Aquests són els nous menús per als xiquets i xiquetes dels col·legis municipals de València

Des de l'Ajuntament de València destaquen que aquests seran "més saludables i sostenibles"

Guardar

Menjador escolar a València
Menjador escolar a València

La regidora d'Educació, Maite Ibáñez, ha presentat aquest migdia les novetats del nou contracte que fa referència al servei del menjador escolar en col·legis i escoles municipals. Així, ha ressaltat que els menús que aniran destinats a xiquets i xiquetes d'aquests centres seran elaborats amb productes locals, frescos i produïts de manera sostenible i respectuosa amb el medi ambient. Durant aquest curs s'han arribat a atendre més de 1.000 xiquets i xiquetes (1.060 de 1.216 menors dels citats centres escolars de la ciutat).

Elaborar un menú per als xiquets i xiquetes dels centres escolars de la ciutat de València "és d'una vital importància", tal com ressaltes la regidora d'Educació. Per això, des de l'administració pública es pretenen potenciar models alimentaris més sostenibles. L'oferta econòmica passa del 49% al 10%, no obstant això, "l'increment del cost del servei no repercutirà en les famílies, l'assumeix l'Ajuntament", assegura Ibáñez.

Nous menús en els centres escolars

Amb la posada en marxa del nou contracte, els menús escolars municipals han de contindre verdura fresca i de temporada diàriament i, com a mínim, el 50% d'aquests productes seran obligatòriament ecològics. En el cas de les taronges i mandarines, el 100%. Concretament, els cítrics hauran de ser valencians (indicació geogràfica protegida (IGP), l'oli d'oliva de Denominació d'Origen de la Comunitat Valenciana i l'arròs de València.

Pel que respecta a la configuració del menú, se servirà d'1 a 3 vegades per setmana peix, sent una d'elles fresc, i es limitarà al mínim el consum de productes precuinats (màxim 3 vegades al mes, quan la Guia de Conselleria estableix un màxim de 6 vegades al mes) com és el cas dels fregits.

Respecte als criteris dependents de judicis de valor, és a dir, aquells que no es poden comptabilitzar a través de fórmules (projecte educatiu, pla de formació i qualitat ambiental o residus) "s'ha potenciat tant la qualitat de les activitats d'oci i temps lliure, que hauran d'anar d'acord amb el projecte del centre com la formació del personal de cuina i monitors, tant per al coneixement de noves tècniques culinàries com de les diferents al·lèrgies, intoleràncies alimentàries, reducció i recollida de residus", apunta Ibáñez.

En el menjador escolar, per tant, els xiquets i xiquetes aprendran sobre hàbits d'alimentació saludable, de convivència i respecte a l'entorn. També es posarà l'accent en el reciclatge i en la reducció de residus. Per això, el subministrament dels productes es farà, com a norma general, en recipients reutilitzables.

L'Ajuntament de València, per part seua, ha elaborat un protocol de seguiment del compliment de les condicions que s'estableixen en els plecs, en col·laboració amb la Regidoria de Salut i Consum. "En definitiva, és un projecte municipal de màxims; els col·legis i escoles infantils municipals són pioners en model d'alimentació saludable i equilibrada i en la lluita contra l'obesitat infantil. I el nostre objectiu és que els xiquets i xiquetes mengen millor", exposa la regidora d'Educació.

Aquest nou contracte afecta el servei de menjador escolar i monitors i monitores de les escoles infantils de Pinedo, Quatre Carreres, Solc, Gent Quina i Diputada Clara Campoamor, així com dels col·legis municipals Fernando dels Rius, i Benimaclet. El contracte s'adjudicarà per lots i per un muntant total de més de 3,5 milions d'euros.

Destacats