Benimaclet es manifestarà per a defensar els espais veïnals en els terrenys del PAI

La manifestació, convocada per al 5 de febrer en Benimaclet, demanarà la desclassificació dels terrenys del PAI

Guardar

Cartell contra el PAI de Benimaclet
Cartell contra el PAI de Benimaclet

La lluita veïnal en el barri de Benimaclet continua. La plataforma Cuidem Benimaclet, al costat de la plataforma EntreBarris i el Centre Social Okupat Anarquista (CSOA) l'Horta, ha convocat, per al pròxim 5 de febrer, una manifestació en defensa dels espais veïnals que s'han generat en els terrenys del PAI.

Amb aquesta nova mobilització, han explicat, "volem reeditar la crida contra un urbanisme caduc i especulatiu i reivindicar un projecte urbanístic participatiu, feminista i ecologista". D'aquesta manera, defensarà la desclassificació dels terrenys del PAI, però també "les intervencions en els mateixos terrenys que els bancs i les antigues constructores han degradat, i l'aplicació del procés participatiu 'Repensem Benimaclet' que ha sigut elaborat pels veïns i veïnes del barri".

La manifestació arrancarà, el diumenge 5 de febrer, a les 11.00 hores des del carrer Mistral amb avinguda Valladolid sota el lema 'Perquè estimar el barri, no és cap delicte'. En aquest sentit, el col·lectiu ha assenyalat "el procés de repressió penal" que estan patint algunes de les seues militants, en referència a les cinc veïnes que han sigut cridades a judici oral amb sol·licitud de multes que superen els 35.000 euros per suposadament haver provocat danys en les tanques instal·lades per Metrovacesa, empresa impulsora del PAI.

Manifestación PAI Benimaclet
Manifestació PAI Benimaclet

"En aquest procés de defensa i construcció d'un teixit comunitari ferm no ha existit cap delicte". Així condemnen "les demandes de desnonament per precari en diversos espais agrícoles dels terrenys de l'antic PAI, la instal·lació capciosa de milers de metres lineals de tanques i denúncies per presumptes abocaments il·legals a les séquies que reguen els horts autogestionats per a tallar l'aigua de reg. Fets que constitueixen un atac directe a les estructures populars generades en el barri de Benimaclet".

Per aquest motiu, la manifestació convocada té com a objectiu reivindicar tots els espais veïnals que s'han generat en els terrenys de l'antic PAI i revivar la necessitat de "repensar el barri entre tots, des de baix, i posant a la gent i a la naturalesa en el centre".

El Pla Especial de Benimaclet

Després que l'Ajuntament de València decidira, a principis de 2021, inadmetre el PAI de Benimaclet de Metrovacesa, amb l'objectiu de proposar alternatives com la reducció d'altures en les noves edificacions o augmentar el terciari, es va acordar que seria AUMSA l'encarregada de redactar aquest pla especial de Benimaclet.

El Pla, que es regirà pels mateixos paràmetres del Pla General d'Ordenació Urbana de València, revisarà l'ordenació del barri en el seu conjunt, plantejant el model de ciutat de 15 minuts i tenint en compte un sistema equilibrat d'equipaments públics. A més, quant a la mobilitat, es planteja "una ciutat a escala de vianant mitjançant la jerarquització del trànsit rodat, la reserva d'aparcament, i la connectivitat del barri amb la xarxa de carril bici i transport públic de tota la ciutat".

Així mateix, el pla haurà de potenciar els valors d'identitat social, cultural i patrimonial de Benimaclet, i òbviament, integrar la perspectiva de gènere i sostenibilitat en tots els vessants.

No obstant això, l'edificabilitat continua sent un dels punts d'enfrontament. I és que mentre el PSPV-PSOE defensa que "el PAI de Benimaclet té l'edificabilitat més baixa de tota València i molt per davall dels paràmetres que recomana el grup Hàbitat de l'ONU"; des de Compromís advoquen per "baixar l'edificabilitat per a atendre les peticions de les entitats representatives del barri".

En aquest sentit, cal destacar que les entitats veïnals van presentar una proposta alternativa, sota el nom 'Benimaclet, porta a l'horta' on, entre altres qüestions, es proposava soterrar des del camí de les Fonts fins al camí de Farinós.

Arxivat a:

Destacats