L'APV adjudica les obres de la nova terminal de creuers sense tindre una Declaració d'Impacte Mediambiental

L'Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret afirma que "el port està duent a terme una política de fets consumats" sense tindre en compte l'impacte mediambiental d'aquest gran projecte

Guardar

Vista aèria del Port de València
Vista aèria del Port de València

L'Autoritat Portuària de València (APV) ja ha donat llum verda a la nova terminal de passatgers del Port de la ciutat de València. Así, ahir dijous el Consell d'Administració de l'APV va aprovar, amb dos vots en contra (un d'ells el de l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó), adjudicar a la companyia Baleària la construcció i explotació de la nova terminal.

Es tracta d'una terminal que se situarà en la zona que abans estava ocupada per la drassana Unió Naval i que comptarà amb uns 100.000 metres quadrats. La inversió total prevista serà de 100 milions d'euros i l'any 2025 ha sigut la data fixada per l'APV perquè aquesta nova zona del port entre en funcionament.

Així i tot, la polèmica no ha tardat a arribar després que isquera a la llum l'aprovació d'aquesta nova terminal de creuers. Des de la Comissió Ciutat-Port, una de les entitats que rebutja l'ampliació del port de València, han declarat que aquesta adjudicació a Balèaria podria tractar-se d'un delicte de prevaricació, ja que no compta amb la Declaració d'Impacte Ambiental necessària en aquest tipus de megaproyectos.

"L'adjudicació pot constituir un delicte de prevaricació, atès que s'ha omés el tràmit essencial d'avaluació ambiental". Así resa el comunicat publicat per la Comissió Ciutat-Port ahir dijous. I és que, la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) que va obtindre l'APV l'any 2007 no es pot aplicar al projecte de construcció de la nova terminal.

Manifestació organitzada per la Comissió Ciutat-Port i Joventut pel Clima contra l'ampliació del Port de València
Manifestació organitzada per la Comissió Ciutat-Port i Joventut pel Clima contra l'ampliació del Port de València

Julio Moltó, membre de l'Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, tambié rebutja aquesta terminal de creuers i afirma que "el port està duent a terme una política de fets consumats", ja que no està respectant els procediments essencials per a dur a terme qualsevol construcció ni està tenint en compte les conseqüències negatives en el medi ambient que aquesta infraestructura pot tindre.

A més, Moltó també recorda la necessitat d'obtindre una nova Declaració d'Impacte Ambiental diferent a la de 2007 perquè aquesta declaració no inclou que el trasllat de la nova terminal de creuers del nord al sud, al costat del barri de Natzaret.

Promesa de zero emissions contaminants

El president de l'APV, Aurelio Martínez, ha destacat durant la reunió que aquesta terminal "serà la més moderna d'españa i Europa i s'equiparà amb les millors tecnologies de sostenibilitat". D'aquesta manera, es preveu que no produïsca emissions contaminants, aposte per l'economia circular i que el 100 % de l'energia elèctrica necessària en les seues pròpies instal·lacions i siga d'origen renovable.

No obstant això, Julio Moltó dubta que tots els creuers o ferris que arriben a aqueixa nova terminal de creuers tinguen la capacitat de no emetre substàncies contaminants, ja que "la immensa majoria acabarà la seua vida útil contaminant", ha explicat el membre de l'associació veïnal.

Isaura Navarro denuncia la falta d'una DIA

El govern autonòmic també s'ha pronunciat en contra de la nova terminal de creuers. De fet, la consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha mostrat el seu "desconcert i preocupació" perquè l'adjudicació a Baleària de la construcció i explotació de la terminal de passatgers en el port de València "no compta amb cap declaració d'impacte ambiental" per part del seu departament.

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro
La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Isaura Navarro

Després de recordar la designació de València com a Capital Verda Europea 2024, la consellera defensa que Valenciaport "no pot fer oïdes sordes i allunyar-se del model de ciutat" que és necessari en el context actual. Al seu judici, fa falta major responsabilitat i respecte amb el mitjà natural i que siga "amable" amb la ciutadania perquè así ho reivindiquen les plataformes ciutadanes.

"El compromís d'impacte ambiental és una exigència, i més en un context on sabem que el Mediterrani som epicentre de vulnerabilitat al canvi climàtic", ha insistit la consellera Navarro.

Destacats