L'ampliació del Pla Edificant, un impuls per als futurs centres educatius de València

El CEIP 106 de Malilla o l'IES Peset Aleixandre de Patraix, entre els projectes educatius més esperats de València

Guardar

Alumnat a l'aula d'un col·legi
Alumnat a l'aula d'un col·legi

A principis del mes de juliol, el president de la Generalitat, Ximo Puig, anunciava l'ampliació del Pla Edificant amb 700 milions d'euros més, sumant una inversió total de 1.700 milions d'euros fins a l'any 2029. Sens dubte, un impuls important que permetrà la renovació del 70% de les infraestructures educatives de la Comunitat Valenciana.

Des de 2015, s'han executat 352 actuacions en centres educatius valencians, tant des de la Conselleria d'Educació, com a través del Pla Edificant. 46 han sigut a la província de Castelló, 156 a València i 150 a Alacant, i entre elles, 39 han consistit en la construcció de nous centres. A més, actualment, la Conselleria té 157 obres en marxa, de les quals 18 se situen a la província de Castelló, 79 a València i 60 a Alacant.

Amb aquesta ampliació, la Conselleria preveu escometre 264 actuacions en centres educatius. Així, en el cas de la ciutat de València, el Pla Edificat contribuirà a l'impuls d'espais educatius molt demandats per la ciutadania. Es tracta tant del CEIP 106 de Malilla, com del futur IES Peset Aleixandre de Patraix.

Situat a l'entrada de les Cases de Masena i amb 10.950 m² de superfície, el futur CEIP 106 de Malilla és un dels centres educatius més reivindicats. En aquests moments, el projecte ja està acabat i comptarà amb un programa de tres línies i tres unitats d'Infantil de primer cicle, més nou d'Infantil i altres 18 de Primària, a més d'un menjador per a 600 comensals en dos torns.

Simulación del CEIP 106 de Malilla
Simulació del CEIP 106 de Malilla

La construcció d'aquest nou equipament públic permetrà el trasllat de l'alumnat i el personal docent de Fernando de los Ríos a un nou col·legi de major qualitat. La inversió total serà de quasi 14 milions d'euros.

D'altra banda, el futur IES Peset Aleixandre de Patraix se situarà a la parcel·la de l'avinguda Tres Cruces amb Pintor Agrassot, disposant de 24 unitats d'Educació Secundària i 8 per a Batxillerat, que suposarà un total de 1.000 places escolars. Així mateix, el centre educatiu comptarà amb una cafeteria i un gimnàs.

Els diferents blocs de l'institut se situaran en forma d'U, projectant una zona de jocs i esplai a l'espai central. A més, en la resta d'espais lliures es contempla tant una zona enjardinada i un hort, com la creació d'aparcament i pistes poliesportives.

Espai on s'ubicarà l'IES Patraix
Espai on s'ubicarà l'IES Patraix

Aquest futur institut tindrà un pressupost d'11.400.000 euros i, com ha explicat, a aquest diari, el president de l'associació veïnal de Patraix, Toni Pla, "no només ajudarà a descongestionar l'IES Juan de Garay, sinó que donarà resposta al creixement poblacional del barri previst en un futur pròxim".

Finalment, cal destacar l'impuls a la Formació Professional valenciana que, en paraules de Ximo Puig, "és una via directa a l'ocupació de qualitat i, per tant, un pilar fonamental per a la reindustrialització de la Comunitat Valenciana". En aquest sentit, es contempla la construcció de sis nous Centres Integrats Públics de Formació Professional dels quals un es construirà a la província de València, més concretament a Gandia.

Destacats