocupacions i no sols en el cas de veïns dels municipis afectats per la dana, sinó també d'altres municipis amb vincles directes amb negocis o ocupació en els municipis directament afectats".
Jesús Carbonell ha subratllat que la voluntat de l'Ajuntament és que "l'aplicació d'esta normativa estatal a la ciutat no penalitze les rendes més baixes, i per a això hem impulsat diferents mesures". "L'Ajuntament aprovarà un nou títol de l'EMT, de caràcter gratuït per a les persones afectades per les restriccions de mobilitat, vàlid per dos anys de termini o fins a la compra d'un vehicle, dins d'eixe termini", ha afegit.
Circumval·lar la ZBE
El responsable de Mobilitat de l'equip de govern municipal ha insistit que "la proposta de Cormpromís i PSOE d'incloure els barris de Sant Marcel·lí, Sant Isidre o el Marítim en la ZBE desoïx les directrius del mateix Ministeri, que recomana fixar fronteres conegudes per la ciutadania com per exemple mitjançant vies importants com les avingudes de ronda o circumval·lació per a permetre als vehicles que arriben al perímetre de la ZBE continuar circulant sense accedir a la ZBE".
"D'haver inclòs els barris citats els conductors no podrien circumval·lar el perímetre provocant la imposició de sancions per causa d'un mal disseny", ha advertit el regidor de Mobilitat. Carbonell ha aclarit que "s'ha seleccionat l'anell perimetral de les rondes de la ciutat per a garantir que es puga circumval·lar la ciutat sense accedir a esta. També s'ha tingut en compte que la majoria d'hospitals de referència estan fora del perímetre (La Fe, Hospital General...)".
En relació amb la proposta de prohibir l'accés de vehicles etiqueta B de fora de la ciutat, Carbonell ha matisat que ha de tindre's en compte dos aspectes: "D'una banda podria vulnerar el principi d'igualtat i, per tant, ser susceptible d'impugnació, una ordenança que establira prohibicions a la carta, és a dir, que es prohibisca als vehicles etiqueta B de fora de la ciutat però es permeta als de la mateixa ciutat. Qüestió distinta és establir terminis diferents d'implantació segons la domiciliació perquè l'adaptació dels uns i els altres no és igual d'exigent, que és el que hem fet nosaltres".
Accés dels vehicles etiqueta B
D'altra banda, Carbonell ha remarcat que "si a més de prohibir l'accés als vehicles etiqueta A es prohibirà l'accés als vehicles etiqueta B s'estaria prohibint circular al 52,6% del parc mòbil registrat a la ciutat i al 58% del registrat a la província (exclosa la ciutat)". I d'acord amb diversos pronunciaments judicials en relació amb les ZBE de Madrid i Barcelona, "les mesures han de ser proporcionades i el menys restrictives possibles per a l'activitat econòmica, motiu pel qual l'ordenança podria ser anul·lada en els termes que proposa l'oposició tenint en compte que els nivells de contaminació de València no exigixen mesures tan dràstiques".
"Al seu torn, comparar les exigències de la ZBE de Madrid amb la de València és desconéixer la situació de partida d'una i una altra ciutat. Madrid i Barcelona incomplien la normativa de qualitat de l'aire i València no", ha detallat. Precisament per això, ja el juliol de 2019 la Comissió Europea va remetre al Regne d'Espanya davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea per l'incompliment reiterat dels límits legals previstos per la normativa europea tant a Madrid com en l'Àrea de Barcelona i Vallès-Baix Llobregat.
Per eixe motiu, Carbonell ha afirmat que "tant Madrid com Barcelona fa anys que estan aplicant les seues respectives ZBE i van establir terminis prudents d'aplicació d'estes. Pretendre obviar terminis suficients d'implantació a València fent la ficció que la qualitat de l'aire a València és comparable amb la de Madrid i Barcelona i oblidant que eixes ciutats van aplicar les seues normatives de manera gradual és fer un mal servici a la veritat i als interessos dels ciutadans".
Per a concloure, el regidor de Mobilitat ha manifestat que "l'oposició té obsessió per la prohibició, quan la implantació de la ZBE no tracta només de limitar accessos, sinó també d'implantar mesures en favor de la mobilitat sostenible i l'impuls de vehicles nets". I en esta direcció, ha destacat Carbonell, "el govern de l'alcaldessa María José Catalá posarà en marxa títols gratuïts de transport per als afectats per les prohibicions d'accés i s'està impulsant un pla inversor de 172 milions per a l'EMT, entre altres mesures".