L'Ajuntament reactiva la construcció dels 2550 habitatges del PAI del Grau mitjançant la col·laboració publicoprivada

Els terrenys passaran a ser de gestió indirecta i esta l'assumiran els propietaris del sòl i 450 habitatges seran de protecció pública

Guardar

Estat actual PAI del Grau
Estat actual PAI del Grau

La Regidoria d'Urbanisme de l'Ajuntament de València anuncia la represa del Projecte d'Actuació Integrada (PAI) del Grau que preveu la construcció de 2550 habitatges a l'entorn de l'antic circuit de Fórmula 1. Un nou barri en el Grau de la capital valenciana que, després d'anys paralitzat, agafa de nou impuls gràcies a la col·laboració públic privada perquè este siga una realitat.

Ha sigut Juan Giner, edil de l'àrea d'Urbanisme en el consistori, qui ha detallat que el govern municipal aprovarà en la pròxima Comissió d'Urbanisme una mesura per a reprendre este pla urbanístic a través de la gestió indirecta. És a dir, seran els posseïdors dels terrenys els qui gestionen les obres del PAI "atenent a la sol·licitud dels propietaris majoritaris del sòl", expliquen fonts municipals.

Es tracta d'una iniciativa urbanística que va ser aprovada en 2010, però que encara no s'ha materialitzat i ara l'Ajuntament pretén accelerar la seua posada en marxa canviant la gestió de directa a indirecta "buscant d'esta manera l'agilitació del projecte, sense minvament per a l'interés general i el control públic de les actuacions", ha especificat Giner. Així i tot, el regidor ha assegurat que el projecte "manté les mateixes zones verdes, la mateixa edificabilitat i el mateix sòl dotacional que el que gestionava AUMSA".

2550 habitatges i un delta verd que connecte amb el mar

El Programa d'Actuació Integrada del sector del Grau té com a objectiu la transformació d'una antiga zona industrial degradada de 380.000 metres quadrats en un espai de centralitat urbana avantguardista, que connectarà el mar amb la ciutat a través del passeig de l'Albereda.

De fet, el projecte que desenvoluparan els nous agents urbanitzadors mantindrà el gran delta verda que tindrà 160.000 metres quadrats (unes 16 hectàrees o 16 camps de futbol, destaquen des de l'Ajuntament). Esta delta verd s'unirà al Parc de la Desembocadura i culminarà el Jardí del Turia que, amb l'ampliació, arribarà als 12 quilòmetres.

Quant a l'ús residencial, este se circumscriurà a uns 285.000 metres quadrats en els quals es construiran 2550 habitatges, dels quals 450 seran de protecció pública. A més, el consistori ha confirmat que dedicarà el sòl residencial que li correspon a crear nous habitatges de lloguer assequible.

El projecte seguix contemplant una mescla d'usos pel que 95.000 metres quadrats corresponderan a sostre terciari per a albergar diferents serveis com a oficines o establiments comercials i d'hostaleria. Així mateix, el pla inclou la creació de carrils bici i trajectes per als vianants; a més de dos tancs de tempestes per a millorar la gestió del cicle de l'aigua.

El PSPV critica el canvi de gestió d'un projecte que "torna al passat de Camps i Barberá"

El projecte del PAI del Grau que desenvoluparà l'Ajuntament ha sigut criticat pel Partit Socialista perquè este "manté el planejament aprovat fa 14 anys, renunciant a la modificació iniciada per l'anterior govern progressista per a adaptar-lo a la desaparició del circuit d'F1, a l'Agenda 2030, a la perspectiva de gènere i a la necessitat d'habitatge i sòl terciari que té la ciutat", apunten des de la formació.

En eixa línia, la proposta plantejada pel govern del Rialto amb Sandra Gómez com a regidora d'Urbanisme projectava un PAI que incloïa un delta verd que el connectava amb el Jardí del Túria, més de 700 habitatges públics de lloguer assequible i un augment del sòl terciari per a les empreses al costat de la Marina. "Hui, en lloc de reprendre de nou la modificació, decidixen retrocedir 14 anys tornant al planejament de 2010 i al passat de Camps i Barberá", declara l'edil i portaveu socialista Sandra Gómez.

El PSPV també ha rebutjat el canvi de gestió que aprovarà pròximament l'Executiu municipal. "Com no saben gestionar, es lleven de damunt el PAI perquè el gestionen inversors que han comprat els terrenys. Catalá està regalant la ciutat a promotors i fons perquè facen negoci, en lloc de que l'Ajuntament vetle per l'interés general de les persones" afirma Gómez.

"Si hagueren aprovat quan tocava l'avaluació ambiental del canvi de planejament, hui estaria ja aprovat definitivament i tindríem un PAI que respon a les necessitats reals de la ciutat i de la ciutadania, i no un planejament obsolet, amb un circuit fantasma recorde de temps foscos a la ciutat, i amb un disseny que es preocupa més de construir canals navegables per a la gent que tinga vaixell que de donar solucions d'habitatge públic, comerç de proximitat o llocs de treball de qualitat", conclou Sandra Gómez.



 

Destacats