Avança el PAI del Grau: el ple de València aprova hui el canvi a gestió indirecta del projecte

El PSPV denuncia modificacions del projecte i demana assumir a la Generalitat Valenciana el deute que no es pot repercutir als propietaris dels terrenys

Guardar

Imatge aèria de la ubicació on s'ha projectat el PAI del Grau
Imatge aèria de la ubicació on s'ha projectat el PAI del Grau

L'Ajuntament de València donarà llum verda en el ple municipal de hui dimarts 30 d'abril al canvi de gestió, de directa a indirecta, dels terrenys on s'urbanitzarà el futur del PAI del Grau. Així, l'aprovació d'esta modificació ve impulsada per la Comissió d'Urbanisme celebrada la passada setmana en la qual el Govern municipal va acordar optar per la col·laboració público-privada per a reactivar la construcció d'una nova zona residencial a l'entorn del Marítim.

Amb esta modificació en la gestió que preveu aprovar-se durant la sessió plenària de demà, corresponent al mes d'abril, les empreses propietàries del sòl on es projecta este Programa d'Actuació Integrada (PAI) invertiran 120 milions euros en la seua urbanització i seran els propietaris majoritaris els qui gestionen les obres. D'esta manera, l'Executiu local "impulsa la construcció d'habitatges alhora que s'aposta per la creació de grans zones verdes en una constant i necessària col·laboració público-privada que permetrà el disseny d'una ciutat del futur", ha declarat el regidor d'Urbanisme, Juan Giner.

pleno valencia
Ple municipal de l'Ajuntament de València

Després de més de 14 anys parada, esta iniciativa urbanística que va ser aprovada en 2010 preveu ara reactivar-se amb l'objectiu d'augmentar el parc habitacional en la ciutat de València gràcies a la construcció de 2550 habitatges (450 d'elles públiques i de titularitat municipal) en el Grau, una antiga zona industrial degradada que compta amb una superfície de sòl residencial de 285.000 metres quadrats. En el cas del delta verd (que es manté en el projecte que desenvoluparan ara els nous agents urbanitzadors, segons l'Ajuntament) este tindrà 160.000 metres quadrats, s'unirà al Parc de la Desembocadura i culminarà el Jardí del Turia que, amb l'ampliació, arribarà als 12 quilòmetres.

Així mateix, el projecte seguix contemplant una mescla d'usos pel que 95.000 metres quadrats corresponen a sostre terciari per a albergar diferents serveis com a oficines o establiments comercials i d'hostaleria. El pla inclou també la creació de carrils bici i trajectes per als vianants; a més de dos tancs de tempestes per a millorar la gestió del cicle de l'aigua.

El PSPV denuncia l'eliminació del delta verd

El projecte del PAI del Grau que desenvoluparà l'Ajuntament ha sigut criticat pel Partit Socialista perquè este "manté el planejament aprovat fa 14 anys, renunciant a la modificació iniciada per l'anterior govern progressista per a adaptar-ho a la desaparició del circuit de F1, a l'Agenda 2030, a la perspectiva de gènere i a la necessitat d'habitatge i sòl terciari que té la ciutat", apunten des de la formació.

En eixa línia, la portaveu municipal socialista, Sandra Gómez, ha denunciat que el consistori "ha eliminat el delta verd" perquè "la prolongació de l'Albereda i les torres destruixen qualsevol besllum de continuïtat del Jardí del Turia amb el PAI i la Marina". Des del PSPV, també destaquen altres diferències entre el projecte aprovat pel Govern del Rialto i l'actual com la pèrdua de 20.000 metres quadrats de sòl terciari per a empreses o les zones per als vianants que es generaven convertint l'actual circuit de F1 en un recorregut biosaludable; 350 habitatges públics menys, la desaparició dels sòcols comercials i també la residència de majors de 100 places.

La portaveu ha recordat que el seu govern va trobar un PAI "paralitzat des de fa quasi una dècada per un deute de 42 milions d'euros generada pel circuit de F1". Un total de 42 milions "que s'havien de repercutir als propietaris dels terrenys per unes obres anticipades que es van camuflar sota el nom de Projecte de connexió de l'Albereda - Av. de França - Port de València. Condicionament de la Marina Real Juan Carlos I, però l'objecte real de la qual va ser construir un circuit de F1, sense connectar res", afig Gómez.

Finalment, es va arribar a un acord amb els propietaris per a establir les càrregues repercutibles (32 milions) i les que no (10 milions)", exposen des del Grup Municipal Socialista. Per esta raó, Gómez ha instat a l'alcaldessa María José Catalá a demanar a la Generalitat Valenciana que "assumisca el deute dels 10 milions d'euros de les càrregues urbanístiques que no es poden repercutir als propietaris pel 'fiasco' del circuit de la Fórmula 1".

Destacats