Estos són els principals canvis d'EMT València per a 2025

EMT València ha introduït canvis en el bitllet senzill, però també avança en la renovació de la flota

Guardar

Interior d'un autobús de l'EMT Valencia. Imatge: Xisco Navarro
Interior d'un autobús de l'EMT Valencia. Imatge: Xisco Navarro

EMT València inicia 2025 amb canvis en la companyia que afecten tant les persones usuàries, com a la flota. I és que l'objectiu no és un altre que continuar avançant en una mobilitat més sostenible millorant, al seu torn, l'experiència de l'usuari. Però, quins canvis ha aplicat EMT València este 2025? A continuació, et contem tots els detalls.

Preus i transbords

Si has comprat, recentment, un bitllet senzill per als autobusos d'EMT València t'hauràs adonat que el preu ha pujat d'1,50 € a 2 €. Després de dotze anys de congelació de premis, l'Empresa Municipal de Transports ha justificat esta pujada per a afavorir l'ús dels títols multiviatge. No obstant això, no estem parlant d'una pujada generalitzada de les tarifes, sinó tan sols del bitllet senzill que, d'altra banda, és el menys utilitzat pels usuaris d'EMT (no arriba al 7%) afectant solament passatgers esporàdics de la xarxa.

Però esta no és l'única novetat. De fet, des de l'1 de gener de 2025, les persones que paguen el bitllet senzill amb targeta de crèdit i QR podran realitzar transbords il·limitats durant la primera hora. Això no ocorre si es paga el bitllet amb efectiu.

Una validadora dins d'un autobús de l'EMT. Imatge: Xisco Navarro
Una validadora dins d'un autobús de l'EMT. Imatge: Xisco Navarro

Cal recordar que, per a 2025, es mantenen els preus dels títols de transport més utilitzats en l'Empresa Municipal de Transports: el Bo Or, els bons temporals i els títols multiviatge, ja que es pretén fidelitzar al client amb preus competitius, la qual cosa és un objectiu fonamental de la companyia perquè contribuïx a fomentar l'ús quotidià del transport públic, reduïx la presència del vehicle privat als carrers i la contaminació. A més, la progressiva desaparició del bitllet senzill en el transport públic de tota Europa millora la velocitat comercial, en eliminar la interacció dels conductors en cada parada i evita distraccions.

Viatges gratis per als afectats per la DANA

D'altra banda, els veïns i veïnes dels Pobles del Sud afectats per la DANA – La Torre, Forn d'Alcedo i Castellar-l'Oliveral – compten amb un abonament gratuït d'EMT per a viatjar gratis durant tot el 2025.

Així mateix, l'Ajuntament de València s'ha sumat a la mesura de la Generalitat Valenciana i ha prorrogat, durant este mes de gener, la gratuïtat del transport per als menors de 31 anys com una mesura clau per a incentivar el transport públic i millorar la mobilitat a la ciutat.

Renovació de la flota

Finalment, EMT València compta amb un pressupost de 166 milions en 2025, i supera el seu màxim històric de 2024. A esta xifra, a més, cal sumar-li 36,2 milions d'euros de la partida corresponent al 2025, que està inclosa dins del Pla Inversor 2024-2028 (de 172 milions d'euros), prevista per a renovar la flota de la companyia municipal, i per a modernitzar i adequar totes les seues infraestructures. D'esta manera, el pressupost global de l'EMT per al 2025 arriba als 202,4 milions d'euros.

D'esta manera, l'Empresa Municipal de Transports avança a situar la flota d'autobusos en una de les més sostenibles d'Espanya. De fet, l'objectiu és que siga pràcticament neta en 2028 amb 215 nous autobusos elèctrics i híbrids.

Amb esta significativa inversió es reduirà considerablement l'edat mitjana de la flota de l'EMT que actualment se situa en 10,04 anys. En 2028 serà de 6,55 anys, al nivell d'altres grans ciutats espanyoles. La companyia municipal comptarà en eixe moment amb un total de 167 autobusos elèctrics i 320 híbrids, és a dir el 31,7% dels autobusos seran elèctrics, un 60,7% híbrids i només un 7,6% dièsel. Pràcticament, el total de la flota serà neta i EMT passarà dels 497 vehicles actuals a 527.

Un autobús de l'EMT 100 % elèctric
Un autobús de l'EMT 100 % elèctric

"El muntant principal de les inversions va destinat a la compra d'autobusos elèctrics, perquè com hem dit des d'un principi apostem per la plena sostenibilitat, per un transport públic eficaç i respectuós amb el medi ambient i amb la nostra ciutat i el nostre entorn", subratllava el president de l'EMT i regidor de Mobilitat, Jesús Carbonell, el mes de desembre. "Però no volem detindre'ns només ací, volem una EMT a ple rendiment, que funcione sense traves i que es convertisca en un servei públic essencial per als nostres ciutadans i usuaris en general. Per això, este pla d'inversions de l'EMT contempla també un capítol destacat per a adequar totes les nostres infraestructures pel bé de la mobilitat pública".

Així, fins a 2028, el pla d'inversions contempla 23,4 milions d'euros en l'adequació de les instal·lacions de l'Empresa Municipal de Transports per a poder incrementar el nombre de llocs de recàrrega elèctrica dels autobusos, així com la potència elèctrica i les places d'aparcament disponibles. Per a això, EMT València construirà un nou depòsit en Safranar, comunicat amb les actuals instal·lacions de Sant Isidre, i amb capacitat per a albergar més de 70 vehicles nous.

En 2028, la companyia passarà dels actuals 22 punts de càrrega per a autobusos elèctrics a un total de 167 llocs, pràcticament repartits al 50% entre Sant Isidre i Depòsit Nord. La potència elèctrica d'estes instal·lacions de l'EMT s'incrementarà notablement dels 2 megavats actuals a 10.

Arxivat a:

Destacats