El Defensor del Poble demana a Transició Ecològica un informe "concloent" sobre l'ampliació del port de València

La institució considera "imprecisa" la contestació de la Direcció general de Qualitat i Avaluació Ambiental i assenyala que el pronunciament de l'òrgan ambiental "deu ser concloent"

Guardar

Port de València
Port de València

El Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, ha reclamat al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic que es pronuncie i present un informe "concloent" que expose "motivadament el seu criteri" sobre l'ampliació nord del port de València.

Així es recull, segons ha indicat la Comissió Ciutat-Port en un comunicat, en una resposta a una queixa presentada per l'Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, en la qual la institució considera "imprecisa" la contestació de la Direcció General de Qualitat i Avaluació Ambiental i assenyala que el pronunciament de l'òrgan ambiental "ha de ser concloent".

L'Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret --que forma part de la Comissió Ciutat-Port-- es va queixar al Defensor del Poble per la pretensió de l'Autoritat Portuària de València de traslladar la terminal de creuers des del dic nord a les drassanes de la Unió Naval, al costat del barri de Natzaret.

En el seu escrit, l'entitat veïnal destacava que aqueix trasllat "no estava previst en el projecte inicial" d'ampliació nord del port i, per tant, "no estava emparat" per la declaració d'impacte ambiental (DIA) de 2007. En aquest sentit, denunciava que els grans vaixells són una "greu font de contaminació atmosfèrica i acústica" i reivindicava el seu "dret a respirar aire net".

En la seua resposta a l'Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, i després d'analitzar l'informe remés per l'Autoritat Portuària de València, Gabilondo ha ressaltat que "cal complir amb el mandat que l'article 45 de la Constitució dirigeix als poders públics, és a dir, el de vetlar per la utilització racional de tots els recursos naturals amb la finalitat de protegir i millorar la qualitat de la vida i defensar i restaurar el medi ambient".

La institució ha destacat tres elements que "no poden ignorar-se": el temps transcorregut des de l'avaluació ambiental del projecte (2007), el fet que les obres encara no s'han executat totalment i, a més, que el projecte inicialment avaluat ha sigut modificat.

"PRONUNCIAMENT CONCLOENT"

Per tot això, el Defensor del Poble ha assegurat que, "per a complir amb el mandat constitucional, fa falta un pronunciament concloent" sobre dues qüestions: "si els elements i les condicions sobre els quals es va efectuar l'avaluació ambiental continuen sent els mateixos i si les modificacions introduïdes en el projecte poden generar nous impactes, la qual cosa faria necessària alguna classe d'avaluació reglada o la modificació de la DIA".

Així, encara que la institució ha apuntat que "la legislació fa descansar gran part del pes de l'avaluació ambiental sobre el promotor del projecte i sobre l'òrgan substantiu", ha subratllat que "l'òrgan ambiental no pot romandre passiu davant l'abast de les modificacions introduïdes".

La Comissió Ciutat-Port ha reclamat la paralització de l'ampliació nord pel "gran impacte" que tindrà sobre tota l'àrea metropolitana de València, així com sobre el parc natural de l'Albufera i les platges del sud de la ciutat.

Arxivat a:

Destacats