Arranquen les obres del Palau de la Música de València que milloraran l'eficiència energètica de l'espai

Ribó ha assenyalat que "encara que es tracta d'un moment complex pels problemes energètics i de materials, el nostre ànim és acabar les obres al més prompte possible"

Guardar

Sala Iturbi Palau de la Música
Sala Iturbi Palau de la Música

Comencen les obres del Palau de la Música de València. L'alcalde de València, Joan Ribó, juntament amb les regidores de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, i de Cultura, Gloria Tello, han visitat les diferents sales on s'escometrà una reforma integral d'aquest espai que no només mantindrà la qualitat acústica del Palau, sinó que millorarà significativament l'eficiència energètica. I és que com ha explicat Tello, "es tractava del segon edifici municipal que més consum energètica registrava de tota la ciutat".

Les obres s'escometran en tots els espais de manera simultània, ja que l'ànim és acabar el Palau de la Música al més prompte possible. De fet, l'alcalde de València ha confirmat que es treballa en els paràmetres d'inaugurar aquest espai "per juliol de 2023". Així, després de mesos d'espera, per fi, arranquen unes obres que, com ha recalcat la regidora Lluïsa Notario, "retornarà a la ciutat un Palau de la Música a l'altura del que es mereixen els valencians i valencianes".

Cal recordar que la paralització del procés s'ha degut, d'una banda, als recursos interposats, primer, pel Col·legi d'Arquitectes – desestimat mesos després pel Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals (TACRC) – i més endavant, per una de les empreses que optaven a l'adjudicació d'eixe contracte; però també la pandèmia de la COVID-19 ha suposat un retard en els terminis establits. No obstant això, ara, ha assenyalat Ribó, "malgrat estar en un moment complex on tenim problemes energètics i problemes quant a materials, comencem les obres per a acabar aquest edifici al més prompte possible".

Obras en el Palau de la Música de València
Visita de les obres al Palau de la Música de València

En aquest sentit, Ribó ha recordat que "no hem volgut arreglar quatre coses i deixar-lo per al següent, sinó escometre una reforma integral del Palau, una actuació de gran envergadura que no només condicionarà les sales i la façana, sinó que canviarà tot el sistema de calefacció i refrigeració i es canviaran les vidrieres per a l'estalvi energètic".

La regidora de Cultura i presidenta del Palau de la Música, Gloria Tello, ha volgut, així, posar en valor tant "la responsabilitat de l'equip de govern, perquè en el moment en el qual van caure unes planxes de la Sala Rodrigo el camí fàcil haguera sigut substituir-les i deixar la resta igual, però es va considerar eixa necessitat de reforma integral que tenia l'edifici; i també agrair el treball des del director del Palau fins a l'últim administratiu per continuar reprogramant perquè ni el Palau ni la música pararen".

L'actuació

Amb un pressupost de prop d'11 milions d'euros, la intervenció, que "respectarà l'esperit de l'edifici", s'adaptarà a les polítiques mediambientals i apostarà per la reducció del consum energètic. Però, a més, contempla tant la substitució de tot el sostre de la sala Rodrigo; com els laterals situats damunt de les llotges de la Sala Iturbi. Així mateix, i a petició del Palau, s'han inclòs treballs de manteniment i millora de les instal·lacions, com per exemple la impermeabilització completa del templet; la instal·lació d'una cortina acústica; el canvi de lluminàries i projectors a tecnologia LED per a millorar l'eficiència energètica; o el canvi del parallamps per raons de seguretat.

D'aquesta manera, una vegada finalitzada l'actuació, s'aconseguirà reduir en un 50% la despesa energètica del Palau. Així mateix, ha explicat Ribó, "el sistema de calefacció i refrigeració també es passarà de dalt a baix, el que suposarà un estalvi energètic molt important".

Obras en el Palau de la Música de València
Obres al Palau de la Música de València

Encara que la intenció inicial era començar l'actuació per la Sala Iturbi per a recuperar l'activitat mentre s'executava la resta de les obres, la veritat és que una intervenció d'aquestes característiques ho fa incompatible. En aquest sentit, la intervenció s'escometrà en el seu conjunt, no podent reprendre l'activitat fins que aquesta actuació de gran envergadura estiga finalitzada.

Com ha apuntat la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, "des que abordàrem aquesta obra, hem treballat amb dues perspectives: la necessitat d'escometre una rehabilitació integral, com ho aconsellaven tant l'estudi que es va fer des del personal de l'organisme autònom, com el del personal del servei d'arquitectura i serveis integrals tècnic; i des de la màxima prioritat. Per això, tant la redacció del projecte, com l'execució de l'obra l'hem declarada amb urgència. Tot amb l'objectiu que València tinga un Palau de la Música com es mereix".

Destacats