Bústia Violeta: denúncies anònimes per a lluitar contra la discriminació laboral a les dones

Sandra Gómez presenta una nova iniciativa per a promoure la igualtat d'oportunitats en el món laboral

Guardar

Sandra Gómez
Sandra Gómez

En les oficines de València Activa ha nascut un nou servei; la Bústia Violeta. Es tracta d'una nova prestació a la ciutadania que permet que qualsevol treballador o treballadora denúncia, "amb l'anonimat garantit", situacions de discriminació laboral per raons de gènere, segons ha explicat Sandra Gómez, primera Tinent d'Alcalde a l'Ajuntament de València.

Al costat de Gómez es trobava Cristina Moreno, Directora General de Treball i Benestar Laboral. Aquesta bústia és una col·laboració entre Treball i l'Ajuntament. Per a la Directora, recalca la importància de la iniciativa perquè "és veritat que, una vegada s'accedeix a l'ocupació, les dones encara pateixen discriminació". Això, unit al fet que moltes vegades "l'ocupació és precària", fa que les dones "tinguen por" de denunciar i perdre el treball.

Gómez ha assenyalat que el pla és "acabar amb la bretxa de gènere que, indiscutiblement, existeix dins del mercat laboral", que "impedeix l'accés al treball o trobar un amb condicions dignes". La Bústia Violeta entra dins d'un projecte més gran, la 'Treballem Iguals'. Aquesta agència, que treballa sota el paraigua de València Activa, és la primera a Espanya la comesa de la qual és posar fi a la discriminació laboral.

Tant Moreno com Gómez coincideixen en la importància de l'anonimat. "Garantim l'anonimat de les denunciants alhora que el seguiment del cas per Treball", assegura la Tinent. "Volem posar tots els recursos i mitjans necessaris perquè el mercat laboral siga un mercat amb igualtat d'oportunitats", ha insistit.

Moreno ha assenyalat la importància d'aquesta iniciativa per a les dones que tinguen por a denunciar un cas de discriminació. "Moltes vegades pensen que en denunciar de forma anònima ningú li farà cas. Que totes les dones sàpien que, en aquesta bústia, tots els casos tindran un seguiment, un control i, si es confirma, una sanció", ha detallat. El servei de Bústia, a més d'en les oficines de València Activa, també estarà de forma itinerant pels 13 centres de Treball de la ciutat.

Per a acabar, Moreno ha assenyalat que "no s'acaba en la sanció". "Moltes vegades es discrimina fins i tot de forma inconscient. Per això també, des de la Inspecció de Treball, està promoure plans d'Igualtat en les Empreses", ha conclòs.

Destacats